Vágólapra másolva!
Az előző szezon egyik nagy vesztese a nemzetközi labdarúgásban a Chelsea FC volt, amely több sorozatban is közel került a végső győzelemhez, ám végül a ligakupában, a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is "csak" második lett. Mindez az idény közben kinevezett szakvezető, Avram Grant menesztését hozta, akinek utódja a brazil Luiz Felipe Scolari lett - a jelek szerint megint a portugál lesz a félig hivatalos nyelv a Stamford Bridge-en.

A londoni egyesület meglehetősen turbulens idényen van túl: a pontvadászat rajtja előtt a legfőbb beszédtéma a szakvezető, José Mourinho menesztése volt, aki végül maradt a csapatnál - hogy aztán már szeptemberben kirúgják. A portugál távozásánál nagyobb meglepetést csak az jelentett, hogy utódja az izraeli Avram Grant lett, akinek szakmai múltja nem számított kiemelkedőnek, viszont a pletykák szerint jó kapcsolatot ápolt a tulajdonossal, Roman Abramoviccsal.

Grantot ezt követően rengeteg kritika érte, ám sokáig úgy tűnt, hogy rácáfol a kétkedőkre, hiszen a klub végig versenyben volt a bajnoki elsőségért, és bejutott mind a ligakupa, mind a BL-döntőjébe. Végül azonban mindegyik sorozatot elbukta, így aztán hiába hosszabbítottak vele szerződést még az év elején, három nappal a tizenegyesekkel elveszített moszkvai BL-finálé után felbontották a kontraktusát.

Valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, hogy Grant menesztése a Bajnokok Ligája döntőjének elvesztésétől független volt-e, vagy hogy ha John Terry nem csúszik meg, és tíz centivel beljebb rúgja a büntetőjét, akkor az izraeli szakember maradhatott volna. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy bár akadtak pletykák arról, hogy ki lehet az új mester a Stamford Bridge-en, olyan nagy felhajtás nem volt az ügy körül a nyáron. Hírbe hozták az egyesülettel Frank Rijkaardot és Michael Laudrupot is, de összességében elmondható, hogy csend volt a klub háza táján, leszámítva azt a májusi hírt, hogy a Chelsea szerződtette az FC Porto jobbhátvédjét, Bosingwát. A focista nem volt olcsó vétel (a londoniak kicsivel több, mint 20 millió eurót áldoztak megszerzésére), s a transzfert utólag visszagondolva akár jelnek is lehetett tekinteni a leendő edző személyével kapcsolatban.

A Chelsea új mestere ugyanis a portugál válogatott szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari lett, és ezt meglehetősen érdekes időpontban jelentették be a felek: pár nappal a portugálok Csehország elleni Eb-csoportmeccsét követően. Ez kisebbfajta felzúdulást okozott Portugáliában, főleg azután, hogy a csapat a negyeddöntőben a németek ellen búcsúzott a kontinensviadaltól. A portugál szövetség szerint a focistákat megzavarhatta, hogy a torna közben tudták meg: Scolari távozik posztjáról, de ez azért elég erőltetett magyarázatnak tűnik...

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a brazil szakvezető nem csak Bosingwát vitte magával Londonba, hanem a nemzeti tizenegy egy másik kulcsemberét, Decót is. Az FC Barcelona futballistája viszonylag olcsón, tízmillió euróért igazolt Angliába, és ez a két transzfer azt jelenti, hogy a 2004-ben BL-t nyert FC Portóból már négy portugál játékos is a Chelsea-ben szerepel (Ricardo Carvalho és Paulo Ferreira még 2004-ben, Mourinhóval együtt érkezett a Stamford Bridge-re). De a keretben van még egy portugál focista a tartalékkapus Hilário személyében, és akad három brazil is (Alex, Juliano Belletti, és az előző szezonban a PSV Eindhovennek kölcsönadott, de a felkészülést már Londonban kezdő Alcides) - vagyis az első edzésen valóban egyszerűbb lesz Scolarinak portugálul beszélnie.

Persze a klub kerete még korántsem végleges, hiszen eddig csak egyetlen távozó ismert a Portsmouth FC-nek kölcsönadott fiatal csatár, Ben Sahar személyében, és szinte biztosnak tűnik, hogy pár sztárjátékos is búcsút vesz a csapattól. Frank Lampard és Ricardo Carvalho is az Internazionaléba tart (bár Scolari az utóbbit szeretné megtartani), Didier Drogba sem biztos, hogy marad, és valószínűleg az erősítések sem értek véget. Egyes források szerint az Eb egyik nagy felfedezettjének számító orosz Andrej Arsavin szinte biztosan a Chelsea-ben köt ki (kihasználva Abramovics oroszországi kapcsolatait), és ha Drogba valóban elmegy, akkor a csatársorba is szükség lesz pár új emberre - legyen szó akár David Villáról vagy Samuel Eto'óról. És természetesen újabb brazil labdarúgók érkezését sem lehet kizárni: elsősorban a Real Madrid szélsőjét, Robinhót szokták kapcsolatba hozni a Chelsea-vel, de szóba került már Ronaldinho leigazolása is. Egyvalami azonban bizonyos: Scolari rendkívül erős kerettel dolgozhat majd, de igazán sikeres csak akkor lesz majd a Stamford Bridge-en, ha megnyeri a Bajnokok Ligáját.

www.infosport-focivilag.hu