Vágólapra másolva!
A 32 ezer lakosú Gödöllő igazi sportközpontnak számít (vívásban, röplabdában vagy mondjuk lovas sportban is magasan jegyzik a gödöllőieket), viszont a településnek nem sok magyar válogatott labdarúgója van. Az [origo] munkatársa éppen ezért lepődött meg, amikor a főutca egyik kiülős éttermében összefutott a londoni Queens Park Rangers középpályásával, Buzsáky Ákossal.

A 11-szeres válogatott futballista mankóval a hónai alatt bicegett, amin nem lepődtünk meg, hiszen alig egy hónapja, hogy megműtötték.

Amint azt pár hete az [origo]-nak már elmondta: egy bajnoki mérkőzésen bekövetkezett bokaficama után ahelyett, hogy kipihente volna a sérülést, hasonló intenzitással folytatta az edzéseket, és mérkőzéseket sem hagyott ki, aminek eredményeképpen jelentősen rosszabbodott az állapota. Június 4-én ezért össze kellett varrni a terheléstől túlságosan megnyúlt bokaszalagokat, így legközelebb csak három hónap múlva térhet vissza a pályára.

"Köszönöm, jól vagyok" - válaszolta érdeklődésünkre a 26 esztendős játékmester, aki sérülése ellenére szinte csak szépet mondhat az elmúlt szezonról. "Úgy érzem, nagyon jól döntöttem, hogy elfogadtam tavaly a Rangers ajánlatát, remek szezont tudhatok magam mögött. Plymouthban is jól éreztem magamat, de elég volt az a három esztendő, amit ott töltöttem. Plymouth sem volt rossz hely, ám London teljesen más, úgy érzem, minden szempontból jót tett a környezetváltozás."

Ezzel nehéz vitatkozni, hiszen a másodosztályban nagy terveket szövögető QPR színeiben 27 fellépésén 10-szer volt eredményes az egykori MTK-játékos, s ez bizony egy csatártól sem lenne rossz átlag. A szurkolók őt választották a csapat legjobb igazolásának, s a Blackpool elleni találatával még "szépségversenyt" is nyert (lásd alább!).


"A műtét szerencsére jól sikerült" - folytatta, majd a begipszelt lábára mutatott, amelytől egy ideig sajnos még nem fognak rettegni az angliai kapusok. "Várhatóan szeptemberre leszek ismét százszázalékos, így az első négy fordulóban biztosan nem szerepelhetek, utána viszont igen. Már beszéltem is az új edzőnkkel, Iain Dowie-val, aki azt mondta, nagyon számít rám, de előbb gyógyuljak meg, s utána megtalálja majd a módját annak, hogy gyorsan beépítsen a csapatba."

A technikás játékos még arról is beszélt, hogy nagyon fontos számára a válogatott, és szeretne már a szeptemberi találkozókra bevethető lenni. (Erwin Koeman csapata szeptember 6-án Dánia ellen szerepel, 10-én Svédországban lép pályára, majd október 11-én jönnek az albánok, három nappal később pedig a máltai vendégszeretetet tesztelhetik - remélhetőleg ezúttal sikeresebben - focistáink.)

A közelmúltban Buzsáky excsapattársát, a plymouthi Halmosi Pétert a sajtó összeboronálta a Queens Park Rangersszel (igaz, a Hull Cityvel és a West Bromwich Albionnal is), a középpályás azonban nem tud arról, hogy lesz-e magyar játékostársa Londonban. "Erről nem hallottam, az viszont biztos, hogy három játékost már szerződtettünk, de még tervez pár nagy igazolást a klub, s remélhetőleg a következő szezonban már a Premiershipért fogunk harcolni."

Hogy kik jöttek eddig? A fővárosi együttes ingyen szerezte meg a Newcastle United 24 éves angol védőjét, Peter Ramage-et, s a 34 éves cseh kapusért, a Slavia Prahától érkező Radek Cernyért sem kellett fizetnie a Rangersnek (Cerny 2005-től egészen 2008 nyaráig a Tottenhamben szerepelt kölcsönben, összesen 16 találkozón védett).

Az olasz középpályás Matteo Alberti - 200 ezer fontért cserébe - a Chievo Veronától érkezett, és egészen friss hír, hogy kölcsönjátékosként a QPR-ban folytatja pályafutását a Genoa argentin szupertehetsége, Emmanuel Ledesma is.

Kihagyhatatlan téma a foci-Eb: "Nagyon élveztem eddig az Európa-bajnokságot, és a török-német meccs sem volt rossz, már amennyit láttam belőle, bár úgy tudom, az utolsó két gólról nemcsak én maradtam le" - adott röpértékelést a kontinensbajnokságról Buzsáky.