Vágólapra másolva!
Az Arsenal odahaza, a frissen igazolt Samir Nasri góljával 1-0-ra megverte az újonc West Bromwich Albion együttesét az angol bajnokság nyitófordulójában. Gera Zoltán és Halmosi Péter csatájából utóbbi került ki győztesen, mivel az újonc Hull City fordított a Fulham ellen. A német Bundesligában holtversenyben az élre állt a Hoffenheim.

Az Olympique Marseille-től szerződtetett Samir Nasrinak nem sok idő kellett, hogy letegye a névjegyét az Arsenalnál. A West Bromwich elleni Premier League-nyitány negyedik percében Denílson az alapvonal közeléből középre passzolt, és a berobbanó francia középpályás hat méterről a kapu bal oldalába helyezett.

Úgy tűnt, Gera Zoltán volt klubja nagy verést kaphat, mert Nasri mellett Theo Walcott és Emanuel Adebayor is remekül mozgott az Arsenalban, de a támadók sorra elszórakozták a helyzeteket. A WBA később összeszedte magát, Djorounak egy ízben a gólvonalról kellett mentenie, de ettől eltekintve az Arsenal sikere nem forgott nagy veszélyben.

Az már most nyilvánvaló, hogy az Arsenal vezetőedzőjeként immár a 13. szezonját kezdő Arséne Wenger folytatja az elmúlt néhány év stratégiáját, a fiatal játékosokra építi csapatát. Az "ágyúsok" kezdő tizenegyében egyetlen 25 év feletti mezőnyjátékos kapott helyet (jelesül William Gallas), a kispadon pedig több volt a lámpalázas tinédzser, mint egy szalagavató bálon.

"Elég jól uraltuk a meccset, és végig úgy éreztem, hogy másodszor is be fogunk találni. Ehhez nem voltunk elég precízek a kapu előtt, de főleg a West Brom érdeme, hogy nem változott az eredmény. Örülök, hogy Samir Nasrinak ilyen jól sikerült a bemutatkozása" - mondta Wenger a lefújás után.

A WBA kapcsán emlegetett Gera Zoltán ugyancsak első tétmeccsét játszotta új együttesében, a Fulhamben, de neki egyáltalán nem sikerült jól a debütálás. Eleinte úgy tűnt, a Fulham kézben tartja a Hull City otthonában rendezett találkozót, a dél-koreai Szeol Ki Hjeon szép csúsztatással korán vezetést szerzett, sőt Gerának is volt helyzete. Az újonc azonban még az első félidőben egyenlített, a brazil Geovanni révén.

A Hull a szünet után sem látszott megilletődöttnek, szándékait pedig jelezte, hogy a 62. percben beállt az új magyar szerzemény, a támadó középpályás Halmosi Péter. A győztes hazai gól megszerzéséhez viszont elsősorban nem ő, hanem Paul Konchesky óriási hibája kellett - az egykori West Ham-védő saját kapuja előtt vesztette el a labdát.

Remek mérkőzést vívott az Everton és a Blackburn. A vendégek Andre Ooijer utolsó perces lövésével csikarták ki a 3-2-es győzelmet, nagyszerűen kezdődött tehát Paul Ince regnálása a Roversnél. Az Evertonnál van ok az aggodalomra, elvégre nyáron eddig egyetlen új futballistát sem sikerült igazolni a Goodison Parkba, ami manapság nem sok jót ígér.

A Tottenham keretének erejére jellemző, hogy a Manchester United által hajkurászott Dimitar Berbatov a padon kezdett a Middlesbrough elleni összecsapáson, de hamar kiderült, Juande Ramos egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy egy középerős rivális ellen tartalékoljon. Előbb David Wheater, majd a korábbi Spurs-csatár, az egyiptomi Mido talált be, az időközben Berbatovot is bevető Tottenhamtól a hajrában csak szépítésre futotta, ráadásul öngóllal.

Rosszul sült el a Stoke City bemutatkozása Premiershipben. A Bolton Wanderers egy félidő alatt hármat szórt az újoncnak, többek között az egyik új fiú, Johan Elmander közreműködésével. Ricardo Fuller kozmetikázott valamicskét az eredményen a végén, de ennél többet még véletlenül sem érdemelt volna a bátortalanul játszó Stoke.

A West Ham úgy fogadta a Wigant, hogy sérülés miatt kilenc játékosa nem játszhatott, és az angol bukmékerek oddsai alapján Alan Curbishley számított favoritnak "a szezon első kirúgott edzője" témakörben. Lehet, hogy ez azóta megváltozott, mert a Werst Ham simán nyert - Dean Ashton egy duplával üzent a lelátón ülő szövetségi kapitánynak, Fabio Capellónak.

A Liverpool jó ideig képtelen volt feltörni a Sunderland sündisznóállásait, mígnem a 83. percben Fernando Torres húszról pazarul kilőtte a bal alsó sarkot. Németh Krisztián nem szerepelt a vörösök által a meccsre nevezettek között, Fülöp Márton nem jutott szóhoz a Sunderlandben.

Premier League, 1. forduló:
Arsenal-West Bromwich Albion 1-0 (1-0)
gól: Nasri (4.)

Bolton Wanderers-Stoke City 3-1 (3-0)
gól: Steinsson (34.), Davies (41.), Elmander (45.), ill. Fuller (90.)

Everton-Blackburn Rovers 2-3 (1-1)
gól: Arteta (45.), Yakubu (64.), ill. Dunn (22.), Santa Cruz (66.), Ooijer (90.)

Hull City-Fulham 2-1 (1-1)
gól: Geovanni (22.), Folan (81.), ill. Szeol Ki Hjeon (8.)

Middlesbrough-Tottenham Hotspur 2-1 (0-0)
gól: Wheater (71.), Mido (86.), ill. Huth (90. - öngól)

West Ham United-Wigan Athletic 2-1 (2-0)
gól: Ashton (3., 10.), ill. Zaki (47.)

Sunderland-Liverpool 0-1 (0-0)
gól: Fernando Torres (83.)

A Chelsea-Portsmouth, az Aston Villa-Manchester City és a Manchester United-Newcastle United mérkőzést vasárnap játsszák.