Vágólapra másolva!
A labdarúgás történetében mindössze két futballistának sikerült dokumentálva elérni az 1000 gólos álomhatárt: Pelének és Romáriónak, bár utóbbi esetében már felmerültek kétségek a számolás helyességét illetően. Úgy tűnik, hogy egy harmadik brazil támadó is szeretné elérni ezt a bűvös számot: az egykoron az Újpestnél is megfordult Túlio jelenleg vezeti a brazil másodosztály góllövőlistáját, és saját honlapja szerint közelít a 900. góljához. Más kérdés, hogy ezeket a számokat is fenntartással kell kezelni...

A minden idők legjobb futballistájának tartott Pelé pályafutása során összesen 1282 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját, és amikor az 1000. gólját szerezte, szinte az egész világ róla hozsannázott, sőt, még a mérkőzés is félbeszakadt arra az időre, amíg a Királyt ünnepelték.

Más kérdés, hogy egyrészt ebben a valóban nagy számban minden edzőmérkőzésen és barátságos összecsapáson szerzett találat benne foglaltatik, másrészt pedig ez sem számít világrekordnak, a századelő brazil sztárja, Arthur Friedenreich ennél is többször volt eredményes.

Ettől függetlenül persze az ezer gól egy pályafutás során hatalmas teljesítmény, és nemhivatalos adatok szerint eddig a sportág történetében ez csak négy játékosnak adatott meg: Pelé és Friedenreich mellett Gerd Müller és az osztrák Franz "Bimbo" Binder volt ilyen sokszor eredményes (utóbbi játékos az 1930-as és az 1940-es években futballozott).

Ehhez az exkluzív klubhoz csatlakozott pár éve Romário, aki a saját honlapján regisztrálta, hogy hány gólnál is tart, és az sem zavarta különösebben, hogy többen is rámutattak: több nemhivatalos találkozón szerzett találatot is számításba vett, például olyanokat, amelyeket ifjúsági mérkőzéseken ért el.

Az ezredik gól 2007. május 20-án, a Vasco da Gama-Sport Recife meccsen született tizenegyesből, de jellemző, hogy bár a FIFA gratulált a csatárnak az eredményhez, azért jelezte, hogy számításai szerint Romário "csak" 929 gólnál jár... Az egykoron Újpesten is megfordult támadó, Túlio szintén azt az utat választotta, hogy saját hivatalos honlapján számolja a góljait, és ez alapján ő is közelít a 900-hoz - saját elmondása szerint ezerig meg sem akar állni.

Az mindenképpen tény, hogy Túlio Humberto Pereira da Costának, akit gyakran csak Túlio Maravilhaként, azaz "csodálatos Túlióként" emlegetnek mostanában megy a játék, hiszen vezeti a brazil másodosztály góllövőlistáját 23 góllal. Túlio jelenleg a goiási Vila Nova futballistája, amely öt fordulóval a pontvadászat zárása előtt a harmadik, azaz feljutó helyen áll, a csatár a következő esztendőben tehát akár a legjobbak között folytathatja a gólgyártást.

Afelől egyébként semmi kétség nem lehet, hogy Túlio korosztályának egyik legeredményesebb támadója, hiszen háromszor volt a brazil bajnokság gólkirálya (1989-ben, 1994-ben és 1995-ben), de a riói, illetve a goiási állami pontvadászatban is három-három gólkirályi címmel rendelkezik. A brazil válogatottal nyert Copa Américát, és a kontinensviadalon három gólt ért el, dicsőséglistáján pedig akad brazil és svájci bajnoki cím, illetve magyar kupagyőzelem is.

Válogatás Túlio góljaiból:


Klubjainak száma egyébként szintén rekordközeli, hiszen karrierje során már 22 különböző egyesületben szerepelt. Ezek között csak két európai van (az Újpest FC mellett a svájci FC Sion), megfordult a szaúdi Al-Sababban és a bolíviai Jorge Wilstermannban - és 18 különböző brazil egyesületben! Neve elsősorban a Botafogóval kapcsolódott össze, hiszen a riói gárdával volt bajnok 1995-ben, és ez volt pályafutása legeredményesebb időszaka. Az 1995-ös évet elképesztő mutatóval zárta: 64 hivatalos mérkőzésen lépett pályára, és összesen 60 gólt szerzett. És akkor a Valencia CF elleni edzőmeccset nem is említettük, amikor mesterhármast ért el...

A probléma éppen itt, a számoknál jön elő, hiszen Túlio elődjéhez, Romárióhoz hasonlóan szintén eléggé szabadosan kezeli a számításba vett meccseket. Az oldal szerint például a válogatottban 15 találkozón 16 gólt ért el - azonban ebben már benne van a fent említett, Valencia elleni felkészülési mérkőzés, amit bajos lenne hivatalos találkozónak venni. Azt nehéz leellenőrizni, hogy az olyan kluboknál, mint az Anapolina, Fast Clube, Tupy, Itaucuense vagy éppen Canedense (mert Túlio ezekben mind megfordult) valóban annyi gólt szerzett, amennyit ő állít, de az egészen biztos, hogy az Újpest esetében kissé túlzásba esett. A csatár hivatalos honlapja szerint ugyanis lila-fehér színekben 40 alkalommal volt eredményes!

Forrás: MTI

Túlio a Sopronnak lőtt gólját ünnepli a Magyar Kupában

Nos, ebből annyi igaz, hogy Túlio a magyar bajnokságban 2002 tavaszán öt gólt szerzett, és egyszer betalált a Magyar Kupában is. Akárhogyan is nézzük, ez összesen csak hat gól, és elég messze áll a 40-től. Lehet, hogy a brazil támadó az edzéseken elért találatait is számításba vette, hiszen ha valóban 40 gólt szerzett volna fél év alatt Újpesten, akkor a lila-fehérek aligha váltak volna meg tőle rövid idő alatt, az ellenfél drukkerei pedig nem emlegetnék mind a mai napig gúnyos mosollyal Túlio nevét...

www.infosport-focivilag.hu