Vágólapra másolva!
A topligák utolsó fordulóiban sem szenvedtünk hiányt a látványos gólokban, Olaszországban például a Fiorentina egy ollózós találatnak köszönhetően evickélt be a BL-indulást érő negyedik helyre. Portugáliában a Sporting és a Porto részvételével zajlott a kupadöntő, ahol hasonlóan akrobatikus góllal biztosítottak be győzelmüket a lisszaboniak. De érdemes megnézni Maggio, Diamanti, Sneijder vagy Villa megmozdulását, nem fog fájni, sőt!

Van olyan ország, ahol még komoly rangja van egy kupadöntőnek, és nem munkanapon, délután öt órakor rendezik, pár ezer, mindig kitartó fanatikus előtt, hanem megadják a módját. Portugália ilyen, bár ismerve az ottani viszonyokat, a Sporting-Porto fináléra valószínűleg hétőn reggel 6.15-kor is megteltek volna a stadionok.

A döntő 90 perce 0-0-val végződött, így jöhetett a hosszabbítás, amelyben Ricardo Tiui vállalta magára a főszerepet, és két góljával megnyerte a kupát a lisszaboniaknak. A cserejátékos második gólja igazán pazarra sikeredett, egy gyors kontra végén Yanick ívelt középre, Tiui pedig a védő fején felpattanó labdát ollózva küldte a helyére. (a videón 00:37-től látható)

177901outform.html400350


Olaszországban hasonlóan látványos találat okozott örömünnepet Firenzében, a Fiorentina ugyanis torinói győzelmével megszerezte a negyedik helyet, és így ősszel indulhat a Bajnokok Ligájában. A Violák hőse a 22 éves Pablo Daniel Osvaldo volt, aki Jörgensen beadása után talált hanyatt vetődve a Bikák kapujába.

177902outform.html400350


Gólzáporos meccset vívott egymással a Sampdoria és a Juventus, hiába vezetett 2-0-ra és 3-2-re is a zebramezes vendégalakulat, a genovaiak nem adták fel, és kitartásuk egy pontot ért. 1-2-nél Christian Maggio volt az, aki egalizált, a védő létére a szezonban kilenc gólig jutó játékos egy elékerülő labdát állítgatás nélkül, szorongatott helyzetből tett kapura jobb külsővel, és a mozdulat annyira jól sikerült, hogy a Buffont helyettesítő Belardi nem is tudott hárítani.

177903outform.html400350


Az Empoli-Livorno találkozónak csak a hazaiak számára volt tétje, mivel a Livorno már korábban elbúcsúzott a Serie A-tól. A hazaiak annak rendje és módja szerint meg is tettek mindent, hogy győzzenek, és ezáltal kiharcolják a bennmaradást, fájdalom, hiába a 2-1-es diadal, az Empoli követte a Livornót a második vonalba. A meccs gólját egy ismerős arc, Alessandro Diamanti szerezte, aki már többször is bekerült összeállításunkba, ezúttal egy léc alá csapódó bombával váltotta meg helyét.

177904outform.html400350


A Primera Divisiónban a Real Madrid igazi gálára készült a Levante ellen, és a királyi gárda szépen ki is szolgálta szurkolóit, mivel 5-2-es győzelmet aratott. A fővárosiaknál a holland Wesley Sneijder az idény egyik felfedezettjének bizonyult, fontos gólokkal segítette a csapatot, ezúttal például azt mutatta meg, hogyan kell elvégezni tökéletesen egy szabadrúgást, jobbal mesésen csavart a jobb felsőbe. Az már csak a véletlen műve, hogy Sneijder éppen azt a 23-ast mezt viseli a Realnál, amely korábban a műfaj koronázatlan királyáé, az azóta Amerikában dolgozgató David Beckhamé volt...

177905outform.html400350


Azért a Levanténak is kijár a főhajtás, a valenciai kiscsapat már jó ideje reménytelen helyzetben tengődik, ráadásul komoly adósságot halmozott fel, így a játékosok többször is sztrájkkal fenyegetőztek, az utolsó bajnoki előtti héten pedig az edzőpályának a közelébe sem néztek.

Ennek ellenére nem mentek ki feltartott kézzel a Bernabéu gyepére, és kétszer is lenullázták a blancók védelmét, mindkétszer a Laurent Courtois, Alexandre Geijo páros "szemtelenkedett". A második koprodukció egész szépre sikerült, a fodrászra nem nagyon költő francia erőből belőtt labdáját a svájci csatár a levegőből emelte a jobb felső sarokba, járt is a vastaps a fiúknak a madridi publikumtól.

177906outform.html400350


A Sevilla rapszódikus szezont zárt, az andalúzok őszére rányomta a bélyegét Antonio Puerta tragikus halála, és a sikeredző, Juande Ramos távozása, de tavasszal már-már az UEFA-kupa-győztes formáját hozta a gárda. Ez végül UEFA-kupa-indulást fialt, ráadásul csak a rosszabb egymás elleni eredmények miatt maradtak le a piros-fehérek a BL-ről. Az utolsó bajnokin a Bilbao ellen pakolt be egy négyest a Sevilla, a legszebb gólt Seydou Keita jegyezte, aki szabadrúgásból tesztelte a háló tűrőképességét a jobb ficaknál. (00:21-nél kezdődik a mutatvány)

177907outform.html400350


Ha a Sevilla szezonját rapszódikusnak ítéltük, akkor a Valenciáéra a jobb elfelejteni lenne a megfelelő jelző, de a Turia-parti drukkerek valószínűleg a szégyenteljest sem tartanák erősnek. Minden jó, ha a vége jó alapon azért az utolsó bajnokin fociztak egy kellemeset a fiúk a már teljesen leengedett Atléticóval, a helyzetek alapján a 10-5-ös végeredmény is reális lett volna. Végül 3-1-nél megálltak a felek, a hazai hármasból kettőt David Villa vállalt, aki Mata kihagyott ziccere után gyorsan feltalálta magát, és egy kis totyogás, vagy szebben mondva tiszteletkör után a gólvonalon menteni próbáló védő szeme közé zúzta a bőrgolyót. (a videó az elején kicsit akadozik, de 00:15-től látható Villa gólja)

177908outform.html400350


Az elmúlt héten Wagner látványos góljára érkezett a legtöbb szavazat.