Vágólapra másolva!
Az olasz bajnokságban ritkán fordul elő, hogy egy újonc bronzérmet szerezzen, de ezúttal ez nem jelentett olyan nagy meglepetést, elvégre a Juventus FC futott be a harmadik helyen. A torinói gárdában a prímet főleg a nagy öregek vitték, akik alighanem a következő idényben is kulcsszerepet kapnak majd - de a Zebrákak akkor már nem csak a Serie A-ban, hanem a Bajnokok Ligájában is helyt kellene állniuk.

A Juve ugyan újoncként szerepelt a campionatóban, de mindenki tisztában volt vele, hogy a csapat játékereje alapján az előző idényben sem a másodosztályban volt a helye - a Serie B-be csak a calciopoli-botrány miatti büntetésként került, és természetesen azonnal sikerült kiharcolnia a visszajutást. Ennek ellenére a bajnokság előtt a klub edzőt váltott, és Didier Deschamps helyére Claudio Ranieri érkezett a kispadra, akinek nem volt könnyű a feladata, hiszen a minimális célkitűzés az együttes számára az első négybe kerülés, vagyis a BL-indulás kiharcolása volt. A mester azonban tökéletesen végrehajtotta azt, amiért szerződtették, a Juventus Bajnokok Ligájába való kerülését tulajdonképpen egyetlen másodpercig sem fenyegette veszélyt: a Zebrák csak egyetlen játéknap (a negyedik forduló) után álltak a negyediknél rosszabb helyen.

Ez nem is okozott olyan nagy meglepetést, az viszont annál inkább, hogy a csapat egyik legjobbja a szezon során a veterán csatár, Alessandro del Piero volt. A 33 esztendős támadó az előző szezonban ugyan gólkirályi címet szerzett a Serie B-ben, de azt kevesen gondolták volna, hogy az élvonalban is ő fogja a legtöbb találatot elérni - főleg azok után, hogy ősszel még elsősorban a szerződéshosszabbítási tárgyalásai miatt cikkeztek róla. Az idő tájt Ranieri többször is csak a kispadra ültette, és Del Pierónak nem is ment olyan jól a játék, hiszen 12 forduló alatt mindössze három gól állt a neve mellett (ugyanennyi idő alatt Vincenzo Iaquinta öt, David Trézéguet pedig tíz találatot szerzett), ám miután októberben 2010-ig elkötelezte magát a klubhoz, a támadó megint játékba lendült.

Tavasszal pedig egyszerűen ellenállhatatlan volt: az utolsó hét játéknapon összesen tíz alkalommal volt eredményes, és összességében 21 gólig jutott - amivel megismételte pályafutása eddigi legjobb Serie A-s teljesítményét, amit pontosan tíz évvel korábban ért el. Persze nem csak Del Piero ontotta a gólokat, elvégre Trezeguet mindössze egy góllal maradt el tőle, ketten együtt tehát hét együttesnél is több találatot értek el. A Juventus pedig az AS Roma mellett a Serie A legeredményesebb csapata volt a 38 mérkőzésen szerzett 72 találattal - külön érdekesség, hogy bár a rómaiaknak és a torinóiaknak megegyező volt a gólkülönbségük, a Farkasok mégis tíz ponttal többet szereztek.

A két csatár egyaránt elmúlt már 30 esztendős, és a keret meghatározó tagjai közül többen is hasonló korosztályba tartoznak: a kapus Gianluigi Buffon januárban múlt 30, Pavel Nedved pedig augusztusban már a 36. életévét tölti be. A klub egyelőre mindkettejükre számít, hiszen a hálóőr és a cseh középpályás is a tavasszal hosszabbította meg szerződését (igaz, Nedved csak 2009-ig írt alá). A szezon egyik nagy pozitív meglepetése, a középhátvéd Nicola Legrottaglie és a két jobb oldali középpályás, Mauro Germán Camoranesi, illetve Haszan Szalihamidzsics egyaránt 31 esztendős, akárcsak a védekező középpályás Cristiano Zanetti - utóbbi futballista ugyan sérülés miatt tavasszal sokat hiányzott, de így is 26 találkozón szerepelt, és a La Gazzetta dello Sport átlagosztályzatai alapján a szezon során ő nyújtotta a legjobb teljesítményt a csapatban, megelőzve Del Pierót és Buffont.

Nagy kérdés, hogy az idősebb játékosok miként fogják bírni a kettős terhelést a következő szezonban, és a Juve érthető módon szeretné tovább erősíteni a keretét az új idényre. Az első két igazolás már meg is érkezett: az Aston Villa svéd védőjét, Olof Mellberget (aki szintén 31 esztendős) ingyen szerezte meg az egyesület, honfitársa, Albin Ekdal pedig közel 600 ezer fontért érkezett - igaz, ő aligha fog sokat játszani a következő idényben, hiszen még csak 18 éves.

A Palermo csatárának, Amaurinak a leigazolását ugyan még nem ütötték nyélbe, de a brazil támadó szinte biztosan a Juventus játékosa lesz a következő idényben. A 28. születésnapján júniusban ünneplő futballistáért a torinói együttes közel 12 millió euró mellett még két fiatal focistáját, Davide Lanzafamét és Antonio Nocerinót is lepasszolná a palermóiaknak. Előbbi az előző szezonban kölcsönben szerepelt a másodosztályú Bariban, a 23 esztendős Nocerino viszont a Juvéban játszott 32 bajnokit (ebből 23-szor kezdőként) - vagyis egyike volt azon kevés fiatal focistának, akik rendszeresen játszottak a torinóiaknál. Valószínűsíthető távozásával a védekező középpályás posztján is szükségük lesz egy focistára a torinóiaknak, akik állítólag Xabi Alonsót szeretnék elcsábítani a Liverpool FC-től. A hírek szerint a Juve balhátvédet is szeretne igazolni (ezen a poszton leginkább a 25 éves Cristian Molinaro szerepelt), a kiszemeltek között van a 27 éves Wayne Bridge és John Arne Riise, illetve a 30 esztendős Fabio Grosso. Úgy tűnik, Ranieri továbbra sem fiatalokban gondolkozik...