Vágólapra másolva!
Bár Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke múlt kedden - mint "egyetlen jelöltet" - ismét kinevezte Várhidi Pétert szövetségi kapitánynak, de gyorsan hozzátette, továbbra is keresi-kutatja (vagy épp már csábítja) azt a szakembert, aki - az MLSZ új szlogenjét idézve - tudást hozhat a magyar labdarúgásba. Az MLSZ-elnökségi után több honi sajtóorgánum is tényként közölte, hogy Trond Sollied lesz az új kapitány, mi több, januárban Norvégiában is erről számoltak be a napilapok. Az [origo] kérésére a Dagsavisen nevű norvég lap munkatársa megkérdezte magát az érintettet, hogy mit szól a "híresztelésekhez".

"Az új ember később akár a kapitányi posztot is átveheti, de az is lehet, hogy fejlesztési igazgatóként kapcsolódik majd be a munkába" - nyilatkozta a múlt heti, maratoni MLSZ-kedden Kisteleki István. Szinte biztosra vehető, hogy egy forintmilliókért idecsábított szakember nem elégszik meg azzal, hogy a háttérből igazgassa (netán fejlessze) a magyarfocit és tanácsokat osztogasson Várhidi Péternek - egy klubedzőnek nem ez az álma, így borítékolható, hogy ha jön valaki, akkor nem fejlesztési igazgatói, hanem kapitányi jogosítványokat kér Kistelekiéktől.

Ez rossz hír lehet a jelenlegi kapitány számára, ám a magyarfociban bármi megtörténhet, így nem biztos, hogy rosszul döntött Várhidi Péter, amikor rábólintott a "visszahívási akcióra". Ha ugyanis túl drága lesz az érkező "futballmessiás", akkor - a Várhidi-ügyben mostanság sokat elsütött kifejezést tovább csépelve - nem kell a ló, jó lesz a szamár is. Azaz marad minden a régiben - ami persze a futballközvélemény szerint sem biztos, hogy baj.

Egy viszont biztos, a Magyar Labdarúgó Szövetség még bizonyosan nem írt alá írásos megállapodást a 48 éves trénerrel, hiszen ha így lenne, akkor a múlt kedden Kisteleki István MLSZ-elnök már szóban bemutatta volna a jövőbeni magyar kapitányt. Egy másik lehetséges forgatókönyv szerint Sollieddel már megegyeztek Kistelekiék, ám a neves tréner kérésére nem hozták még nyilvánosságra a nyári kinevezését - azért, hogy a Genttel még "nyugodt körülmények között" befejezhesse a 2007/2008-as belga bajnoki idényt s hogy a beugró Várhidi is nyugodtan trénerkedhessen még pár hónapig. (A Gent egyébként jelen pillanatban - 13 ponttal az éllovas Club Brugge mögött lemaradva - ötödik a bajnokságban.)

Várhidi Péter "visszahívása" előtt terjedt el a hír, hogy az MLSZ-elnökség tagjaival titoktartási nyilatkozatot irattak alá (azaz: ha nem szól a szájuk, nem fáj a fejük), így nem kizárt, hogy Solliedet is erre kérte a külföldi kapitány keresésével megbízott Kisteleki.

Ennek tükrében talán nem is meglepő - legyen bármi is az igazság kapitánykérdésben -, hogy Sollied nem mondott el túl sokat annak a norvég újságírónak (Tor Kise Karlsen), akivel igen jó a viszonya, hiszen a Dagsavisen szakírója könyvet ír az edzőről.

- Úgy értesültünk, hogy nyártól ön lesz a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány. Igaz a hír?
- Nem szeretném kommentálni.

- Akkor legalább annyit mondjon meg, felvették önnel a kapcsolatot Magyarországról?
- Erre a kérdésre is csak azt mondhatom, hogy jelen pillanatban a Gent edzője vagyok, és a mostani munkámra kívánok koncentrálni.

- Pedig a magyar újságok biztosra veszik, hogy Trond Sollied lesz országuk új futballkapitánya...
- Erre sem tudok mit mondani, én biztosan nem beszéltem magyar újságíróval.

Forrás: EPA

Jól ismeri a BL-labdát -
a Rosenborggal és az Olimpiakosszal is volt lehetősége letesztelni

A korábbi 15-szörös norvég válogatott hátvéd nem kis név a szakmában, az Európai Labdarúgó Szövetség 2006-ban készített egy top 10-es listát a földrész legjobb (klub)edzőiről, s igen illusztris társaságba került Sollied.

Európa legjobb 10 edzője 2006-ban az UEFA szerint (zárójelben a trénerek akkori klubcsapata):
1. José Mourinho (Chelsea)
2. Felix Magath (Bayern München)
3. Henk ten Cate (Ajax)
4. Gordon Strachan (Celtic)
5. Frank Rijkaard (Barcelona)
6. Arsene Wenger (Arsenal)
7. Paulo Bento (Sporting Club)
8. Sir Alex Ferguson (Manchester United)
9. Trond Sollied (Olimpiakosz)
10. Cesare Prandelli (Fiorentina).

"Ez is jelzi, hogy jegyzik a nevemet a szakmában. Nagyon jó érzéssel tölt el az elismerés" - vallotta be az UEFA-lista kapcsán a szakvezető.

Az európai szövetség magazinjában így írt Solliedről: "Tehetsége és jól megszervezett edzésmódszerei révén óriási különbség lett csapata, az Olimpiakosz és a többi görög együttes között." (Annyira egyébként nem volt nagy a differencia, az AEK Athént és a Panathinaikoszt három ponttal előzte meg Détári Lajos korábbi csapata - az aranyérem ennek ellenére nem kis bravúr.)

Futballistaként négy norvég klubban szerepelt (Mo, Valerenga, Rosenborg, Bodo/Glimt), szakvezetőként 1992 és 1996 között utóbbit dirigálta, majd 1998-ban a Rosenborg edzője lett, 1999-2000-ben a belga Gentet dirigálta, majd a szintén belga Club Brugge (2000-2005) következett. A 2005-2006-os szezonban az Olimpiakoszt irányította, tavaly pedig visszatért a Genthez. 2007 év végén a Rosenborg csábította, ám Sollied nemet mondott a norvég élklub felkérésére.

S hogy miképp kerülhetett képbe a norvég szakember neve Magyarországon? Az ezredforduló előtt Belgiumban Sollied játékosa volt Szekeres Tamás, aki pár éve az edző hazájában, Norvégiában is megfordult futballistaként, jelenleg pedig a magyar válogatott technikai igazgatója, így eleve adott volt a "közvetlen kontakt" az MLSZ és a sztártréner között.

Érdekesség, hogy Sollied kedvenc taktikája hasonlít a Várhidi Péter-féle 4-3-3-hoz. A skandináv edző minden csapatánál ragaszkodott ehhez a felálláshoz, amely pontosabban megfogalmazva így fest: a négy védő területet véd, az egyetlen védekező középpályás előtt ketten szervezik a támadásokat, elöl két szélső rohamoz, a gólszerzés pedig egyetlen csatárra van bízva. Bár játékosként védő volt, egyértelműen a támadófutball híve.

Mérget persze senki ne vegyen Trond Sollied érkezésére, hiszen a magyarfociban köztudottan bármi megtörténhet, s csak az biztos, ami már elmúlt...