Vágólapra másolva!
Érdekesen néz ki két forduló után a Serie A tabellájának vége: az utolsó öt helyezett között olyan klubok találhatóak, mint az AC Milan, a Fiorentina vagy az AS Roma. Utóbbi együttes rossz szezonkezdete ráadásul nem csak a bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is folytatódott, és a CFR Cluj elleni hazai vereséget követően sokan már kongatják a vészharangot Rómában.

A római gárda az előző években a Serie A egyik legstabilabb élcsapata volt, hiszen a legutóbbi öt esztendőben négy ezüstérmet szerzett, és a legutóbbi pontvadászatban is alaposan megszorongatta az aranyérmes FC Internazionalét is. A Farkasok csak három ponttal maradtak le a milánóiak mögött, az olasz kupa fináléjában pedig le is győzték az Intert, vagyis trófeával zárták le az idényt, sőt, a Bajnokok Ligájában legjobb olasz klubként a nyolc közé jutottak.

Ilyen előzmények után az új idényre természetesen nem adhatták lejjebb az igényeket a fővárosban, a minimális cél ennek értelmében a dobogóra kerülés volt - azonban titkon alighanem abban reménykedtek, hogy megint versenyben lehetnek az aranyéremért. A legtöbb szakértő úgy vélte, hogy ennek érdekében a nyári játékospiacon a legfontosabb lépés egy vérbeli középcsatár megszerzése lett volna.

A Luciano Spalletti mester által kidolgozott 4-2-3-1-es taktikában ugyanis elöl általában a csapatkapitány Francesco Totti játszik, aki azonban inkább karmester, és ennek megfelelően rengeteget lépett vissza labdáért, helyet csinálva a felfutó középpályásoknak - nem csoda, hogy az utóbbi csapatrészben szereplő játékosok rendkívül gólerősek voltak. Totti azonban egyrészt a bajnoki hajrában kidőlt a sorból, és nem lehetett tudni, hogy mikorra épül fel, másrészt pedig Spalletti joggal gondolhatta, hogy egy klasszikus gólvágóval, illetve Totti hátrébb rendelésével a szisztéma még eredményesebb lehet.

Így aztán a nyáron rengeteg csatárral hozták kapcsolatba a rómaiakat Klaas Jan Huntelaartól kezdve Vincenzo Iaquintán és Hernán Crespón keresztül Adrian Mutuig, főleg a román focista megszerzéséhez állt nagyon közel a gárda - azonban Mutu végül úgy döntött, hogy marad a Fiorentinában. A klub persze más posztra is igazolt (a védelembe Simon Loria és John Arne Riise érkezett), de a hőn áhított támadó megszerzése sehogyan sem jött össze.

Végül a Real Madrid brazilját, Júlio Baptistát szerezte meg az olasz együttes, ami mindenképpen rizikós lépés volt, hiszen ő a két sevillai szezonja óta korántsem volt olyan eredményes, ráadásul a madridiaknál nem is annyira csatárként, hanem középpályásként szerepeltették - Spalletti azonban kedveli a sokoldalú futballistákat, ami mindenképpen Baptista mellett szólt. A brazilért kilencmillió eurót fizetettek, az AS Monacótól megvett Jérémy Menez pedig nála is drágább volt: egészen pontosa 10,5 millió euró. Azonban ő is inkább szélső, mint középcsatár...

Az átigazolási időszak tehát nem teljesen úgy alakult, ahogy a szurkolók elképzelték, de Spalletti már letett annyit az asztalra, hogy bíztak a szakértelmében. Ez azóta sem változott, de az biztos, hogy a szezonkezdet nem töltötte el optimizmussal a fanatikusokat, hiszen eddigi négy tétmérkőzéséből egyet sem nyert meg a gárda.

Az olasz Szuperkupa döntőjében tizenegyesekkel kapott ki a gárda, a bajnoki nyitányon hazai pályán a Napoli ellen csak egy 1-1-es döntetlenre volt képes a csapat, aztán kikapott Palermóban, és a BL-ben is a CFR Cluj ellen - szintén otthon. Utóbbi három találkozóban közös volt még, hogy mindegyiken a Roma szerzett vezetést - de előnyét egyszer sem tudta megőrizni.

Forrás: AFP

Spalletti maga sem érti, miért kezdett ilyen gyengén csapata

A tréner dolgát persze nem könnyítette meg, hogy rengeteg a sérült a csapatnál. Bármennyire is meglepően hangzik, korántsem Totti hiánya a legnagyobb probléma, elvégre a csapatkapitány az előző szezonban is viszonylag sokat hagyott ki, de a Romának nélküle is ment a játék.

Inkább a védelemben akadnak problémát, hiszen az első bajnokit leszámítva a két állandó középhátvéd Philippe Mexes és Juan is hiányzott, ráadásul a kolozsváriak ellen Christian Panuccit is le kellett cserélni. Az éppen az ilyen esetekre igazolt Loria egyelőre nem vált be, ám jobb híján (azaz Mexes vagy Juan felépüléséig) ő játszik a védelem tengelyében. Ráadásul a védekező középpályások közül Simone Perrotta és David Pizarro is megsérült, és így az amúgy sem biztos lábakon álló védelemre még nagyobb teher hárult.

A hét végi, Reggina elleni bajnokin Totti ott lesz a kispadon, és valószínűleg be is fog állni, a középpályán pedig Matteo Brighi kaphat lehetőséget, ám mindez nem változtat a lényegen: a Reggio Calabria-iak ellen a Farkasoknak mindenképpen meg kell szerezniük a három pontot. Ha ezen a mérkőzésen nem sikerül nyernie az együttesnek, akkor tényleg krízisről lehet majd beszélni - az első ilyenről, amióta Spalletti irányítja a gárdát.

www.infosport-focivilag.hu