Vágólapra másolva!
A legutóbbi három idényben ugyanaz a négy klub végzett az első négy helyen a Premier League-ben, és utoljára az Everton FC tudott rajtuk kívül BL-indulást érő helyet megcsípni Angliában. Sokak szerint a liverpooli egyesületnek van a legnagyobb esélye arra, hogy megtörje a sztárklubok hegemóniáját. A hírek szerint a gárda mestere, David Moyes a napokban éppen ilyen nagyszabású tervekkel ír majd alá ötéves szerződéshosszabbítást az Evertonnál - és állítólag Gera Zoltánnal is számol elképzeléseiben.

A skót szakember érkezése előtt az Everton FC mindössze egy alkalommal végzett a tabella első felében a Premier League-ben, és az esetek többségében inkább a kiesés ellen küzdött - így volt ez akkor is, amikor a 2001-2002-es pontvadászat közben Moyes átvette a csapat irányítását, és tulajdonképpen ő mentette meg a kieséstől a klubot.

Ezt követően első teljes idényében hetedik lett az együttessel, majd egy gyengébben sikerült szezont követően hatalmas meglepetésre megszerezte a negyedik helyet, megelőzve a városi rivális Liverpool FC-t. A 2006-2007-es bajnokságban aztán az Everton hatodik, a nemrég véget ért pontvadászatban pedig ötödik lett, tehát nem túlzás kijelenteni, hogy Moyes hozta fel a patinás egyesületet a középmezőny alsó feléből a közvetlen élcsapatok mögé.

A kérdés már csak az, hogy a szakember kihozta-e a maximumot az Evertonból, vagy még ennél is többet érhet el, és a kék-fehérek tartósan beverekedhetik-e magukat az első négy közé Angliában - általánosabban fogalmazva, meg lehet-e törni a "négy nagy", azaz a Manchester United, a Chelsea FC, az Arsenal FC és a Liverpool FC egyeduralmát.

Ez a kvartett immár három éve nem engedte ki a kezéből az első négy helyezést, és ezzel tulajdonképpen egy öngerjesztő folyamatot indított el: az amúgy is gazdag klubok a BL-szereplésnek köszönhetően még gazdagabbak lettek, elszipkázták a többi egyesület legjobbjait, és ezzel tovább növelték a fölényüket a pályán is - elég, ha csak az éppen az Evertontól indult Wayne Rooney nevét említjük.

Nem csoda, hogy az idény vége felé a legnagyobb kérdés az volt az Evertonnál, hogy a vezetőség meg tudja-e győzni Moyes arról: érdemes maradnia a klubnál, mert a Toffees elég ambiciózus ahhoz, hogy kilépjen ebből az ördögi körből. A szakvezető szerződése ugyanis a következő szezon végén lejár, és az egyesület meg is kezdte a tárgyalásokat a trénerrel, aki a hírek szerint egy ötéves tervvel állt elő - ugyanakkor biztosítékot várt arra, hogy a klub lehetővé teszi ennek megvalósítását, és már az idén nyáron jelentősebb összeget bocsát a rendelkezésére az erősítésekhez.

Az angol források úgy tudják, hogy a felek közel állnak a megegyezéshez, Moyes heti fizetése mintegy tízezer fonttal emelkedne (40 ezerről 50-re), de ami még fontosabb, a szakember legalább egy, de inkább két komoly, nagynevű erősítéssel is számolhat.

Persze a mester eddig sem panaszkodhatott a vezetőségre, elvégre amióta az Evertonnál van, a háromszor is megdöntötte a klub átigazolási rekordját, és mindhárom alkalommal egy új csatárral: James Beattie, Andrew Johnson és Yakubu Aiyegbeni közül csak az előbbi nem vált be, ő már nincs is az egyesületnél. Könnyen lehet, hogy a nyáron egy újabb támadóval megint új transzfercsúcsot állít fel, hiszen a liverpooliakkal kapcsolatba hozták a CSZKA Moszkva brazil támadóját, Jót, akit Moyes nemrégiben személyesen nézett meg egy orosz bajnokin - és akinek a vételárát 22 millió euróra taksálják (Aiyegbeni tavaly 16,5 millióba került).

A csatársor megerősítésénél azonban jelenleg sokkal fontosabbnak tűnik a középpálya acélosabbá tétele, annál is inkább, mert a csapat egyik alapembere, Lee Carsley máris elhagyta a klubot. A veterán középpályásnál többször a nemrég véget ért bajnokságban csak Phil Neville és Joleon Lescott volt kezdő, ám a focistának lejárt a szerződése, és mindenképpen közelebb akart kerülni Birminghamben élő családjához - így aztán aláírt a Premier League-ből frissen kiesett Birmingham Cityhez. Az Evertonnak tehát elsősorban védekező középpályásra van szüksége, és Moyes elsősorban a Girondins Bordeaux francia válogatott focistájára, Alou Diarrára vetett szemet.

Az ő megszerzése aligha lesz olcsó mulatság, de emellett a tréner a tőle megszokott módon az olcsóbb transzfereket sem zárja ki. Ennek megfelelően a klub érdeklődik a Chelsea FC-nél még kiegészítő embernek sem számító Steve Sidwell iránt, a kiszemeltek között van az SC Heerenveen amerikai focistája, Michael Bradley, valamint a másodosztályba frissen feljutott Swansea City holland labdarúgója, Ferrie Bodde. Ebben a három játékosban (na meg Diarrában) közös, hogy elsősorban a labdaszerzés a feladatuk, tehát szerepük kissé eltér Geráétól, akit szintén kapcsolatba hoztak az Evertonnal.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy Gera típusú labdarúgó ne jönne jól a Toffeesnak, hiszen azért a liverpooli együttesben nem hemzsegnek a gólerős támadó középpályások: az elmúlt idényben Aiyegbeni mögött a hátvéd Joleon Lescott szerezte a legtöbb találatot, és a sokat sérült, ausztrál Tim Cahillen kívül hiányzik egy igazán kreatív futballista a gárdából.

www.infosport-focivilag.hu