Vágólapra másolva!
Az AC Milan az előző két idényben alaposan elmaradt a várakozásoktól a Serie A-ban, és a legutóbbi szezon csalódást keltő ötödik helye után a szurkolók azt várták, hogy a vezetőség alaposan megerősíti majd a keretet a javítás érdekében. Papíron a milánóiak nem is igazoltak rosszul, hiszen közel 45 millió eurót költöttek, és két világbajnokot is szerződtettek - azonban a felkészülési mérkőzések eddig nem sok örömet szereztek a fanatikusoknak.

A rossonerók 2007-ben negyedikek, a legutóbbi pontvadászatban pedig ötödikek lettek a Serie A-ban, és egyetlen percig sem voltak versenyben a bajnoki címért, ráadásul az előző szezonban a Bajnokok Ligájában is viszonylag korán, már a nyolcaddöntőben elbúcsúztak. Sok sikerélményben tehát nem volt része a csapatnak és a drukkereknek, utóbbiak viszont abban bíztak, hogy a nyáron olyan szinten megerősítik a gárdát, hogy az új pontvadászatban végre a scudettót vehesse célba a csapat - ha már a BL-ben nem indulhat.

A nyár eleje ebből a szempontból nem is okozott csalódást a fanatikusoknak, hiszen a rossonerók 8,5 millió euróért megvették az FC Barcelona világbajnok olasz hátvédjét, Gianluca Zambrottát, majd ingyen megszerezték az Arsenal FC védekező középpályást, Mathieu Flaminit (utóbbi éppen a Milan elleni BL-nyolcaddöntőben mutatott teljesítményével győzhette meg a klub vezetőségét).

Ezen kívül visszaérkezett a korábban az Atlético Madridnak kölcsönadott kapus, Christian Abbiati, és visszavásárolták a részben szintén a Milan focistájának számító Luca Antoninit az Empoli FC-től, valamint Marco Borriellót a Genoa FC-től. Borriello egyébként a legutóbbi pontvadászatban 19 gólt ért el, és ennek köszönhetően bekerült a válogatottba is, még az Európa-bajnokságra is elutazhatott.

A fentiek mellett azonban sokan úgy érezték, hogy még egy sztárigazolás nagyon hiányzik, de természetesen a kiszemelt megvolt erre a "szerepkörre" is. Más kérdés, hogy a brazil Ronaldinho megvétele legkevésbé szakmai szempontból volt magyarázható, de legalábbis nagy kockázatnak tűnik: az FC Barcelona szupersztárja tavasszal alig játszott, a katalánok új edzője Josep Guardiola nem tartott rá igényt, és ehhez képest meglehetősen nagy összeget kértek érte.

A Milan eleinte nem is akarta kifizetni a Barca által kért összeget, de végül a két klubnak sikerült megegyeznie, a rossonerók 21 millió eurót adtak ki a 2005-ös esztendő Aranylabdásáért, akinek médiaértéke tagadhatatlanul óriási, és az érte kifizetett összeg lehet, hogy csak ez eladott mezekből bejön, ám az egyelőre nagy kérdés, hogy a pályán miként tudja majd segíteni az együttest - főleg, hogy augusztus közepéig az olimpián szerepel.

Mindez egyben azt jelenti, hogy a felkészülési időszakban is hiányzott, akárcsak az együttes másik brazil támadója, Alexandre Pato, aki ugyancsak elutazott az ötkarikás játékokra. És mivel a rendelkezésre álló csatárok közül Filippo Inzaghi és Borriello is sérüléssel bajlódik (a nyáron érkezett futballista az egyik edzésen dőlt ki a sorból, meg is kellett műteni a térdét, és így legalább két hónapot kell kihagynia), így aztán a felkészülési mérkőzéseken mindössze két olyan focista állt Carlo Ancelotti rendelkezésére, aki képes a csatársorban futballozni: a fiatal Alberto Paloschi, illetve Kaká.

Utóbbi azonban nem sokáig: a brazil világklasszis ugyanis csak pár összecsapáson szerepelt, majd megműttette régóta rakoncátlankodó térdét - és a hírek szerint ennek köszönhetően októberig nem játszhat. Kakával kapcsolatban egyébként is ellentmondásos hírek láttak napvilágot a nyáron a nemzetközi sajtóban: a Chelsea FC ugyanis hihetetlen ajánlatot tett a focistáért (a pletykák százmillió euróról szóltak), amit a Milan ugyan elutasított, de az angol lapokban tartja magát az a nézet, hogy Kaká augusztus végéig a londoniaknál köthet ki.

A focista állítólag nem nagyon örült annak, hogy míg őt a klubja nem engedte el az olimpiára, addig Ronaldinhóval kapcsolatban nem voltak ilyen fenntartásaik, ráadásul a minap a klub orvosa, Jean-Pierre Meersseman kritizálta Kaká azon döntését, hogy kés alá feküdt. A brazil szupersztár személyes asszisztense és ügynöke, Diego Kotscho több angol újságnak is úgy nyilatkozott, hogy védence szívesen szerződne a Chelsea-be, ahol az a Luiz Felipe Scolari lehetne az edzője, akinek irányításával 2002-ben világbajnok lett.

A Milan azonban nem nagyon engedheti meg, hogy elveszítse legjobbját, hiszen a felkészülési időszak eredményei megmutatták, hogy nélküle (illetve a többi brazil nélkül) a csapat mire képes. A rossonerók eddig hatszor léptek pályára a nyáron, ami ötször 90 percet jelentett, mivel a Trofeo TIM-en csak 45 perces mérkőzéseket játszottak, és 450 perc alatt mindössze két gólt értek el: mind a kettőt a Juventus FC ellen, és mindkettőt Seedorf érte el.

Kaká azon a meccsen még szerepelt, és még a moszkvai tornán, a Sevilla FC ellen is játszott egy félidőt, azóta viszont értelemszerűen nem, és a hírek szerint októberig nem is fog. A klubnak jelenleg tehát nincsenek támadói, ami meg is látszik az eredményeken, és egyelőre úgy tűnik, hogy a bajnokság első fordulóiban nagyon sok fog múlni a jelenleg az olimpián tartózkodó brazil duón, azaz Ronaldinhón és Patón. Hacsak nem vesznek addig még egy csatárt...

www.infosport-focivilag.hu