Vágólapra másolva!
Meglehetősen eseménydúsan zárult az átigazolási időszak a nemzetközi labdarúgásban: korábban sem volt szokatlan, hogy néhány transzfert csak az utolsó pillanatban ütnek nyélbe, de most különösen aktívak voltak a klubok közvetlenül a zárás előtt. Jellemző, hogy a nyár két legnagyobb pénzmozgással járó átigazolását is ekkor hajtották végre, és az sem meglepő, hogy a legtöbb pénzt az angol klubok adták ki.

Utóbbi évek óta változatlan tendencia az átigazolási piacon: az angol élvonalban szereplő egyesületek egyértelműen a legjobb anyagi lehetőségekkel rendelkeznek, aminek elsősorban a Premier League biztosította hihetetlen összegű televíziós bevétel az oka, de az sem mellékes, hogy Angliában van a legtöbb külföldi (és egyben rendkívül gazdag) klubtulajdonos.

A Manchester City például az átigazolási időszak utolsó napján cserélt gazdát, és az egyesület új tulajdonosa, egy arab konzorcium a rendelkezésére álló rövid idő alatt is megpróbálta a lehető legnagyobb összeget elkölteni. Szeptember elsején, az esti órákban a Cityt percről percre más sztárjátékossal hozták kapcsolatba, kezdve Dimitar Berbatovtól David Villán keresztül egészen Robinhóig - egy félig komoly, félig tréfás kommentár szerint a klub háza táján ült valaki a telefaxnál, és egymás után sorban küldte az ajánlatokat.

Az egyik végül be is jött, hiszen a Manchester City nem kis szenzációt okozva megvette Robinhót a Real Madridtól - mégpedig brit átigazolási rekordot jelentő 42 millió euróért, amivel a brazil minden idők ötödik legdrágább focistája lett!

A másik élvonalbeli manchesteri klub, a United is az utolsó pillanatra hagyta az erősítést, ám ebben az esetben inkább az lett volna meglepő, ha a transzfer nem valósul meg. A Tottenham Hotspur vezetői az utolsó pillanatig kötötték az ebet a karóhoz, ám végül a MU 37 millió eurós ajánlatára nem tudtak nemet mondani. Sir Alex Ferguson tehát megszerezte, akit akart, és ezzel a Spurs bankszámláján volt a legnagyobb pénzmozgás a nyáron.

A londoniak eladták két legjobb csatárukat (Berbatov mellett Robbie Keane-t a Liverpoolnak), de hiába kasszíroztak értük 60 milliót, így is több mint kilencmilliós mínusszal zárták a nyarat, köszönhetően az olyan igazolásoknak, mint David Bentley, Luka Modric, Roman Pavljucsenko vagy Vedran Corluka.

Forrás: Getty Images

Robbie Keane a Liverpoolba szerződött

A sztárcsapatok közül a Tottenham mellett még az AC Milan volt meglepően aktív, főleg a korábbi évekhez képest. A piros-feketék összesen 47 millió eurót költöttek, ehhez hasonló összeget egy nyár alatt utoljára 2001-ben adtak ki - ráadásul most két klasszis, Mathieu Flamini és Andrij Sevcsenko is ingyen érkezett. A legdrágább szerzemény Ronaldinho volt, akiért 21 milliót fizettek az FC Barcelonának, és két egykori Aranylabdást is szerződtettek, ami papíron mindenképpen erősítést jelent, azonban a Serie A első fordulójában rögtön be is bizonyosodott, hogy ez a pályán gyakran nem mutatkozik meg.

Ha az átigazolási időszak nagy vesztesét kellene megnevezni, akkor mindenképpen a Real Madridot kell említeni. A királyi gárda a nyáron nagyon sokáig szinte csak Cristiano Ronaldóra koncentrált, azonban hiába szeretett volna a portugál szélső is Madridba szerződni, a Manchester United nem engedte őt el, és sikerült meggyőzniük arról, hogy egyelőre érdemes maradnia.

A Real megvette tízmillió euróért Ezequiel Garayt, hogy rögtön vissza is kölcsönözze a Racing Santandernek, valamint kifizetett több mint nyolcmillió eurót két olyan futballistáért, akik madridi nevelésnek számítanak, de korábban nem tartottak rájuk igényt (Javi García és Rubén de la Red).

Amikor a vezetőség észbe kapott, hogy azért nem ártana erősíteni, akkor pár napon belül Santi Cazorla és David Villa is szinte megalázta a Real Madridot azzal, hogy a bajnokcsapat ajánlatának elfogadása helyett szerződést hosszabbítottak aktuális klubjuknál, és a koronát a balul sikerült nyárra Robinho tragikomikus távozása jelentette.

Az egyetlen igazán új szerzeményt így csak Rafael van der Vaart jelenti - a sportigazgató, Predrag Mijatovic már csak abban bízhat, hogy a tréner, Bernd Schuster kihúzza a csávából, és jó eredményeket ér majd el a csapattal.

A nyár tíz legdrágább játékosa:

42,0RobinhoReal MadridManchester City
37,0Dimitar BerbatovTottenham HotspurManchester United
32,0Daniel AlvesSevilla FCFC Barcelona
30,0DannyDinamo MoszkvaZenit Szankt-Petyerszburg
24,0CSZKA MoszkvaManchester City
24,0Robbie KeaneTottenham HotspurLiverpool FC
22,8AmauriPalermoJuventus FC
22,0David BentleyBlackburn RoversTottenham Hotspur
21,0Luka ModricDinamo ZagrebTottenham Hotspur
21,0RonaldinhoFC BarcelonaAC Milan


A táblázat első oszlopában a vételár (millió euróban), majd a játékos neve, korábbi és jelenlegi klubja olvasható.

www.infosport-focivilag.hu