Vágólapra másolva!
Szerdán a címvédő is megkezdi szereplését a Bajnokok Ligája mostani kiírásában, és a Manchester United rögtön rangadóval rajtol, hiszen a Vörös Ördögök a spanyol Villarrealt fogadják. Két topligás együtt csap össze Lyonban is, ahol a BL-be kilenc év után visszatérő Fiorentina vendégeskedik, a Juventus FC pedig a BL-újoncnak, de egyben az UEFA-kupa aktuális címvédőjének számító Zenit Szankt-Petyerszburg ellen játszik.

A torinói együttes utoljára a 2005-2006-os idényben szerepelt a legrangosabb európai kupában, ám ezt követően a calciopoli-botrány miatti büntetés okán hiányzott a nemzetközi színtérről. Utolsó BL-mérkőzését 2006 áprilisában játszotta, és az akkor az Arsenal ellen pályára lépett futballisták közül Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, David Trézéguet most is ott lehet a csapatban. Pavel Nedved viszont nem, mert azon a találkozón piros lapot kapott, így most eltiltását tölti.

Az olaszoknak nem lesz könnyű dolguk az orosz bajnokcsapat ellen, hiszen a Zenit Szankt-Petyerszburg idén megmutatta, hogy komoly játékerőt képvisel, az UEFA-kupa tavaszi megnyerését követően augusztus végén az európai Szuperkupát is elhódította, 2-1-re legyőzve a Manchester Unitedet.

A szentpéterváriaktól a sérült Roman Sirokov hiányzik, a nyári Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje, Andrej Arsavin azonban várhatóan ott lesz a kezdők között. A Zenittől a pontszerzés ezzel együtt kiváló eredmény lenne, hiszen a Juve a legutóbbi 15 hazai csoportmérkőzését egyaránt megnyerte a Bajnokok Ligájában.

A H csoportban egy másik BL-újonc is szerepel, a fehérorosz BATE Boriszovnak a Real Madrid otthonában kell bemutatkoznia a legrangosabb európai kupasorozatban. A királyi gárda eddig ebben a szezonban nem éppen az acélos védekezéséről híresült el, a BATE ellen a portugál középhátvéd, Pepe eltiltás miatt hiányozni fog, de sérülés miatt Sergio Ramos sem léphet pályára. Azonban Fabio Cannavaro alighanem játszik majd, és ez mindenképpen stabilitást adhat a hátsó alakzatnak.

A Santiago Bernabéu-stadion közönsége valószínűleg gólzáporos győzelmet vár majd a kedvenceitől az ismeretlen kiscsapat ellen, és ha a hazaiaknak nem sikerült viszonylag gyorsan vezetést szerezniük, akkor a BATE alaposan megnehezítheti a dolgukat.

A Juventushoz hasonlóan a Bayern München is hiányzott az előző szezonban a BL-ből, és a német bajnokcsapat a Steaua Bucuresti ellen tér vissza a sorozatba. A germánok sportigazgatója, Uli Hoeness szerint Bukarestben a döntetlen tökéletes eredmény lenne a Bayern számára, de az együttes trénere, Jürgen Klinsmann aligha elégszik meg az egy ponttal.

A münchenieknél várhatóan a kezdők között szerepel majd a frissen igazolt olasz jobbhátvéd, Massimo Oddo, illetve a bajnokságban eltiltás miatt pihenő Marc van Bommel, míg a román gárdának Banel Nicolitát kell nélkülöznie eltiltás miatt.

A csoport másik mérkőzése igazi rangadó lesz, elvégre a BL-ben évek óta nagy dobásra készülő, de a legjobb nyolcnál tovább sohasem jutott Olympique Lyon a Fiorentinát fogadja. A violák a vártnál gyengébben kezdték a bajnokságot, a Serie A legutóbbi fordulójában Nápolyban kaptak ki 2-1-re, a Lyon viszont vezeti a francia pontvadászatot - igaz, a hét végén csak Juninho Pernambucano szabadrúgásaival, illetve némi játékvezetői segítséggel győzte le az OGC Nice-t.

A nap legnagyobb rangadójára azonban Manchesterben kerül sor, ahol a címvédő a spanyol Villarreal ellen lép pályára. A Vörös Ördögök a hét végén a bajnokságban 2-1-re elveszítették a Liverpool elleni összecsapást, és még Sir Alex Ferguson bevallása szerint is pocsékul futballoztak.

Ráadásul a találkozón Michael Carrick megsérült, és így nem játszhat a spanyolok ellen, mint ahogyan az európai Szuperkupa döntőjében kiállított Paul Scholes is a lelátóra kényszerül. A középpályán így a brazil Anderson mellett minden bizonnyal a sérüléséből nemrégiben felépült Owen Hargreaves is játszani fog, a kispadon pedig a hírek szerint már ott lesz az előző idény legjobbja, Cristiano Ronaldo is.

Ami a Villarrealt illeti, a spanyolok két legjobb támadója, Nihat Kahveci és Giuseppe Rossi (aki egykoron a Manchester Unitedben is megfordult) is sérült, így várhatóan egy csatárral játszanak, a céljuk pedig a pontszerzés lesz - ami már csak azért is remek eredmény lenne, mert a MU a legutóbbi 12 hazai BL-meccsét egyaránt megnyerte, összességében pedig 15 találkozó óta veretlen a Bajnokok Ligájában.

Még nagyobb meglepetés lenne a dán Aalborg pontszerzése Glasgow-ban a Celtic ellen, hiszen a skót gárda az előző két idényben egyaránt megnyerte mindegyik otthoni találkozóját (az már más kérdés, hogy vendégként pedig mindannyiszor kikapott). Az aalborgiak mestere egyébként az a Bruce Rioch, aki az 1970-es években 24 alkalommal szerepelt a skót válogatottban, ám sohasem játszott Skóciában, sőt, Angliában született - vagyis a látszat ellenére túlzás lenne azt állítani, hogy jól ismeri a skót futballt.

www.infosport-focivilag.hu