Vágólapra másolva!
Az FC Internazionale kiesésével az AS Roma az utolsó állva maradt olasz klub a Bajnokok Ligájában, vagyis már csak a Farkasok menthetik meg a talján labdarúgás becsületét. Nem véletlen, hogy a gárdánál öt aktuális olasz válogatott focista is van, és a csapatkapitány, Francesco Totti - aki már lemondta a squadra azzurrában való szereplést - az elmúlt hónapokban sorra döntötte a klubrekordokat.

Ha a szezon előtt meg kellett volna jósolni, hogy melyik olasz gárda jut legtovább a Bajnokok Ligájában, akkor a legtöbben a két milánói együttes valamelyikét említették volna, és az AS Roma neve csak ezt követően került volna szóba. A Serie A képviselői közül azonban egyedül a Farkasok vannak még mindig versenyben a BL-ben, miközben az Olasz Kupában is elődöntősek, és a bajnokságban is versenyben állnak az aranyéremért.

Utóbbi sorozatban pár héttel ezelőtt még úgy tűnt, hogy az FC Internazionale megint hatalmas fölénnyel végez majd az élen, főleg azután, hogy a két csapat rangadóján 1-1-es döntetlen született. A milánóiak azonban az utóbbi hetekben csak bukdácsolnak, és kikaptak attól a Napolitól, amelyet egy héttel később a rómaiak magabiztosan vertek 2-0-ra, és így a két együttes közötti különbség hat pontra csökkent - ami még mindig jelentős előny, de ahhoz képest, hogy volt ennek a duplája is, mindenképpen szorosabb küzdelmet sejtet.

Az utóbbi két forduló eredményei után bánhatják csak igazán a rómaiak, hogy az Inter ellen nem sikerült a három pont megszerzése. Ehhez pedig nem kellett volna sok, hiszen a Farkasok még az utolsó percben is vezettek, de a milánóiaknak sikerült egalizálniuk. Pedig ha a Roma azt a meccset megnyeri (és feltételezzük, hogy a többi eredmény ugyanúgy alakult volna), akkor most nem hat, hanem kettő pont lenne a differencia, vagyis a Farkasok valóban lőtávolon belül lennének.

A fővárosiak riválisánál elsősorban abban reménykedhetnek, hogy Francesco Tottiék sorsolása a következő fordulókban meglehetősen nehéz, hiszen a Roma a hét végén az AC Milant fogadja, majd pedig a Lazio elleni örökrangadó következik - vagyis a különbség akár növekedhet is.

Persze a római hívek éppen ellenkezőleg gondolkoznak, és úgy vélik, hogy most olyan lendületben van csapatuk, aminek köszönhetően ezeket az akadályokat is sikerrel veszik. A focisták önbizalmával mindenesetre nincs gond, hiszen nemrégiben több játékos, illetve az edző, Luciano Spalletti is azt nyilatkozta: egyáltalán nincsen lefutva a bajnoki címért zajló küzdelem, és szerintük van esélyük a scudetto megszerzésére. Ráadásul a Roma nem csak ebben a sorozatban van versenyben a végső győzelemért, elvégre a BL-ben ott van a legjobb nyolc között, az Olasz Kupában pedig elődöntőt játszhat, ráadásul ellenfele a Catania lesz, amely ellen egyértelműen a fővárosiak számítanak favoritnak.

Elméletileg tehát még a triplázás is lehetséges, ami hatalmas bravúr lenne a klub számára, és nagy kérdés, hogy ilyen előzmények után a csapatnál mennyire lennének elégedettek, ha mondjuk csak egy trófea jönne össze - az persze nem mindegy, hogy melyik. A scudettónak vagy a BL-nek sokkal nagyobb az értéke, de azért a legnagyobb valószínűsége persze az Olasz Kupa megszerzésének van.

Mindeközben a gárda csapatkapitánya, Francesco Totti sorra írja át a különböző klubrekordokat, és ma már alig van olyan szempont, ami alapján ne ő lenne az AS Roma csúcstartója. A Serie A-ban szerzett gólok számát tekintve már három éve megelőzte Roberto Pruzzót, aki 106 alkalommal talált be a Farkasok színeiben - Totti jelenleg 164 gólnál jár. Ami a klub színeiben lejátszott tétmérkőzéseket illeti, a 451 összecsapással rendelkező Giacomo Losit a legutóbbi szezonban hagyta le a világbajnok támadó, akinek a hét végi, Napoli elleni találkozó volt az 500. meccse a Romában. Az Internazionale ellen az élvonalbeli mérkőzéseket illetően is megelőzte az ötvenes-hatvanas évek klasszis védőjét, aki 387 alkalommal húzta fel a klub mezét a bajnokságban, Tottinak pedig a milánóiak elleni találkozó volt a 388. Serie A-mérkőzése.

A Real Madrid ellen pedig a nemzetközi kupamérkőzéseket illetően is Tottié lett a klubrekord: az egyesület brazil védője, Aldair 64 alkalommal szerepelt az európai porondon a Farkasok színeiben, Tottinak pedig a spanyolok elleni visszavágó már a 66. meccs volt. A csatár valószínűleg annak örülne legjobban, ha a 71. európai kupamérkőzését is még ebben a szezonban ünnepelhetné...