Vágólapra másolva!
Harminc és ötven nap közötti elzárásra ítélte a múlt szombati Nyíregyháza-Diósgyőr NB I-es labdarúgó-mérkőzésen és utána garázdálkodó hat vendégszurkolót a Nyíregyházi Városi Bíróság kedden.

Az eljárás alá vont, 20 és 43 év közötti miskolci, ongai, mályi és ónodi lakosok egyike 30, két személy 40, három pedig 50 nap elzárás büntetést kapott garázdaságért. Az ítélet nem jogerős, az érintettek és védőik enyhítésért fellebbezést jelentettek be.

Az ügyvédek indítványozták az eljárás alá vont személyek szabálysértési őrizetének megszüntetését, a szurkolók szabadlábra helyezését, de a bíróság az őrizetet a másodfokú határozat meghozataláig, legkésőbb április 25-ig meghosszabbította. Az érintettek és védőik ez ellen a határozat ellen is fellebbeztek.

A bíróság megállapítása szerint a szombat óta őrizetben lévő férfiak közül hárman - köztük két, vagyonőrként és biztonsági őrként dolgozó fiatal - a diósgyőri szurkolói szektort elválasztó kordont a kerítésen át bedobták a pályára. Egy fiatal a stadion területén lévő teniszpálya székeit dobálta, s kettőt össze is tört. Egy személy a kordont rúgta fel, s ellenállt a rendőri intézkedésnek is, míg egy másik sörösdobozzal dobálta a kordont és a kerítést.

Az ítélet indoklásában a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy az utóbbi időben a labdarúgó-mérkőzéseken elszaporodott a garázdaság, s az ilyen cselekmények az ellenszurkolói táborban is hasonló magatartást válhatnak ki, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Szigor alkalmazását tartotta indokoltnak a bíróság azért is, hogy a stadionok környéke ne váljon csatatérré egy-egy településen a mérkőzések alatt. Enyhítő körülményként az érintettek megbánó magatartását, s négy személynél a beismerést vették figyelembe.

Az eljárás alá vont személyek közül négyen csuklyában jelentek meg a bíróságon, egy szurkoló sapkával, egy pedig ruhájának kapucnijával igyekezett eltakarni az arcát, de a bíró leszedette valamennyit. Ugyanakkor méltányolta kérésüket, hogy a jelen lévő fotoriporterek és televíziós operatőrök ne készítsenek felismerhető felvételeket róluk.

Az ügyben másodfokon a Szabolcs megyei bíróság dönt majd.