Vágólapra másolva!
Az Arsenal 6-0-ra legyőzte a Ferencváros testvércsapatát, a Sheffield Unitedet az angol Ligakupa 3. fordulójában. Papírforma? Nem teljesen. Mert bár a két csapatot egy osztály - és egy klasszis - választja el egymástól, a gólkülönbség annak fényében mindenképp meglepetés, hogy a londoni Ágyúsok minden idők legfiatalabb - arsenalos - csikócsapatával álltak ki a kupameccsre. A végeredmény újabb bizonyíték arra, hogy Arséne Wenger tényleg a futballvilág egyik, ha nem a legnagyobb tehetségvadásza. A francia edző a diadal után elmondta: már most bármely tizenévesét be merné vetni a Premier League-ben.

Ha érdeklik a reflektorfényt kerülő, ám mégis remek edzők, akkor ezt a cikkünket is feltétlen olvassa el! - Mourinhóék árnyékában

Az Arsenal átlagéletkora 19 volt, és sokatmondó adat, hogy az együttes legtapasztaltabb játékosának a 23 éves kapus, Lukasz Fabianski számított. Ami a gólszerzőket illeti, a 19 esztendős mexikói csatár, Carlos Vela mesterhármast ért el, a 20 éves Nicklas Bendtner az első félidőben duplázott, és betalált a mindössze 16 éves Jack Wilshere is. A tudósítások szerint a góllövőkön kívül az egész csapat remekelt, például az FA-kupa-döntős Cardifftől igazolt, 17 éves walesi Aaron Ramsey, illetve a hátvéd Kieran Gibbs is.

A gólerős és könnyed diadal ellenére a hatalmas tehetségvadásznak tartott francia edző, Arséne Wenger (emlékeznek a népszerű futballreklámra?) úgy véli, nem fogja elsietni a fiatalok beépítését a nagycsapatba, mivel tudja: a szurkolók nem tűrik a várakozást, a 2004-2005-ös bajnok cím után ismét ünnepelni akarnak. Bár ahol ilyen a B csapat, ott túl nagy gond nem lehet... És nincs is, a nagycsapat (amely legutóbb Boltonban 3-1-re nyert, és így állt fel: Almunia - Toure, Song Billong, Clichy [Djorou], Sagna, Gallas, Fábregas, Eboue [Ramsey], Denílson, Adebayor, Bendtner [Walcott]) pontelőnnyel vezeti a bajnokságot a Chelsea és a Liverpool előtt.

Tekintse meg a mérkőzés góljait!


"Én egyáltalán nem voltam meglepődve, hiszen nap mint nap látom őket. Igaz, azt nehéz megjósolni, hogy miképp teljesíthet egy fiatal egy igazán nagy meccsen" - nyilatkozta Wenger, aki ezúttal megtudhatta, hogy nem félnek a közönségtől a tizenévesei, hiszen a kupamérkőzést az Emirates-stadionban 56 632 néző látta.

Az 58 éves trénernek persze megvan a maga nagy terve a reménységekkel. "Megvan bennük az a hit és lélek, amit látni szerettem volna. A legnagyobb kihívás számunkra ezentúl az, hogy együtt tartsuk és lassacskán integráljuk őket az első csapatba. Egyesek persze már túlvannak ezen."

Míg sok edző nagy lehetőségnek tartja a fontmilliók elszórását, az 1886-ban alapított fővárosi klub mestere nem a sztárigazolások híve: "Az átigazolási időszak óriási terhe alatt is tisztában vagyok vele, hogy mögöttem vannak ezek a futballisták, s tudom: a rossz játékospolitika az egész addigi munkát tönkre teheti."

Wenger a reklám szerint így szúrja ki a tehetségeket:


Az Arsenal 2007-ben Ligakupa-döntőt veszített, míg idén az elődöntőben bukott el - Wenger szerint realitás lehet a finálé a tinicsapat számára. "Idén trófeákat akarunk nyerni - a Ligakupát is. Az egyetlen probléma az, amikor egy csapat eljut a siker küszöbére, és mindenki azt mondogatja: most már vissza kell tenni a kezdőbe a sztárokat. Mit lehet tenni? Előbb hagyod a fiatalokat úgy játszani, mint például kedd este, majd közlöd velük: Bocsánat, többet nem játszhatsz!? Számomra nincs ilyen út, bármeddig is jut el ez az együttes, ragaszkodni fogok hozzá ebben a sorozatban."

Összegzésképp így beszélt fiataljairól Wenger: "Ezek a játékosok nem kölykök, hanem intelligensen és lelkesen futballozó tehetségek. Sok csapatot meg tudnának verni, én pedig nem tartanék egyikőjük bevetésétől sem a Premier League-ben."

A vesztes fél, a Sheffield United menedzsere, Kevin Blackwell szerint az Arsenal-sziporkára az övéi egyszerűen képtelen voltak reagálni, az ifjonc Ágyúsokat pedig egyszerűen így nevezte: "A korcsoportjukban a világ legjobbjai!"

"Egyes pillanatokban félelmetesen játszottak, ezúttal szinte bárkit megvertek volna. Tudtuk, hogy jó erőkből állnak, de hogy ennyire, azt nem is sejtettük..." - mondta rendkívül csalódottan tréner.

Az Arsenal kedden pályára lépett 14 játékosa (zárójelben a nemzetiség és az életkor):
kapus: Lukasz Fabianski (lengyel, 23)
védők: Gavin Hoyte (angol, 22), Johan Djourou (elefántcsontparti, 21), Fran Merida Perez (spanyol, 18)
középpályások: Jack Wilshere (angol, 16), Alexandre Song Billong (kameruni, 21), Kieran Gibbs (angol, 19), Mark Randall (angol, 19), Aaron Ramsey (walesi, 17) - csereként játszottak: Henri Lansbury (angol, 17), Jay Simpson (angol, 19), Francis Coquelin (francia, 17)
csatárok: Nicklas Bendtner (dán, 20), Carlos Vela (mexikói, 19)