Vágólapra másolva!
16 hónapja húzódó ügyben hozott döntést egy angliai döntőbíróság, amelynek határozata szerint a West Ham United később meghatározott összegű kárpótlást köteles fizetni a jelenleg másodosztályú Sheffield Unitednek. A kárpótlást, amelynek összege a 30 millió fontot is meghaladhatja, azért kell kifizetnie a West Hamnek, mert a 2006/2007-es idényben úgy harcolta ki a bennmaradást, többek között a Sheffield kárára, hogy a Premier League szabályzatát megsértve igazolta le Carlos Tévezt és Javier Mascheranót.

A West Ham 2006. augusztus 31-én, azaz az átigazolási iőszak utolsó napján jelentette be, hogy megszerezte a brazil Corinthians két argentin sztárját, Carlos Tévezt és Javier Mascheranót. Az ügyletben csak az volt a bökkenő, hogy a West Ham úgy szerezte meg a két klasszist, hogy azok játékjoga a brit székhelyű MSI cég tulajdonában volt, márpedig a Premier League szabályzata tiltja, hogy két klubon túl egy harmadik fél is érintett legyen egy üzletben.

A West Ham nem kis részben Tévez góljainak köszönhetően, az angol élvonal történetének egyik legnagyobb feltámadását produkálva, megmenekült a kieséstől 2007 tavaszán, ezzel azonban még nem lehetett biztos abban, hogy a következő idényt is a legmagasabb osztályban kezdheti meg, mivel a vetélytársak nem nyugodtak bele abba, hogy a fegyelmi bizottság "csak" 5,5 millió fontos pénzbüntetéssel sújtotta a Kalapácsosok becenevű londoniakat.

A bennmaradásért vívott harcban végül alulmaradt Sheffield United, Charlton, Watford trióból a Sheffield harcolt legtovább az igazáért, és miután több bíróságon is sikertelenül küzdött azért, hogy bennmaradhasson, végül 30 millió fontos kártérítést követelt a West Hamtől, mivel a vezetők számítása szerint ennyitől esnek el a második vonalba csúszással.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kevin McCabe örülhet, bár a kiesésen nem lehet változtatni, de pénz áll a házhoz

Nos, egy háromtagú független döntőbíróság most határozott az ügyben, és a Ferencvárosnál is érdekelt Kevin McCabe klubjának kedvezett ítéletével. "A bíróság a javunkra döntött, és már mindkét klubnál tudnak a határozatról, de mivel az ügy még nem zárult le, így egyelőre nem szeretném kommentálni az esetet" - mondta McCabe a Sheffield honlapján.

A brit üzletember [origo]-nak adott korábbi interjújában is beszélt a Tévez-ügyről.

- Feltételezem, a Carlos Tévez-ügybe még nem nyugodott bele...
- A labdarúgó-szövetség júniusban hozza meg az ítéletét.Úgy gondolom, megnyerjük a West Ham United elleni ügyet. Hogy mennyiben érintett minket a kiesés? Minimum 30 millió fontos kompenzációt kérünk, ám 50 lenne a realitás.

- Biztos benne, hogy önöknek van igazuk?
- Nézze, az angolban van egy mondás: a törvény szamárság. Kétségtelenül igazunk van, de hogy igazunk van-e annyira, hogy a jogi procedúra végére kapjunk bármilyen kompenzációt, azt csak az idő dönti majd el.

- Mikor volt mérgesebb, amikor a United kiesett, vagy az ötödik Fradi-tendert követően?
-
A múlt évad végén hihetetlenül mérges voltam, kegyetlen dolog volt, hogy az utolsó napon kikaptunk hazai pályán a Wigantől, ám talán még jobban felbőszített, hogy a Tévez-ügy miatt a West Hamtől nem vontak le pontot, csak megbüntették őket... Az ötödik tender az egy másik történet. Most már jobban értem, hogyan mennek a dolgok Magyarországon. Ha mindez az Egyesült Királyságban történik, akkor a kormány és a futballklub képviselői leülnek egymással, és megtárgyalják az üzletet. A kormány kiválasztana két vagy három esélyest, aki megfelel az elvárásoknak., s nem úgy tesz, hogy ad 3-6 hónapot a terv kidolgozására, és csak aztán mondja meg, mit is kéne, vagy kellett volna csinálni, ami mind a labdarúgócsapat, mind az ingatlan-hasznosítás szempontjából kedvező.


A BBC szerint egy későbbi tárgyalás dönt majd a kárpótlás mértékéről, ugyanakkor a West Ham fellebbezni készül, és ha kell, akkor a lausanne-i Sportdöntőbírósághoz is elmegy.