Vágólapra másolva!
Huszti Szabolcs klubja, a Hannover '96 azzal a céllal vágott neki az idénynek, hogy kiharcolja a nemzetközi kupaszereplést, amihez alapvetően az első hat helyezett közé kell bejutni a Bundesligában. Az elképzelés nem új, mint ahogyan a csapat helyzete sem: az egyesület évről évre hasonló tervekkel kezdi a szezont, hogy aztán a középmezőnyben fejezze be, és egyelőre úgy tűnik, hogy a forgatókönyv most is ez lesz.

A 2002-es feljutást követően kiharcolt 11. hely még kifejezetten jó eredménynek számított az egyesület ambiciózus elnöke, Martin Kind számára, és miután a csapat a következő idényben is bennmaradt a legjobbak között (vagyis megúszta az újonc együttesek számára leginkább veszélyesnek tartott második szezont), a hannoveriek vezetősége rendre az európai kupaszereplést, de legrosszabb esetben is az egyszámjegyű helyezést tűzte ki célul a gárda elé - amit eddig egyszer sem sikerült elérni.

Akárhogyan is nézzük, a Hannover '96 klasszikus középcsapatnak számít a Bundesligában: az elmúlt öt szezonban mindig a 10. és a 14. hely között fejezte be a bajnokságot. Mindez azonban Kindnek kevés volt, így aztán öt év alatt három edzőcsere is történt, és akkor még nem is beszéltünk a sportigazgatói pozíció körüli hercehurcáról.

Utóbbi pozícióban a korábban a Bayer Leverkusentől elcsábított Ilja Kaenziget 2007 januárjában váltotta fel Christian Hochstätter, aki egyelőre élvezi a vezetőség bizalmát, mint ahogyan a szakvezető, Dieter Hecking is - ő a 2006-2007-es szezon közben ült le a kispadra, és a legutóbbi pontvadászatban a 11. helyig vezette az együttest.

Miután a nyáron elméletileg sikerült orvosolni a csapat legnagyobb problémáját azzal, hogy a klub megvette a VfL Wolfsburg csatárát, Mike Hankét, így az elnök joggal várhatta el a szakvezetőtől, hogy végre megvalósítsa a vezetőség terveit, és a tabella első felébe vezesse a gárdát - az igazi célkitűzés azonban az európai kupaszereplés kiharcolása volt.

Eleinte úgy tűnt, hogy ez akár sikerülhet is, hiszen Hanke beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a négymillió euróért megvett középcsatár az ősszel egymaga nyolc gólt ért el, és a jelek szerint kiválóan érezte magát a Hecking által favorizált 4-5-1-es formációban előretolt ékként.

A német válogatott futballista legjobb meccse a Werder Bremen elleni hazai találkozó volt, ahol mesterhármast vágott. Ezt a mérkőzést a 16. játéknapon játszották, a hannoveriek 4-3-ra verték a brémaiakat, és ezzel a diadallal feljöttek az ötödik helyre a tabellán. Azóta viszont kilenc lejátszott találkozón mindössze hat pontot gyűjtöttek, csak egyszer tudtak nyerni, és így 25 forduló után csak a tizedik pozícióban állnak.

A csapat az idén egyszerűen nem találja őszi formáját: Hanke például a tavasszal mindössze egy alkalommal volt eredményes, pedig minden meccsen kezdő volt - más kérdés, hogy legutóbb az MSV Duisburg ellen már az ötödik percben kiállították, így aztán a következő pár meccset biztosan kihagyja...

A hannoverieknek a védelmük az Achilles-sarkuk, hiszen a csapat eddig 42 gólt kapott, aminél több találatot mindössze a bielefeldiek kasszíroztak. Más kérdés, hogy éppen ebben a csapatrészben van a legtöbb sérültje a gárdának: a veterán balhátvéd, Michael Tarnat az idén már nem léphet pályára, de kidőlt a sorból Frank Fahrenhorst is - nem véletlenül vették kölcsön a télen a Bayern München francia bekkjét, Valérien Ismaelt, aki ugyan eddig nem nyújtott rossz teljesítményt, de olyan húzóemberré sem tudott válni, mint azt várták tőle.

Forrás: Getty Images

Hankénak nem megy tavasszal, mindössze egy gólt szerzett, legutóbb pedig kiállították

De nem csak a védelemben, hanem a támadójátékban is akadnak problémák, és ezt már részben a trénernek is köszönhető a szakértők szerint. Az, hogy Hecking ragaszkodik a korábban említett, egycsatáros felálláshoz, az érthető (csak a Leverkusen ellen próbálta ki a 4-4-2-es formációt, a támadó részlegben Benjamin Lauth-tal, de a csapat 2-0-ra kikapott), az viszont már kevésbé, hogy miért váltogatja olyan sokszor az egyes poszton bevetett focistákat.

A középpálya jobb oldalán megfordult már Jirí Stajner, Sergio Pinto, Gaetan Krebs és Jan Rosenthal is, a játékmesteri pozícióban pedig (mivel az alaphelyzetben itt bevethető bolgár Csavdar Jankov még az ősszel megsérült) szerepelt Pinto, Rosenthal és Arnold Bruggink is. A legbiztosabb pontnak Huszti Szabolcs számít a bal oldalon - ez alapján aligha meglepő, hogy a támadó részlegből Hanke után ő a leghatékonyabb, öt gólpassz mellett nyolc találatot szerzett, amivel második a házi góllövőlistán.

Ebből még az sem von le sokat, hogy a magyar középpályás ötször büntetőből talált a hálóba... Más kérdés, hogy a Kicker ranglistája alapján a klubból a mezőnyjátékosok közül Hanno Balitsch, Hanke és Tarnat is megelőzi őt. A jelek szerint tehát a nagy cél, vagyis az európai kupaszereplés kiharcolása megint nem jön össze a hannoverieknek, bár az egyszámjegyű helyezést még elérhetik - és akkor a klub történetének legjobb szereplését produkálnák.

Az egyesület eddig ugyanis még sohasem végzett a tizedik pozíciónál előrébb, sőt, 1964 és 1974 között, azaz tíz idényen keresztül mindig a 11. helyet szerezték meg. Írtuk, hogy a Hannover '96 a klasszikus középcsapat...

www.infosport-focivilag.hu

A Hannover ikszelt, Huszti gólpasszt adotthttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080322-a-topligak-szombati-jateknapjan-tortent.html?pIdx=2