Vágólapra másolva!
Rafa Benítez számára a Liverpool FC-nél eddig eltöltött időszakából az előző idény volt a legkritikusabb. Először fordult elő, hogy vezérletével a Vörösök nem játszottak döntőt valamelyik kupasorozatban, ráadásul a tulajdonosokkal való vitája miatt még az állása is veszélybe került. A spanyol mester végül stabilizálta pozícióját, és a nyáron megint megpróbálhatja, hogy egy olyan csapatot alakítson ki, amely végre megszerezheti a hőn áhított bajnoki címet.

Aligha van még egy olyan klub a topligákban, amely annak ellenére is a legnagyobb sztárcsapatok közé tartozna, hogy majd két évtizede nem nyerte meg hazája pontvadászatát.

A Liverpool FC persze a nemzetközi porondon aratott sikereivel kiérdemelte ezt a státust, de a bajnoki aranyérem megszerzése egyre jobban hiányzik a szurkolóknak. Ennek némileg ellentmond, hogy a 2004-ben érkezett spanyol szakember, Rafa Benítez kifejezetten népszerű a Vörösök fanatikusainak körében, annak ellenére is, hogy vezérletével a Premier League-ben a harmadik helynél előrébb egyszer sem jutott a csapat. Más kérdés, hogy Benítezzel a Liverpool nyert BL-t és FA-kupát is, és főleg a nemzetközi porondon remekelt a csapat, hiszen a Bajnokok Ligájában négy év alatt háromszor is bejutott a legjobb négy közé.

A Premier League-ben azonban sehogyan sem jött össze a kiugró eredmény, miközben az első négy hely valamelyikének megszerzése, vagyis a BL-be való "beugró" szinte kötelező feladatnak számít. Az angol élvonal klubjainak anyagi helyzetét tekintve kis túlzással szinte a "négy nagynak", azaz az Arsenalnak, a Chelsea-nek, a Liverpoolnak és a Manchester Unitednek szinte lehetetlen lecsúsznia az első négy helyről (tegyük hozzá, utoljára ez éppen a 'Poolnak sikerült, mégpedig Benítez első idényében).

A Vörösök a következő lépést azonban eddig nem tudták megtenni, márpedig nemzetközi sikerek ide vagy oda, kezd kínossá válni a számukra, hogy immár 18 év telt el a legutóbbi bajnoki címük óta.

Nem csoda, hogy a mestertől azt várják: a gárda az új pontvadászatban versenyben legyen az elsőségért, és a legutóbbi pontvadászat második fele mindenképpen bíztatóan telt el a klub számára. A Liverpool ugyanis utolsó 15 mérkőzéséből csak egyet veszített el (a Manchester United elleni rangadót), és úgy tűnt, hogy Benítez megtalálta az ideális taktikai felállást, amelyben a csapatkapitány Steven Gerrard, illetve a tavaly nyári sztárigazolás, Fernando Torres is a lehető legjobb teljesítményre képes. Az átigazolási szezonban tehát alighanem a játékoskeret "finomhangolása" a cél, és az eddigi transzfertevékenység is erre utal.

Mindezideáig ugyanis két szélsőhátvéd érkezett a csapathoz: két olyan futballista, akik nem számítanak sztárnak, viszont személyükkel nőttek Benítez alternatívái. A jobb oldalra a Borussia Dortmund svájci védőjét, Philipp Degent szerezte meg a klub, mégpedig ingyen, míg a balszélre az Udinese 26 esztendős focistáját, Andrea Dossenát szerződtették. Az olasz már korántsem volt olcsó vétel, hiszen kilencmillió eurót fizettek érte, de rá már csak azért is szükség volt, mert a posztján ugyancsak bevethető, norvég John Arne Riise távozott - őt az AS Roma vette meg ötmillióért.

Getty Images

Tavaly remekül összeszoktak, idén PL-aranyig tolnák a 'Pool szekerét: Steven Gerrard és Fernando Torres

A hírek szerint Benítez még két posztra akar új focistát igazolni, és a konkrét kiszemeltjei is megvannak. Az Aston Villa angol válogatott középpályását, Gareth Barryt már május óta "üldözi", azonban első, 15 millió fontos ajánlatát a birminghamiek visszautasították - miközben a Villa trénere, Martin O'Neill száműzte volt csapatkapitányát az edzésekről, mert az kritizálta őt.

Az ellentét vége szinte biztosan az lesz, hogy Barry Liverpoolban köt ki, de nem mindegy, hogy az ügy meddig húzódik, elvégre a csapatok a héten megkezdték a felkészülést az új idényre. Az Aston Villa 18 millió fontot szeretne kapni Barryért, bár a legújabb hírek szerint a birminghamiek belemennének egy olyan ügyletbe is, amely szerint a transzfer értéke 15 millió maradna, de a pénzmozgás mellett megkapnák a liverpooliak ír jobbhátvédjét, Steve Finnant is.

A másik futballista, akit Benítez vörös mezben szeretne látni, nem más, mint a Tottenham Hotspur ír csatára, Robbie Keane. A londoniak csapatkapitánya maga is szívesen igazolna Liverpoolba, hiszen gyermekkorában a Vörösök drukkere volt (ráadásul ugyanaz az ügynöke, mint Gerrardnak és Jamie Carraghernek), ugyanakkor érthető, hogy a Spurs csak jó pénzért lenne hajlandó őt elengedni. A zuhanyhíradó szerint itt is 18 millió font körül lenne a vételár, és ennek megszerzéséhez Beníteznek előbb el kellene adnia egy-két focistáját.

Az egyik ilyen transzfer már szinte biztosnak tűnik, a Liverpool ugyanis megegyezett a Portsmouth FC-vel Peter Crouch átadásáról: a hórihorgas támadóért a Pompey összesen 11 millió fontot fizetne, amiből most közel kilencet kellene átutalni, a többit pedig a következő egy évben. A másik bevételi forrás a liverpooliaknál Xabi Alonso eladása lehet, a spanyol középpályást a Juventus FC csábítja már hetek óta.