Vágólapra másolva!
Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bizakodva várja az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőket, úgy gondolja, csapata bárkivel képes felvenni a versenyt.

"Idén négy meccset játszunk, mindegyiket megnyerhetjük, de az is előfordulhat, hogy négy vereséggel zárjuk az évet, ebben az esetben valószínűleg leveszik a fejem" - mondta szezonnyitó, kötetlen hangulatú sajtóbeszélgetésén a holland szakember. "Igyekszem mindig pozitívan gondolkozni, minden rosszban van valami jó is. Magyarországon szokatlan ez a felfogás, de aki mindig a negatívumot veszi észre, az a jó dolgokat sem látja meg. Természetesen a problémákat is észre kell venni, de, ha mindig egy feladat nehézségéről beszélünk, akkor azt soha nem fogjuk megoldani. Én inkább azon gondolkozom, hogyan lehet egy adott helyzetet kezelni."

A kapitány szerint a selejtezőkön rengeteget számít majd a szerencse. "Játékosaim nagyon motiváltak és nem gyengébbek a riválisoknál, mindegyik meccsünk kiélezett lesz, melyeken apróságok dönthetnek. A mi helyzetünk annyiból nehezebb, hogy ha eltiltás vagy sérülés miatt elveszítünk két-három kulcsembert, őket nem tudjuk olyan könnyen és ugyanolyan tudású játékossal pótolni, mint a svédek vagy a portugálok."

Koeman elmondta, hogy csatárposzton van a legnagyobb gondban, mert Magyarországon nincs Van Nistelrooy-, vagy Kuyt-szintű támadó. "A középpályásaink, illetve szélsőink vagy a védelemben Juhász Roland bárkivel állják az összehasonlítást. Sajnálom, hogy Fülöp Márton nem tudott a Stoke Cityhez szerződni, ahol rendszeresen védhetett volna. Ha a Sunderlandben nem kap lehetőséget, akkor el kell gondolkoznom azon, ki álljon a kapuban, de erre a helyzetre is keresem a megoldást."

Koeman nagyra értékelte az U19-es válogatott Európa-bajnoki bronzérmét, de úgy érzi, ebből a csapatból még senki sem érett arra, hogy a felnőttek között szerepeljen, két-három futballista azonban idővel felkerülhet az A válogatotthoz. "Németh Krisztiánt fantasztikus tehetségnek tartom. Úgy gondolom azonban, hogy a Liverpool tartalékcsapatában nem tud megfelelően fejlődni. Neki minden héten elsőosztályú bajnokikon kellene szerepelnie. Természetesen az nem baj, ha egy, legfeljebb két szezont a tartalékok között tölt, de hosszabb távon ez nem szolgálja az érdekét. Liverpoolban nem hiszem, hogy Torres, Keane, Voronyin, Kuyt mellett komoly esélye lenne bekerülni a felnőtt csapatba. Ha beverekszi magát a felnőtt keretbe, az fantasztikus siker lenne, de számomra valószínűbbnek tűnik, hogy kölcsönadják egy másik együttesnek, vagy ami rosszabb, marad a tartalékoknál."

A szakvezető többször hangoztatta, hogy minden mérkőzésen az a fontos, hogy az előzőhöz képest fejlődjön együttese és a játékosoknak is meccsről meccsre jobb teljesítményt kell nyújtaniuk a klubjaikban is. Mindig újabb és újabb apró célokat kell kitűzni és ezek fokozatos teljesítésével lehet előrelépni. "Nagyon nagyra értékelem Dzsudzsák Balázs eindhoveni szereplését, ő hosszú évekig lehet a válogatott erőssége is. Viszont ő sem érte még el teljesítménye csúcsát, ha labda nélkül gyakrabban futna be az üres területekre, még többször kerülhetne helyzetbe."

A magyarok a szeptember 6-i, Dánia elleni első világbajnoki selejtező előtt augusztus 20-án Montenegrót fogadják barátságos mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban. A keret tagjai két nappal a meccs előtt találkoznak. "A tavaszi görögök és horvátok elleni összecsapások egy jó kiindulópontot jelentettek, innen kellene továbblépnünk. Akkor vagyok nyugodt egy mérkőzésen, ha a csapatom nem kap gólt, ilyenben még nem volt részem a magyar válogatott kispadján. Ez is egyike a következő céljainknak, hogy minél több találkozót zárjunk kapott gól nélkül."