Vágólapra másolva!
A 2008-as Európa-bajnokság az első kontinensviadal volt Michel Platini UEFA-elnöksége alatt. A kontinentális szövetség első embere maximálisan elégedett a torna színvonalával, és különösen az tetszett neki, hogy a csapatok többsége támadó szellemben játszott - még ha saját utódját nem is tudta felfedezni a pályán.

- Hogyan tetszett önnek az Európa-bajnokság?
- Minden szempontból magas színvonalú tornát láthattunk: a szervezés, az infrastruktúra, a biztonság, és mindenekfelett a szurkolók is fantasztikusak voltak. És természetesen érdekes mérkőzéseket láttunk.

- Mi a véleménye a találkozókról?
- Érezni lehetett, hogy a játékosok a címeres mezben másként futballoznak - ezúttal nem annyira a pénz volt a tét, hanem a nemzeti identitás, mindenki a saját országáért küzdött. És a focisták tudták, hogy a válogatott színekben lehetnek igazán népszerűek. Az olyan világklasszisok, mint Pelé vagy Zinédine Zidane, a világbajnokságon nyújtott teljesítményükkel lettek igazán nagy sztárok.

- Mi okozta önnek a legnagyobb meglepetés?
- Hogy az orosz csapat pár mérkőzésen mindenkinél frissebbnek és energikusabbnak tűnt. Igaz, egykoron játékosként magam is éreztem, hogy azok a focisták, akik a bajnokságuk elején járnak, az ilyen nagy tornákon több energiát tudnak mozgósítani, mint azok, akik már túl vannak egy fárasztó idényen. Ez mindenképpen előnyt jelentett az oroszok számára.

- Lehet ezen változtatni?
- Át kell gondolnunk, hogy nem lenne-e szerencsésebb az Európa-bajnokságot közvetlenül az új idény előtt, azaz augusztusban rendezni. Ezzel csökkenne a topligákban futballozó játékosok hátránya.

- Még milyen szakmai tapasztalatokat szűrt le?
- Azt vettem észre, hogy eltűntek a klasszikus "tízesek", az olyan típusú labdarúgók, mint amilyen én is voltam - talán egyedül Deco jelenti a kivételt. Rajta kívül azonban a támadó középpályások inkább valamelyik szélről indulva futballoznak.

- Taktikai szempontból volt valami újdonság az ön számára?
- Számomra a taktika nem sokat jelent, mert annak megvalósítása úgyis a futballisták tudásától függ. Teljesen mindegy, hogy egy csapat 4-4-2-ben, 3-5-2-ben vagy akár 8-1-1-ben fut ki a pályára - a meccset nem az edző nyeri meg, hanem a játékosok.

- Tetszett önnek, hogy a találkozók többségén a támadójáték dominált?
- Ez felfogásbeli különbség. Franciaországban egy 3-3-as döntetlen csodálatos eredménynek számít, míg Olaszországban katasztrófának. Mindenképpen szórakoztatóbb, ha a csapatok pozitívan gondolkoznak, és támadó szellemben futballoznak. De minden együttesnek, országnak megvan a maga futballkultúrája.

- Miért alakult úgy a menetrend, hogy az elődöntőben ismét találkozhatnak egymással az egy csoportban lévő gárdák?
- Ez az edzők kívánsága volt a legutóbbi Európa-bajnokságot követően. Azzal indokolták kérésüket, hogy így egyik gárda sem kerül hátrányba amiatt, mert kevesebb pihenője van két meccs között, mint az ellenfélnek.

- Mit gondol a FIFA által nemrég hozott 6+5-ös szabályról? Gondolja, hogy ez keresztülvihető az EU-ban?
- Soha. Meg kell tanulnunk a jelenlegi szabályrendszerrel együtt élnünk. Biztosan tudom, hogy a FIFA tervezete megvalósíthatatlan.

Forrás: www.kicker.de

www.infosport-focivilag.hu