Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 6. fordulójában a Liverpool Fernando Torres duplájával győzte le a városi vetélytárs Evertont, az újonc Hull City pedig véget vetett az Arsenal több mint egy éve tartó hazai veretlenségének. A Bundesligában Huszti Szabolcs győztes gólt szerzett a Bayern ellen, míg Hajnal Tamás góllal és gólpasszal vezette diadalra a Dortmundot a Stuttgart ellen. A Juventus nem bírt a Sampdoriával, a Real Madrid és a Barcelona egyaránt a hosszabbításban csikarta ki a győzelmet.

A városi rangadók hétvégéje a Mersey-parti derbivel indult, az Everton és a Liverpool 1894 óta íródó párharcában a 80. mérkőzésre került sor a kékek pályaválasztásával. A hazaiaknál térdműtétje óta először lépett pályára Toni Hibbert, aki a jobbhátvéd pozícióját foglalta el, így Phil Neville felléphetett a középpályára.

A másik oldalon a Stoke ellen remiző brigád futott ki a Goodison Park gyepére, a sérüléssel bajlódó Benajun, Mascherano duó még a kispadra sem ülhetett le, mint ahogyan Gulácsi Péter és Németh Krisztián sem, igaz, ez egyelőre még nem megy szenzációszámba, főleg, hogy a tehetséges magyar csatár sem egészséges.

Pazar hangulatban kezdődött a találkozó, de eleinte csak a kemény párharcoknál ugrottak fel helyükről a nézők, akik az összes elrontott Liverpool-passz után gúnyosan ünnepelték a nagy riválist. Jó negyedórának kellett eltelnie, mire igazán nagy helyzetet jegyezhettünk fel, egy jobboldali Everton-szögletnél a védők csúnyán elnézték a labdát, szerencséjükre Cahillt váratlanul érte az ajándékba kapott lehetőség, és csak megfaragta a labdát, nem találta el rendesen.

A túloldalon két spanyol összjátéka után emelkedett a hangulat, Riera tette be balról, Fernando Torres egy átvétel után fordulásból már lőtt is, de Jagielka még időben közbelépett, és ezzel lehet, hogy góltól mentette meg csapatát. Mezőnyben rendesen osztották egymást a felek, de a kapu elé ritkán sikerült odaérni, amikor meg végre intim közelségben volt az ellenfél célterülete, akkor a bíró szólt közbe: egy baloldali beadásra Fellaini robbant be, a levegőben Reina társaságában indult el a labdáért, és bár a spanyol kapus kiejtette a bőrgolyót, helyzetbe hozva ezzel Fellainit, Riley spori kifelé ítélt szabadrúgást a kapus támadása miatt.

Mivel már az is nagy számnak számított, ha valamelyik csapat lőni próbált, így még az első félidő krónikájához kívánkozik, hogy Xabi Alonso 22 méterről, ballal jócskán a kapu mellé tüzelt, aztán Yakubu rázta le magáról a kullancsként tapadó Skrtelt, de a nigériai lökete is a felejthető kategóriában végezte. Összességében csalódást okozott az első 45 perc, a két csapat annyira figyelt a másikra, hogy közben teljesen kioltották egymást, és elfelejtettek támadni.

Sárga lapokkal indult a második játékrész, Yakubu műesésért, Torres dumáért kapott lapos figyelmeztetést, aztán Gerrard csempészett egy kis futballt a nagy küzdelembe, 30 méterről a fű alatt suhintott kapura, Howardot megzavarta, hogy a védők olyan mozdulatot tettek, mintha belelépnének a lövésbe, ám a labda akadálytalanul közelített a jobb alsó irányába, hogy végül 30 centivel kerülje el a kaput. Az 59. percben könnyelműen labdát vesztett saját térfelén az Everton, Riera indítása után Robbie Keane nagy sprint után középre adott ballal, és a hosszú oldalon teljesen egyedül érkező Torres jobbal, kapásból, Howard lábai között helyezett a hálóba (0-1).

