Vágólapra másolva!
Sokan talán meglepődtek, amikor Buzsáky Ákos októberben elhagyta az angol másodosztályban szereplő Plymouth Argyle csapatát, és - kölcsönben - a kiesés ellen küzdő Queens Park Rangers csapatához szerződött. Az viszont biztos, hogy a játékos utólag sem bánta meg a döntését, hiszen középpályás létére 12 meccsen 6 gólt szerzett a londoni klubban, ahol kapott egy 2010-ig szóló szerződést az elöljáróktól, no és egy igencsak hízelgő becenevet a szurkolóktól, akik egyszerűen csak "fehér Pelének" nevezik a technikás futballistát.

Igaz, a becenév már foglalt, hiszen a brazil Zicót hívták így világszerte, ám a QPR drukkereit ez egyáltalán nem érdekelte.

De hogy miért ez a kissé túlzásnak tűnő, magasztaló elnevezés? Nos, a 26. életévében lévő támadó középpályás talán élete formájában játszik új klubjában, amely karácsony előtt két nappal még sereghajtó volt az angol másodosztályú Championshipben, ám utána beindult a henger.

December 22-én, a Colchester elleni hazai bajnokin 2-0-ra diadalmaskodott a QPR, s a hazaiak mindkét gólját Buzsáky Ákos szerezte. Ezt követte a Plymouth elleni csata, amelyen az egykori MTK-játékos korábbi klubja győzött 2-1-re, ám 29-én, az év utolsó meccsén gyorsan javítottak a "Királynő Parkőrei".

Nem is akárhogyan, Buzsákyék az őszi idény során szinte végig listavezető, ám mostanra már "csak" második Watford otthonában nyertek 4-2-re - úgy, hogy a vendéggárda utolsó találatát a magyar légiós érte el.

Az új év első napján ismét győzött a Rangers, a Loftus Road-stadion majd' 14 ezer nézője előtt az a Leicester volt a szenvedő fél, amelynek a kapuját egyébként már nem Fülöp Márton védte - a fiatal futballistát visszahívta kölcsönszerződéséből a PL-résztvevő Sunderland, igaz, a City 1 millió fontért végleg megvásárolná.

A hétfői találkozó vége 3-1 lett Buzsákyék javára, a QPR pedig nagyot ugrott az amúgy igencsak besűrűsödött angol tabellán - a 24 csapatos bajnokságban már a 18., s bár a kiesőzónától még mindig csak hárompontnyira van, a rájátszást érő hatodik helyezettel szembeni kilencpontos differencia nem tűnik behozhatatlannak a maratoni hosszúságú, 46 fordulós Championship-szezonban.

Mivel a QPR nagy terveket szövöget és nagy erősítéseket hajtott már eddig is végre a téli átigazolási szezonban, borítékolható, hogy nem a hátsó, hanem az első felében végez majd a táblázatnak.

S hogy miből tud erősíteni a Rangers? Két hete Anglia leggazdagabb embere, Lakshmi Mittal húszszázalékos részesedést vásárolt a labdarúgócsapatnál, ám pénzben eddig sem volt hiány, hiszen a fővárosiakat a Forma-1 két meghatározó üzletembere, Bernie Ecclestone és Flavio Briattore is birtokolja.

Luigi De Canio menedzser több - viszonylag - nagy nevet is a londoni klubhoz csábított a Premiershipből: Matthew Connollyt egyenesen az Arsenaltól vette meg a QPR, míg a szélsőként bevethető Hogan Ephraim a West Ham Unitedtől igazolt át Buzsákyékhoz. A ghánai csatár, Patrick Agyemang a másodosztályú Prestontól érkezett, s közel állnak a Parkőrök a Wigan-védő Fitz Hall, a Birmingham-támadó Rowan Vine és a Watford-középpályás Gavin Mahon megszerzéséhez.

Az alakuló nagycsapat első erősítése viszont épp Buzsáky Ákos volt még októberben - a fővárosiak megvenni akkor még nem tudták a középpályást (két hónapos kölcsönszerződést írt alá), januárban azonban már szabad volt a vásár, és végleg megvették őt - nem tudni, mennyiért. Az FC Porto 2001-ben 400 ezer fontot fizetett érte az MTK-nak, a transfermarkt.de pedig 635 ezer fontra taksálja a fedezet értékét, ami nagyon alulbecsült árnak tetszik egy olyan fiatal középpályásért, aki 12 bajnokin hat gólt szerzett, biztosan nem ennyit fizet egy gazdag klub, inkább ezen összeg két-háromszorosa lehet reális.


Buzsáky 2 és fél éves kontraktust szignózott, s a klub hivatalos oldalán arról beszélt, hogy a QPR bizony már a közeljövőben "versenyképes" együttessé válhat:

"Nagyon izgatott vagyok a jövőt illetően. Nagyon élveztem az elmúlt két hónapot, úgy érzem, meccsről meccsre sokat fejlődött a csapat. A Rangers-szurkolók nagyon szenvedélyesek, minden vágyuk, hogy a csapat feljusson a Premiershipbe - ahol a valós helye lenne. Bizton mondom, kedvelnek engem, és egy új korszak eljövetelére számítanak."

S hogy mit szól a 9-szeres válogatott a "fehér Pelé" becenévhez? Örül az elnevezésnek, de azzal tisztában van: futballtudása nem igazán éri el a legendás brazilét. "Ez eléggé irreális összehasonlítás, de ha dalba foglalják a neved a drukkerek, az is mutatja, hogy szeretnek, és ez egy nagyszerű dolog."