Élő:
Vágólapra másolva!
Elutasította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a légiósok számának csökkentésére tett javaslatát brüsszeli ülésén az Európai Parlament (EP).

Az EP szerint a külföldiekkel szembeni diszkriminációnak tekintendő annak meghatározása, hogy hány hazai és hány külföldi futballista szerepelhet egy csapatban. Az EP ugyanakkor felszólította a FIFA-t, hogy tegyen meg mindent az utánpótlás- és gyermekkorú játékosok külföldi adásvétele ellen.

A brüsszeli képviselők szerint minden európai szövetséggel és klubbal alá kellene íratni az "európai szolidaritási chartát a labdarúgásban". A nyilatkozatban mindenki vállalná, hogy nem kényszerít gyerekeket arra, hogy családjuktól távol, idegen országban futballozzanak.

Joseph Blatter, a FIFA elnöke úgy tervezte, hogy a 2010/11-es szezontól minden csapat számára kötelezővé tenné legalább négy hazai származású játékos szerepeltetését, egy évvel később már öt, 2012 nyarától pedig hat olyan futballistának kellene mindig a pályán lennie, aki jogilag hazája nemzeti együttesében is szerepelhet.