Forrás: AFP

Arteta (balra) nem tudott kibontakozni Dossena mellett

A Stolverkosok hívei talán még a büfén álldogáltak, hogy egy sörbe fojtsák bánatukat, amikor megduplázta előnyét a Pool: Keane ugratta ki Kuytöt, aki elől az utolsó pillanatban mentett Jagielka, ám ez csak átmeneti tisztázás volt, mert a labda Torres elé került, aki 12 méterről a léc alá lőtt (0-2). A legutóbbi fordulóban az Everton 0-2-ről állt fel a Hull ellen, most ismét fel volt adva a lecke, David Moyes gyorsan be is hozta Sahát, mégis a Vörösök szereztek egy perc alatt újabb két találatot, igaz Kuyté és Torresé is érvénytelen volt.

A 76. percben kicsit tüzeskedtek a fiúk, Arbeloa törlesztett Cahillnek egy utánrúgás képeben, amit az ausztrál kicsit zokon vett, és Kuytnek kellett visszafognia, hogy ne menjen neki ellenfelének. Az Everton nagyon szeretett volna szépíteni, Arteta finom löbbölése után Lescott lőtte be izomból a labdát balról, amit Fellaini testtel próbált a kapuba sodorni, pár centit tévesztett, de tán jobban tette volna, ha elengedi a mögötte érkező Yakubunak. Cahillben még az előző eset dolgozhatott, mert dühből, csúnyán odacsúszott Xabi Alonsónak, Riley pedig úgy érezte, ideje megfékezni az indulatokat, és piros lapot mutatott fel a hazai játékosnak.

A 85. percben a századik liverpooli góljára hajtó Gerrard csavart szépen a bal pipa irányába 22 méterről, de Howard megfosztotta a Vörösök kapitányát a jubileumtól. Saha még egy életerős suhintással próbált kozmetikázni az eredményen, de a ballábas kísérlet elkerülte a jobb sarkot, így maradt a 2-0-s Liverpool-diadal, azaz az Everton odahaza még nem szerzett pontot ebben az idényben.

A Gera Zoltánnal felálló Fulham hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a West Ham Unitedtől, a magyar válogatott csapatkapitánya végigjátszotta az összecsapást. A nagycsapatok közül a címvédő Manchester United, valamint a Chelsea is könnyedén nyert.

Halmosi Péter csapata, az újonc Hull City hatalmas meglepetésre 2-1-re nyert az Arsenal otthonában. A magyar válogatott középpályás nem jutott szóhoz az Emirates Stadionban. Érdekesség, hogy az Ágyúsok utoljára 2007. július 4-én szenvedtek vereséget hazai környezetben, idén április 19. óta pedig gólt sem kaptak.

Premier League, 6. forduló:
Everton - Liverpool 0-2 (0-0)
gól:
Fernando Torres (59., 63.)
piros lap: Cahill (80., Everton)

Aston Villa - Sunderland 2-1 (2-1)
gól:
Young (18.), Carew (33.), illetve Cissé (10.)

Fulham - West Ham United 1-2 (0-2)
gól:
Murphy (59. 11-esből), illetve C. Cole (43.), Etherington (45.)
piros lap: A. Johnson (45., Fulham)

Manchester United - Bolton Wanderers 2-0 (0-0)
gól:
C. Ronaldo (60. 11-esből), Rooney (77.)

Middlesbrough - West Bromwich Albion 0-1 (0-0)
gól:
Olsson (53.)

Newcastle United - Blackburn Rovers 1-2 (0-2)
gól:
Owen (51.), illetve Samba (31.), Santa Cruz (41.)

Stoke City-Chelsea 0-2 (0-1)
gól:
Bosingwa (36.), Anelka (76.)

Arsenal - Hull City 1-2 (0-0)
gól:
McShane (50.-öngól), illetve Geovanni (62.), Cousin (66.)

Az élcsoport:
1. Chelsea 14 pont (12-3)
2. FC Liverpool 14 (7-2)
3. Aston Villa 12
4. Arsenal 12 (12-4)
5. West Ham United 12 (13-10)
6 Hull City 11

Premier League: fókuszban a liverpooli derbihttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080926-milaninter-evertonliverpool-es-espanyolbarcelona-varosi-mrangadokat-rendeznek-a-hetvegen.html?pIdx=2