Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája csoportkörének 32-es mezőnye egy viszonylag szűk körből kerül ki évről évre, de majd minden esztendőben akad egy-két olyan klub, amely korábban még nem szerepelt a sorozatban. Nem lesz ez másként a következő idényben sem, hiszen egy csapat már biztos, hogy első alkalommal léphet majd pályára a BL-ben, és több egyesületnek is megvan az esélye arra, hogy bemutatkozhasson a Bajnokok Ligájában.

Az UEFA az 1992-1993-as idénytől nevezi Bajnokok Ligájának a legrangosabb európai kupasorozatot (noha már az ezt megelőző idényben is bevezették a csoportküzdelmeket), és az azóta eltelt időszakban 101 klub szerepelt a BL csoportkörében. A jelenlegi szezonban két olyan gárda akadt, amely korábban sohasem szerepelt a sorozatban: a Slavia Praha és a Sevilla FC.

A következő kiírás 32-es mezőnyének kialakulásától még messze vagyunk, de egy BL-újonc már egészen biztosan lesz a 2008-2009-as idényben is, mégpedig az orosz Zenit Szankt-Petyerszburg. A szentpéterváriak a 2007-es pontvadászat megnyerésével kvalifikálták magukat, hiszen az orosz bajnokság első helyezettje az UEFA kiemelése alapján rögtön a csoportkörben kezd. A Zenit korábban még csak BL-selejtezőn sem indult, és az egykori BEK-ben is csak egyszer, még az 1985-86-os idényben, de akkor a második fordulóban kiesett a finn Kuusysi Lahti ellen.

Az európai bajnokságok jelenlegi állása szerint még egy olyan klub akad, amely, ha most véget érne a szezon, új szereplő lenne a BL csoportkörében. Az európai szövetség ranglistája alapján a portugál pontvadászat ezüstérmesének sem kell selejtezőt játszania majd a Bajnokok Ligájában, márpedig a luzitánoknál jelenleg a Vitória Guimaraes áll a második helyen a már bajnok FC Porto mögött. Mindez már csak azért is hatalmas szenzáció, mert a Vitória SC most újoncként szerepel az élvonalban, a legutóbbi pontvadászatban még a második vonalban játszott! A guimaraesi egyesület ezzel együtt a három nagy (FC Porto, Sporting CP, Benfica) mögött az egyik legpatinásabb portugál klub, annak ellenére, hogy még sohasem nyert semmilyen trófeát, és a harmadik helynél előrébb még sohasem végzett - így értelemszerűen a legrangosabb európai kupasorozatban sem indulhatott még el. Az UEFA-kupában persze már többször is megmérettetett, legjobb szereplése az 1986-87-es idényben elért negyeddöntő volt. A hátralévő négy fordulóban a gárda persze még visszacsúszhat a tabellán, de még bronzérmesként is BL-selejtezőt játszhatna - ha pedig megőrzi a második pozíciót, akkor rögtön a csoportkörben kezdene.

Forrás: Getty Images
A BL előtt még az UEFA-kupa döntőjébe is bejuthat a Zenit

Persze olyan együttes több is akad, amelynek valószínűleg csak egy selejtezőt kell sikerrel vennie ahhoz, hogy története során először bejusson a BL csoportkörébe. A legpatinásabb egylet ezek közül alighanem a belga Standard Liege, amely az egyik legnépszerűbb klub hazájában, és nyolc bajnoki címmel rendelkezik - ám 1983 óta egyszer sem végzett az élen, de még a dobogón is csak ritkán. A liege-iek a 2005-ös ezüstérem után elindulhattak ugyan a BL selejtezőjében, de a román Steaua Bucuresti ellen kiestek - most alighanem aranyérmesek lesznek (négy fordulóval a zárás előtt hét pont az előnyük az RSC Anderlechttel szemben), és megint próbálkozhatnak majd.

Először rajtolhat viszont a BL selejtezőjében a román CFR Cluj, amely pár héttel ezelőtt még vezette a bajnokságot keleti szomszédunknál - márpedig a román aranyérmesnek nem kell selejteznie, rögtön a csoportkörben találja magát. Azóta a Steaua Bucuresti megelőzte a kolozsváriakat, akik számára azonban az ezüstérem is óriási eredmény lenne - elvégre az egyesület csak 2004-ben került fel az élvonalba, és az előző szezonban elért harmadik helye volt fennállása legjobb szereplése, az európai porondon pedig mindössze kétszer szerepelt: egyszer az Intertotó-kupában, egyszer pedig az UEFA-kupában.

A bolgár CSZKA Szófia viszont annál ismertebb Európában, elvégre az együttes 1967-ben és 1982-ben is elődöntőt játszhatott a BEK-ben, 1989-ben pedig a KEK-ben került be a legjobb négy közé - ám a Bajnokok Ligája csoportköréig még egyszer sem tudott eljutni. A CSZKA három alkalommal játszhatott selejtezőt, és ebből kétszer jutott el a BL kapujáig, ám 2003-ban a Galatasaray, 2005-ben pedig a Liverpool FC búcsúztatta. A klub a következő idényben alighanem megint próbálkozhat, hiszen szinte biztosan aranyérmes lesz hazájában - elvégre hat fordulóval a bajnokság vége előtt tíz ponttal vezet a Levszki Szófia előtt.

www.infosport-focivilag.hu