Vágólapra másolva!
Második világbajnoki selejtezőjén Svédországban szerepelt a magyar labdarúgó-válogatott, amely hiába játszott jobban és dolgozott ki helyzeteket az első félidőben, a fordulás után húsz perc alatt két gólt kapott, így Rudolf Gergely kései szépítése már hiábavaló volt. Erwin Koeman csapata így két forduló után egy ponttal áll csoportjában.

világbajnoki selejtező, 1. csoport, 2. forduló:
Svédország - Magyarország 2-1 (0-0)
Stockholm, Rasunda-stadion, 30 ezer néző
v.: Mayer (német)
Svédország: Isaksson - Mellberg, Majstorovic, P. Hansson - M. Nilsson, D. Andersson, Källström, S. Larsson, Holmén - H. Larsson, Ibrahimovic (Rosenberg, 81.).
Magyarország: Babos - Szélesi, Vanczák, Juhász, Bodor (Dzsudzsák, 80.) - Vadócz, Dárdai (Rudolf, 70.) - Gera, Hajnal, Huszti - Torghelle.
gól: Källström (55.), Holmén (64.), illetve Rudolf (93.)
sárga lap: Gera (34.), Ibrahimovic (36.), Hajnal (87.)

Azok után, hogy előzetesen sokan aláírták volna a pontszerzést a magyar válogatott első vb-selejtezőjén Dánia ellen, Tomassonék visszafogottságát látva a 0-0-s végeredmény után a közvélemény inkább csalódásként értékelte a pontszerzést.

Ha a kapitány és az MLSZ-elnök optimizmusából indulunk ki, akkor az első két meccsen négy ponttal számolhattunk, vagyis a dánok elleni egy megszerzése után Stockholmban hármat kellett volna gyűjteni, ami az utóbbi idők idegenbeli teljesítményét elnézve igencsak merész ötletnek tűnt.

Nem is mondta ki senki az érintettek közül, hogy győzni megyünk a skandinávok otthonába, ahol egyébként még Gellei Imre irányításával, 2002 őszén 1-1-es döntetlent ért el a magyar csapat, ez volt az utolsó olyan eredmény, amely pozitív értelemben a váratlan kategóriába tartozott a közelmúltban.

Szintén a svédek ellen mutatott fel utoljára bravúrt tétmeccsen a magyar válogatott, amikor 1995-ben Halmai Gábor góljával 1-0-ra legyőztük az akkor vb-bronzérmesként Budapestre érkező északiakat. Az elmúlt években többször is összeakadtunk a svédekkel a selejtezőkben, és rendre mi húztuk a rövidebbet, a Gellei-csapat fent említett pontszerzése óta három kísérletből még pontot sem sikerült összekaparni ellenük, úgyhogy volt miért visszavágni a Rasunda-stadionban.

Erwin Koemant sokan bírálták a dánok elleni találkozó után, hogy igazi csatár nélkül küldte pályára a csapatot, hiszen Huszti Szabolcs volt legelöl, a Hannover légiósa ezúttal visszakerült eredeti helyére, a középpálya bal oldalára (Dzsudzsák Balázs így kispados lett), és Torghelle Sándor személyében a svédek darálós, brusztolós stílusához passzoló támadó feladata volt az ellenfél védősorának sakkban tartása.

Persze amikor a svéd stílusról beszélünk, akkor nem Zlatan Ibrahimovicra gondoltunk, hiszen a bosnyák származású sztárról mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy gépies, sablonos megoldások jellemzik a játékát, a két csapat legutóbbi találkozóját bombagóllal (Lothar Matthäus kicsit más jelzőt használt a találatra dühében) eldöntő csatár kikapcsolása volt a meccs egyik kulcskérdése magyar szempontból. A szombati kezdőcsapathoz képest még egy helyen változtatott Koeman kapitány, a védelem bal oldalán Bodnár Lászlót Bodor Boldizsár váltotta.

Első félidő

A stockholmi esőben egyperces labdatartással kezdett a magyar csapat, ebbe belefért két beadás is, de a svéd védelem mindkétszer takarított. A túloldalon egy szabadrúgás után Sebastian Larsson csúsztatott, de Babos csak a kirúgásnál találkozott a labdával, védenie nem kellett. Az első riadalom a magyar kapu előtt: Henrik Larsson csúsztatta meg a labdát, ám a ballábas Källström jobbal vállalta el 17 méterről, a labda háromszor pattant le mielőtt elhagyta a játékteret az alapvonalnál, ezt megúsztuk.

A 10. perc végén megint Källström aktívkodott, most a balost villantotta meg, a beadása azonban centikkel elsuhant H. Larsson feje felett, így Babos lett a végállomás. A svéd kaputól 30 méterre Hajnal gurított le egy szabadrúgást Dárdainak, aki a lövés pillanatában elcsúszott, így a labda jó tíz méterrel kerülte el a jobb sarkot. Nincsenek megijedve a magyar legények, ez örömteli, Hajnal dobta ki a labdát jobbra egy mutatós kontra során, Gera egyből centerezett, és Torghelle centikkel maradt le a csatlakozásról, végül Mellberg csúsztatott szögletre.

