Vágólapra másolva!
Alaposan belehúztak a magyar klubok a nyáron, legalábbis ami a külföldről szerződtetett labdarúgók számát illeti, hiszen az élvonalbeli csapatokat valósággal elárasztották a légiósok. Megpróbálunk "rendet vágni" a sok ismeretlen név között, bár el kell ismernünk, hogy akadt olyan futballista, akiről nem sok érdemi információt sikerült kiderítenünk.

Kecskeméti TE-ERECO

A kecskeméti gárdában már a másodosztályban is nagyon sok idegenlégiós futballozott, és a nyáron többen is csatlakoztak hozzájuk. Az egyetlen nem délszláv a kongói Francis Litsingi, aki egy évvel korábban már majdnem Magyarországra igazolt, akkor a diósgyőriek tesztelték, de végül nem vették meg a csatárt a kameruni Cotonsport Garouától.

Litsingi hazájában a brazzaville-i Saint Michel d'Ouenzé együttesében kezdte pályafutását, és kiválóan futballozott, hiszen az ezüstérmet szerzett csapatban 20 alkalommal volt eredményes, és ezzel gólkirály lett. Nem is maradt sokáig Kongóban, hiszen a Cotonsport Garoua szerződtette, és a támadó Kamerunban is folytatta a gólgyártást: a 2006-os pontvadászatban ott is gólkirályi címet szerzett, mégpedig 15 találattal. Mivel a csapat bajnokságot nyert, így tavaly játszhatott az Afrikai Bajnokok Ligájában is, ahol háromszor volt eredményes, de a gárda a csoportkörbe végül nem jutott be. Tavaly nyáron nem csak Diósgyőrben, hanem a svájci Neuchatel Xamaxnál is szerepelt próbajátékon, de végül nem igazolt Európába, mint ahogyan Ázsiába sem - pedig az iráni Persepolis FC-vel is közel állt a megállapodáshoz.

A fiatal szerb Alekszandar Alempijevicet és a montenegrói Pavle Velimirovicot a Partizan Beograd korosztályos gárdájától szerződtették, róluk nem sokat tudni. Annál inkább a szerb Goran Grkinicről: a 26 esztendős hátvéd szülővárosában, a Jedinsztvo Paracsinban kezdett el futballozni, de már tizenévesek az FK Zemunba került, ahol aztán hat évet húzott le. Ennyi idő alatt 125 bajnokin lépett pályára a szerb élvonalban, és két gólt ért el. 2004 nyarán állt légiósnak, amikor is a ciprusi Ethnikosz Ahnasz vette meg. Az ahnaszi egyesülettel előbb 11., majd kilencedik lett a bajnokságban, utóbbi helyezésnek köszönhetően 2006 nyarán játszhatott az UEFA-Intertotó-kupában is. A 2006-2007-es pontvadászatban a magyar Vincze Gábor is a klubtársa volt, akkor a klub negyedik lett, így Grkinicsék megint elindulhattak az Intertotó-kupában.

A kapust, Romeo Mitrovicot hazájában, Bosznia-Hercegovinában az évtized elején hatalmas tehetségnek tartották. Mitrovics a Szloboda Tuzlában kezdte pályafutását, rendszeresen szerepelt a bosnyák korosztályos válogatottakban, és 2001 nyarán a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, mégpedig az ázsiai Merdeka-kupán - ahol az együttesben szerepelt például az egykori újpesti légiós, Emir Granov is. A tornán csak a Bahrein és az Üzbegisztán elleni mérkőzések számítottak hivatalos, országok közötti találkozónak, a szlovák és maláj U23-as együttes elleni nem. Ezt követően Mitrovicot leigazolta a horvát sztárklub, a Dinamo Zagreb, majd egyből kölcsön is adta az NK Osijeknek, de a kapus Eszéken mindössze egyetlen bajnokin szerepelt. A hálóőr két évig ült a kispadon, majd 2004-ben hazatért a Zrinjski Mosztar csapatába, de még két évébe tellett, amíg visszaverekedte magát a nemzeti tizenegybe. 2006 tavaszán megint egy ázsiai túrán válogatták be, a Koreai Köztársaság, majd Irán ellen húzhatta fel a címeres mezt - vagyis hivatalosan négyszeres válogatott. A mosztari egyesülettel egyébként 2005-ben bajnok lett, és rendszeresen kiléphetett a nemzetközi porondra. A Zrinjskinél rendkívül népszerű futballistának számított, sokak szerint a klub történetének legjobb játékosai közé tartozott.

A szerb Vladan Cukic egészen mostanáig csak szülővárosának, Szmederevónak (magyarul Szendrőnek) a csapataiban futballozott. Pályafutását a Szmartidban kezdte, majd az FK Szmederevóban folytatta - klubot azonban nem váltott, hiszen az egyesület változtatta meg a nevét. A csapattal 2005-ben szerepelt az UEFA-Intertotó-kupában (akkor a jelenleg a Vasasban légióskodó Petar Divic is a klubtársa volt), az előző idényben pedig három gólt is szerzett a szerb élvonalban - a harmadikat a Crvena Zvezda ellen.