Vágólapra másolva!
A jelenlegi szezonban a magyar pontvadászatban a kiesés elleni küzdelem nem sok izgalmat hozott: a Sopront már a téli szünetben kizárták, és nem sokkal később a Tatabánya kiesése is biztossá vált. Utóbbi gárda jelenleg csak tíz ponttal rendelkezik, ám az európai bajnokságokon végigtekintve megállapíthatjuk, hogy azért még ennél gyengébb csapatok is akadnak - még ha nem is sok.

A tatabányaiaknak 28 forduló után mindössze tíz pontjuk van, és nagy az esélye annak, hogy ezt már nem is fogják gyarapítani.

Márpedig ez azt jelentené, hogy a klub az elmúlt 34 esztendő legrosszabb teljesítményét nyújtaná a hazai élvonalban, legalábbis ami a pályán elért eredményt illeti, hiszen utoljára akkor fordult elő, hogy a honi elitben ilyen kevés egységgel végzett volna egy gárda. Akkor a Dorog lett az utolsó tíz ponttal, de aligha tévedünk nagyot, ha kijelentjük: az a csapat a jelenlegi mezőnyben több pontot szerzett volna... És akkor arra még nem is tértünk ki, hogy a Tatabánya tíz pontjában a kizárt Sopron elleni, zöld asztal mellett aratott "győzelem" is szerepel.

Persze az európai pontvadászatokban nem egyedülálló, hogy egy gárda ennyire távolról kövesse a többieket. Az angol Premier League-ben például a Derby County minden idők legrosszabb teljesítményét nyújtotta, csupán egyetlen mérkőzést tudott megnyerni - de még ez is elég volt 11 ponthoz, és az albán sereghajtó, a dallamos nevű Skenderbeu Korce is össze tudott szedni ennyi pontot, vagyis ebből a szempontból felülmúlta a tatabányaiakat.

A grúz Dila Gorinak azonban ez sem jött össze, hiszen az egyesület két körrel a pontvadászat zárása előtt mindössze nyolc pontot gyűjtött. Az nem okozott különösebb meglepetést, hogy a csapat az utolsó helyen végzett, elvégre a gori városában származó gárda a legutóbbi pontvadászatban is kieső helyen végzett, és csak azért indulhatott ismét az élvonalban, mert két csapat is visszalépett az idény előtt. Pedig a Dila nem is kezdte rosszul a szezont, elvégre az első fordulóban 1-0-ra legyőzte a Dinamo Batumit - azóta azonban egyszer sem tudott nyerni. A legutóbbi szezon alapján persze azt sem lehet kizárni, hogy megint bennmaradhat az ottani elitben...

Még rosszabb teljesítményt nyújtott a bosnyák Zepce Limorad, amely jelenleg csak hét ponttal rendelkezik - és már csak három mérkőzése van arra, hogy ezt növelje. A klub az előző pontvadászatban még 40 pontot szerzett, visszaesése tehát mindenképpen váratlannak mondható, az viszont kevésbé, hogy a gyenge eredmények miatt a szezon során három edzőváltás is történt a csapatnál. Mint látható, kevés sikerrel...

De a bosnyák sereghajtó így valamivel rosszabbul szerepelt, mint a máltai élvonal legrosszabb csapata, a Mqabba FC. A szigetország első osztályában újoncként szereplő együttes a bajnokság alapszakaszában mindössze hat pont megszerzésére volt képes - ezt két győzelemmel abszolválta, vagyis nem játszott döntetlent. A kiesés elleni rájátszásban sem javult sokat a gárda teljesítménye, itt eddig egy győzelemmel és két döntetlennel rendelkezik (utóbbi két eredmény a legutóbbi két játéknapon született), így az alapszakasz után történt pontfelezésnek köszönhetően jelenleg nyolc egységgel rendelkezik, és matematikailag még bennAz is maradhat: az előtte álló Pieta Hotspursnek ugyanis csak 11 pontja van. Igaz, a gólkülönbsége 12 góllal jobb...

Az andorrai bajnokság alighanem az egyik leggyengébbnek számít Európában, de akkor mit mondjunk arról a gárdáról, amely ebben a nem túl acélos pontvadászatban az alapszakaszban mindössze egy pontra képes? Márpedig a Casa del Benfica nevű alakulat éppen ezt a "bravúrt" hajtotta végre. Az előző idényben a másodosztály küzdelmeit megnyert gárdának az élvonal a jelek szerint túl erős volt, egyetlen kivételtől eltekintve mindegyik mérkőzését elveszítette, 14 mérkőzésen csak négy gólt szerzett, viszont 57-et kapott. Csak az UE Engordany ellen sikerült pontot szereznie, hogy aztán az alsóházi rájátszásban valósággal megtáltosodjon a gárda, elvégre itt a Principatot és az Engordanyt is legyőzte - de a bennmaradáshoz ez is kevés volt.

De van még ennél is lejjebb. Vegyük például San Marino pontvadászatát, ahol 15 csapat verseng, két csoportra osztva, és mind a két csoportból az első három helyezett jut be a bajnoki rájátszásba. A Fiorentinónak és az SS San Giovanninak erre semmi esélye nem volt, ez a két együttes ugyanis meglehetősen kilógott a mezőnyből. A San Giovanni a B csoportban szerepelt, és egészen a 18. fordulóig kellett várnia az első győzelmére (a csapat összesen 20 mérkőzést játszott), amikor is a Virtus Acquaviva csapatát verte - amelynek az ott elveszített három ponttal lemaradt a rájátszásról. A San Giovanni végül öt ponttal fejezte be a pontvadászatot, ám a Fiorentino ezt is alulmúlta, hiszen mindössze négy pontot gyűjtött be.

Sosem találnák ki, hogy ki ellen érte el egyetlen győzelmét: természetesen a San Giovannit verte meg (a furcsa kiírás szerint a csapatok a másik csoportban szereplő gárdák ellen is játszanak egyszer)...

www.infosport-focivilag.hu