A sarokrúgásból nem lett semmi, mint ahogy Huszti 27 méteres szabadrúgása sem adott munkát Isaksonnak, de legalább volt mit feljegyezni. Ha svéd lehetőség, akkor Källström, Ibrahimovic kiugratása után a Lyon középpályása éles szögből sem finomkodott, de Babos résen volt, és vetődve hárított, aztán Vanczák tisztázott. A 27. percben megint szép magyar támadás futott végig a pályán, Torghelle és Huszti játszott össze, utóbbi az érkező Vadócznak tette le a labdát, aki 18 méterről, jobb belsővel a bal alsót vette célba, de Isaksson odaért.

Forrás: MTI

Holmén készül beadásra Gera mellett

A meccs első sárgája Geráé, Holmént rántotta le. Ibrahimovic nem akart lemaradni a magyar csapatkapitány mögött, az Inter csatára hátulról csúszott rá Szélesire, ő is besárgult. Baloldali beadás után Torghelle elől mentett egy hazai védő, a kipattanót Gera lőtte vissza, a pattogós löketet Isaksson tolta ki a bal saroknál. Egy perc múlva Torghelle rajtolt egy indításra, de Majstrovic addig kínozta, míg Isaksson kivetődve felszedte a labdát a magyar támadót megelőzve.

Újabb gólszerzézi lehetőség, egy szöglet után Isaksson öklözött röviden, Gera az alapvonalról emelt vissza, elsőre még mentettek a védők, végül a felpattanó labdát Vadócz stukkolhatta kapura, de Nilsson teste miatt nem lett gól a fejesből. Az első félidő alapján a magyar válogatott akár vezethetne is, bátran játszanak Husztiék, a svédek pedig egyelőre csak szenvednek, kérdés, a második játékrészben mennyire pörgetik fel a tempót a hazaiak.

Második félidő

Húsz másodperc kellett a fordulás után az első svéd lövéshez, H. Larsson kísérlete levágódott szerencsére. A túloldalon a meccs addigi legnagyobb helyzetét jegyezhettük fel, egy baloldali beadás után Torghelle simán gólt szerezhetett volna, ha előrevetődik, de inkább elengedte a labdát, Huszti is lőhetett volna kapásból, jobbal, de inkább visszavette, és Gerának teremtett lövőhelyzetet, a magyar csapatkapitány laposan próbálta meglepni Isakssont, aki leért. Egy perccel később Vadócz is laposan küldte kapura a labdát, de Isaksson ezt is fogta, igaz, csak másodjára.

Svéd helyzet a semmiből: egy szabadrúgást követően Majstrovic feje villant, Babos pedig ujjheggyel tolta szögletre a labdát. A sarokrúgás után Ibrahimovic is bólinthatott, de ez könnyebb zsákmány volt a magyar kapus számára. Sajnos az 55. percben sokba került egy labdaeladás, Källström tette ki balra H. Larsonnak, a veterán csatár beadása után a Lyon középpályása egyedül ugrott fel hat méterre a magyar kaputól, és a bal sarokba fejelt (1-0).

Öt perccel a gólja után ismét Källström okozott zavart, ezúttal 23 méterről suhintotta meg a labdát, Babos elsőre kiejtette a lövést, aztán javított. A 64. percben jött a második hazai hangrobbanás: H. Larsson fordult le Szélesiről, majd szépen emelt Holménhez, aki három magyar között vette le a labdát, lerázta Vanczákot és Vadóczot, majd mielőtt Juhász odaért volna, jobbal a jobb sarokba tüzelt hét méterről (2-0).

Koeman megpróbálja a kétcsatáros felállást, Dárdai helyére a Debrecenben játszó Rudolf Gergely érkezik. Hosszú hallgatás után végre újabb magyar helyzetecske, Torghelle a jobb oldalon lerázta magáról Hanssont, de a beadása nem talált társat. Källström beadásnak szállt labdája Vanczákról pattant Holmén elé, Babos azonban bátran kirobbant a kapujából, és ezzel megzavarta a második gól szerzőjét, aki ütközött a magyar hálóőrrel, de szerencsére nem lett sérülés az elsőre ijesztőnek tűnő esetből.

Gera passza után Torghelle szépíthetett volna, rá is fordult, el is lőtte, de egy svéd lábról szögletre pattant a labda. A 93. percben végül sikerült bevenni Isaksson kapuját, Hajnal passzolt balra, ahol a szöglet után fennmaradt Juhász indult be, és a beadása után Rudolf közelről, mellel tette a labdát a kapuba (2-1).

"Tisztelem a csapatomat, amiért ilyen tartás volt benne. Ez a különbség a nemzetközi elit és a magyar futball között. Amíg az én játékosaim kihagyták a helyzeteket, addig a svédek kihasználták a lehetőségeiket. Ugyanakkor a vereség ellenére úgy gondolom, fejlődött a játékunk" - nyilatkozta Erwin Koeman szövetségi kapitány a találkozót követően.

További eredmények az 1. csoportban:
Albánia - Málta 3-0 (1-0)
gól:
Bogdani (45.), Duro (84.), Dallku (90.)

Portugália - Dánia 2-3 (1-0)
gól: Nani (42.), Deco (86., 11-esből), illetve Bendtner (84.), Christian Poulsen (90.), D. Jensen (92.)

A csoport állása: 1. Albánia 4 pont/2 mérkőzés (3-0), 2. Dánia 4/2 (3-2), 3. Svédország 4/2 (2-1), 4. Portugália 3/2, 5. MAGYARORSZÁG 1/2, 6. Málta 0/2