Vágólapra másolva!
Egy évre eltiltották a játéktól Slobodan Rajkovicot, a Chelsea szerb futballistáját, mert a pekingi olimpián leköpte a bírót.

A büntetést a sportág nemzetközi szövetségének (FIFA) fegyelmi bizottsága szabta ki, kiemelve, hogy az a nemzeti és a nemzetközi találkozókra is vonatkozik, beleértve a klubsorozatokat.

A 19 éves labdarúgó a későbbi győztes argentinok elleni, augusztus 13-i csoportmeccs 93. percében vesztette el a fejét, a játékvezető aztán ki is állította.

A döntés ellen fellebbezési joggal rendelkező Rajkovicot 2005-ben igazolta le a Chelsea, amely azonban kölcsönadta előbb korábbi klubjának, az OFK Beogradnak, majd a holland PSV Eindhovennek és Twente Enschedének.

***

Egy korábbi kihágásáért hat mérkőzésre szóló eltiltást kapott Joey Barton, az angol élvonalbeli Newcastle United labdarúgója, aki júliusban szabadult a börtönből.

A 26 éves középpályás azért került 74 napra rács mögé, mert decemberben részegen bántalmazott egy tinédzsert.

Legújabb büntetésének hátterében az áll, hogy egy tavaly májusi edzés közben megverte akkori csapattársát, a francia Osumane Dabót, aki kórházi kezelésre szorult. Az egyszeres válogatott fenegyerek akkor négy hónap felfüggesztettet kapott a bíróságon. Mostani eltiltása ráadásaként további hat mérkőzésen nem léphet pályára, ha a 2008/2009-es idényben kiállítják erőszakosságért.

Bartont 2005-ben - még a Manchester City játékosaként - hazaküldték a thaiföldi túráról, mert összeverekedett egy bárban egy Everton-drukkerrel. A Manchester City 2004-es karácsonyi buliján pedig égő szivarral fenyegette meg csapattársát, Jamie Tandyt, sőt egyes lapértesülések szerint el is nyomta azt Tandy arcán.