Vágólapra másolva!

Eto'o csúcstartó lett

Tovább folytatódott a gólzáporos mérkőzések sora az Afrika-kupán, hiszen a két szombati találkozón összesen kilenc találat született. A kameruniak 5-1-es győzelméhez kellettek a zambiai védelem burleszkfilmbe illő megmozdulásai, és Egyiptom is csak a hajrában tudta bebiztosítani a három pontot Szudán ellen. Vasárnap véget ér a csoportmérkőzések második köre, a D betűjelű kvartettben a négy, azonos pontszámmal álló együttes közül Szenegál Angolával, Tunézia pedig Dél-Afrikával találkozik.

Az első találkozóján Egyiptom ellen kínos vereséget szenvedett kameruni csapat alaposan kicserélődött a második összecsapásra, hiszen Otto Pfister szövetségi kapitány öt helyen is változtatott a kezdő tizenegyen, és főleg a középpályát forgatta fel. A másik oldalon a Szudán ellen eltiltás miatt hiányzott Isaac Chansa és Chris Katongo is bekerült az együttesbe.

Az első 25 percben kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, sőt, a zambiaiak mintha egy kicsit veszélyesebben játszottak volna, ám a kameruniak vezető találata (amit Geremi szabadrúgásból szerzett) kissé megzavarta a védelmet. Két perccel később ugyanis egy céltalan előreívelést két hátvéd is elhibázott, így aztán Joseph-Desiré Jobnak már csak a kapus mellett kellett elpasszolnia a labdát. Közvetlenül a szünet előtt jött az újabb szarvashiba: az egyik zambiai bekk megint rosszul találta el a labdát, amit ezúttal Achille Emana használt ki.

A megnyugtató előny tudatában a kameruniak higgadtan futballoztak a második játékrészben, és bár Zambia támadásban egyáltalán nem volt rossz, képtelen volt betalálni, miközben hátul újabb két gólt ajándékozott a Szelídíthetetlen Oroszlánoknak. Előbb Billy Mwanza nyúlt bele kézzel a sorfalban állva egy szabadrúgásba, és a jogos tizenegyest Samuel Eto'o értékesítette (aki ezzel utolérte az Afrika-kupa góllövő örökranglistáján az első helyen álló Laurent Pokout), majd Clive Hachilensa próbált hazafejelni egy labdát, miközben kapusa már kimozdult - Jobnak csak az üres kapuba kellett begyalogolni. Az utolsó percben Zambia legalább a becsületgólt megszerezte, és a súlyos vereség ellenére is maradt továbbjutási esélye - az utolsó körben "csupán" Egyiptom ellen kellene nyernie.

A Fáraók azonban bombaformában vannak, és ezt a Szudán elleni, helyi rangadónak számító összecsapáson is bizonyították. A két szomszédos ország mindig is nagy riválisnak számított, és a szudániak jól láthatóan alaposan felszívták magukat a mérkőzésre. Jól is kezdtek, ám félóra elteltével Egyiptom kapott egy kissé vitatható tizenegyest, amit Hoszni Abd Rabu gólra váltott - kétszer is, mivel az első alkalommal néhányan idő előtt bemozdultak. A középpályásnak kötélből lehetnek az idegei, mert az első meccsen Kamerun ellen szintén kétszer kellet rúgnia egy tizenegyest, és akkor is mindkét alkalommal betalált.

A mérkőzés ezt követően is izgalmas maradt, egészen a hajráig, amikor az egyiptomiak becserélték a némi meglepetésre csak a kispadon hagyott Ahmed Hasszánt és Mohamed Abutrikát. Utóbbi különösen jó cserének bizonyult, hiszen az utolsó negyedórában kétszer is betalált. Első gólja után felhúzta a mezét, és az alábbi felirat volt olvasható a pólóján: Sympatize with Gaza! Kapott is egy sárga lapot, de az Afrikai Labdarúgó-szövetség alighanem pénzbüntetést is kiszab majd rá a politikai üzenet miatt. A címvédő mindenesetre fél lábbal már a legjobb nyolc között van, bár matematikailag még kieshet.

C csoport
Kamerun -Zambia 5-1 (3-0)
Kumasi, Baba Yaro stadion, vezette: Nicsimura (japán).
Kamerun: Kameni - Geremi, R. Song, Bikey, Atouba, Mbami (Makoun, 67.), Binya (Nkong, 63.), A. Song, Emana (Idrissou, 77.), Eto'o, Job. Szövetségi kapitány: Pfister.
Zambia: Mweene - Nketani (Kampamba, 38.), Musonda, Mwanza, Hachilensa, Chansa, Bakala (Njovu, 81.), F. Katongo, C. Katongo, Mulenga, Chamanga (Nsunzu, 64.). Szövetségi kapitány: P. Phiri.
gól: Geremi (28.), Job (31., 81.), Emana (43.), Eto'o (66. - 11-esből), ill. C. Katongo (90.).

Egyiptom - Szudán 3-0 (1-0)
Kumasi, Baba Yaro stadion, vezette: Codjia (benini)
Egyiptom: Al-Hadari - Fathallah (A. Hasszán, 56.), Szaid, Fati, Moavad, Goma, Rabu, Savki, Zidan (Abutrika, 56.), Moteab, Zaki (Al-Muhammadi, 80.). Szövetségi kapitány: Sehatah.
Szudán: El-Moez - Al-Tayeb, Ali Khider, Ahmed Gibril (Ali Idris, 46.), Damar, Alaeldin, Lado, Mostafa, El-Doud, Tambal (Amari, 60.), Babiker (Agab, 81.). Szövetségi kapitány: Abdallah.
gól: Rabu (29. - 11-esből), Abutrika (77., 83.).

A csoport állása 2 forduló után
1. Egyiptom 6 (7-2)
2. Kamerun 3 (7-4)
3. Zambia 3 (4-5)
4. Szudán 0 (0-6)

A D csoportot előzetesen is a legkiegyensúlyozottabbnak tartották, és az első forduló után ez a vélemény még erősebb lett, hiszen mind a két találkozón döntetlen született, és így a négy együttes továbbra is azonos pontszámmal áll. A vasárnapi programban a Tunézia-Dél-Afrika találkozó számít nagyobb rangadónak, elvégre két korábbi kontinensbajnok lép pályára, ráadásul Dél-Afrikára a 2010-es vébé rendezőjeként fokozott figyelem irányul.

A Bafana-Bafana első számú kapusa, Rowan Fernandez továbbra is sérült, így megint Moneeb Josephs véd majd, de a kezdő tizenegy így is változhat. A tunéziaiak számára jó hír, hogy a középpályás Mehdi Nafti felépült, és vállalni tudja a játékot. Az Angola-Szenegál összecsapás előtt a szenegáliaknak nincsen sérültjük, az angolaiak azonban valószínűleg nem számíthatnak Paulo Figueiredóra, akit Zé Kalanga pótolhat.