Vágólapra másolva!
Megoszlanak a vélemények arról, hogy jelenleg ki számít a világ legjobb futballkapusának, de a szóba kerülő jelöltek listáján az olasz Gianluigi Buffon mindenképpen előkelő helyen szerepel. A 2006-ban világbajnokságot nyert hálóőr lassan tíz éve ott van a sportág élvonalában, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy gyengülne a teljesítménye.

A Buffon név már régóta ismerős az olasz labdarúgást ismerők számára, hiszen Lorenzo Buffon az 1950-60-as években a Serie A egyik legjobb futballkapusa volt. Megfordult az FC Internazionaléban és az AC Milanban is, utóbbival négy bajnoki címet nyert, és 16 alkalommal játszott az olasz válogatottban is, ott volt például az 1962-es világbajnokságon is. A kis Gigi, aki 1978. január 28-án született Carrarában, az ő hatására választotta a focit - közvetlen családi körében ugyanis más sportágak voltak népszerűek. Édesapja, Adriano diszkoszvető volt (1964-ben meg is nyerte az olasz bajnokságot), édesanyja, Maria Stella pedig szintén atletizált, ő súlylökésben tartotta sokáig az olasz rekordot. A gyerekeket azonban a labda jobban érdekelte, Gianluigi két nővére, Guendalina és Veronica a röplabdázásba szeretett bele.

A család egyetlen fiúgyermeke pedig focizni kezdett, mégpedig először a La Spezia városában található kölyökklubban, a Canalette Seporban, majd pedig a carrarai Perticata együttesében kergette a labdát. Mert hogy Buffon akkor még nem a kapuban állt, hanem csatárként játszott, és kifejezetten gólerősnek számított. Mindössze 14 esztendős volt, amikor az AC Parmához került, és ott faragtak belőle kapust, amihez alighanem a Buffon név is hozzájárult. Gianluigi kézzel is nagyon ügyesnek bizonyult, olyannyira, hogy már tizenévesen a tartalékok között szerepelt, és 1995 nyarán felkerült az első csapathoz.