Vágólapra másolva!
Jelenleg javában dúl a felkészülési időszak Európában, legalábbis ami a legnívósabb bajnokságokat illeti, a topligákban majd csak augusztusban kezdődnek meg a küzdelmek. Ez persze nem jelenti azt, hogy a legnagyobb klubok csupa alacsonyabb osztályú ellenféllel mérkőznek meg: a nyár során több olyan felkészülési tornára is sor kerül, ahol igazi sztárcsapatok csapnak össze, helyenként rendhagyó keretek között.

Casablancában például jelenleg zajlik a Morocco Summer Cup elnevezésű viadal, amelyen eredetileg a Real Madrid is részt vett volna (és egyes honlapokon a torna még mindig ott van a királyi gárda felkészülési programjában), de a spanyol bajnokcsapat végül nem utazott el Észak-Afrikába. Az FC Nantes viszont megtette, de túl sok öröme nem volt benne, mert a nyolcaddöntőben rögtön kikapott a marokkói FAR Rabattól. A portugál Pacos Ferreira viszont bejutott az elődöntőbe, ahol a fenti két gárda mellett még az olasz Udinese és a spanyol Athletic Bilbao játszik majd július 22-én - ez a két együttes csak ebben a szakaszban csatlakozott a mezőnyhöz. A döntőre egyébkánt július 25-én kerül majd sor.

A casablancai tornánál sokkal patinásabbnak számít a Trofeo TIM, amelyet július 29-én rendeznek. Mint látható, ezt a viadalt egyetlen nap alatt bonyolítják le, és erre az ad lehetőséget, hogy az Olaszországban kedvelt "triangolare" alapján. Ez azt jelenti, hogy a résztvevő három csapat egy-egy félidőt játszik egymás ellen, vagyis az egész viadal tulajdonképpen háromszor 45 perc. És hogy kik lesznek a résztvevők: nos, meglehetősen veretes névsorról van szó, elvégre a Juventus FC, az FC Internazionale és az AC Milan játszik majd egymással.

Moszkvában sem akármilyen együttesek találkoznak majd augusztus első három napján, hiszen az úgynevezett RZD-kupán (amely tulajdonképpen az Orosz Államvasutak Tornáját jelenti) a rendező Lokomotiv Moszkva mellett a Chelsea FC, a Sevilla FC és az AC Milan szerepel. A tornát először tavaly írták ki, akkor a Lokomotiv mellett a PSV Eindhoven, a Real Madrid és a Milan vett részt rajta - jól látható tehát, hogy az orosz fővárosban is komoly viadalban gondolkoznak. A hazai gárda a Chelsea-vel játszik majd az elődöntőben, értelemszerűen a másik ágon a Sevilla és a Milan csap össze.

Ezzel egy időben egy másik komoly felkészülési tornát is játszanak majd Európában, csak éppen a kontinens másik felén, egészen pontosan Londonban. Augusztus 2-án és 3-án kerül ugyanis sor az Emirates Cupra, amelynek az Arsenal FC a házigazdája. Ezt a viadalt is tavaly rendezték meg először: akkor az Ágyúsok mellett az FC Internazionale, a Paris Saint-Germain és a Valencia CF szerepelt rajta, idén pedig az Arsenalon kívül a Hamburger SV, a Real Madrid és a Juventus FC játszik majd. A kiírás érdekessége, hogy minden csapat csak két meccset játszik (idén nem lesz Real Madrid-Juventus és Arsenal-Hamburg mérkőzés), és nem csak a győzelemért, illetve a döntetlenért jár pont, hanem minden egyes gólért is.

A lebonyolítási rendszer ötletét az Ágyúsok alighanem Amszterdamból vették át, hiszen tavaly részt vettek az Amsterdam Tournamenten, amelyet ugyanilyen kiírás szerint rendeznek. Az Arsenal idén is ott lesz a viadalon. A torna rendezője természetesen az Ajax Amsterdam, és a másik két pályára lépő csapat a Sevilla FC és az Inter lesz. Ez sem akármilyen viadalnak ígérkezik tehát, a klubok számára kisebbfajta megtiszteltetést jelent, hogy elindulhatnak a tornán, amelyen 1999 óta olyan gárdák vettek részt, mint az Atlético Madrid, a Lazio, az FC Barcelona, a Manchester United, a Liverpool FC vagy az argentin River Plate - hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Augusztus második felében aztán már az olyan trófeák kerülnek előtérbe, amelyeken kevesebb (általában csak egyetlen) mérkőzést rendeznek, és egy-egy klub tradicionális szezonnyitóját jelentik. Augusztus 16-én kerül például sor a Trofeo Joan Gamperre, amelyen az FC Barcelona be szokta mutatni új csapatát a bajnoki rajt előtt. 1996-ig itt is több gárda vett részt, azóta viszont a Gamper csak egyetlen mérkőzésből áll - idén például a Boca Juniors lesz a katalánok ellenfele. Érdekesség, hogy a torna győztesei között az Újpesti Dózsa is ott van: a lila-fehérek 1970-ben a Barcelona mellett a Dinamo Moszkvát és az FC Schalke 04-et előzték meg.

Forrás: EPA
Annak idején Cristiano Ronaldóra is egy felkészülési találkozón figyelt fel a ManUnited

Egy nappal később játsszák a Trofeo Berlusconit, amely, mint a neve is mutatja, az AC Milan házi trófeája, de nem a klub tulajdonosáról, Silvio Berlusconiról, hanem az édesapjáról, Luigiról nevezték el. Ezt a mérkőzést először 1991-ben rendezték meg, amikor is a Juventus volt az ellenfél, és azóta csak kétszer fordult elő, hogy a rossonerók nem a Zebrák ellen léptek pályára a díjért. Természetesen most is a torinóiak látogatnak majd a Giuseppe Meazza stadionba.

A két együttes augusztus 21-én megint játszik majd egymással, igaz, csak egy félidőt - mind a ketten ott lesznek ugyanis az udinei, Trofeo Birra Moretti elnevezésű viadalon. Ez a Trofeo TIM-hez hasonlóan egy triangolare, vagyis három gárda indul rajta, amelyek egy-egy félidőt játszanak egymással. Idén eredetileg az Internazionale lett volna a harmadik résztvevő, azonban a klub új mestere, a portugál José Mourinho úgy döntött, hogy inkább távol marad a viadaltól, így a Napoli ugrott be a milánóiak helyére.

Végül az utolsó idei felkészülési torna az augusztus 27-én sorra kerülő Trofeo Santiago Bernabéu lesz - amely értelemszerűen a Real Madrid rendezésében zajlik majd. A királyi gárda 1979-ben bonyolította le először a viadalt, és eleinte volt rá példa, hogy három együttest hívtak meg, 1987 óta azonban itt is csak egyetlen találkozóra kerül sor (a 2002-es esztendő a Real centenáriuma miatt volt kivétel). Tavaly a Partizan Beograd látogatott el Madridba, idén pedig a portugál Sporting CP lesz a Real ellenfele. Az egyesület elnöke, Ramón Calderón alighanem abban bízik, hogy csapatában ott lesz az egykoron a lisszaboniaknál nevelkedett Cristiano Ronaldo is...