Vágólapra másolva!
A labdarúgás manapság már nem csak sport, hanem egyben a szórakoztatóipar része is, akárcsak a zene. Új sorozatunkban a két, nagy népszerűségnek örvendő terület kapcsolatát igyekszünk szemléltetni: hétről hétre bemutatunk egy olyan dalt, amelyiknek ihletője, vagy témája a futball. A műfaj a punktól kezdve a rockon keresztül egészen a popig terjed, a lényeg ugyanaz: a labdarúgáshoz fűződő kapcsolat.

Az 1990-es világbajnokság előtt kiadott New Order-dal sikerén felbuzdulva az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) mindegyik vébé előtt (már amelyikre a háromoroszlánosok is kijutottak) igyekezett egy népszerű popzenekart felkérni arra, hogy elkészítse a nemzeti tizenegy "vb-himnuszát", de ezek közül egyik sem tudta elérni a Paul Gascoigne és John Barnes közreműködésével elkészített nóta sikerét. A legközelebb ehhez talán a 2006-os torna előtt kiadott dal került, amelyet az Embrace nevű banda jegyez.

A bradfordi illetőségű zenekart a McNamara-testvérek (az énekes Danny és a gitáros Richard) alapították 1997-ben, és a tipikusan brit hangzásvilágú, gitáralapú rockzenét játszó együttes rögtön első kislemezeivel sikert aratott - de így is meglepetést jelentett, hogy első nagylemeze, az 1998-ban kiadott The Good Will Out egészen az első pozícióig jutott a brit listán. Az album egy nap alatt aranylemez lett, és máig minden idők egyik leggyorsabban "bearanyozódott" lemezének számít Angliában, ráadásul nem csak a közönség, hanem a kritikusok is rendkívül pozitívan értékelték.

Az Embrace nem is tudta megismételni ezt a sikert, a következő két albumuk egyrészt jóval kisebb példányszámban fogyott, másrészt pedig a szaklapok lesújtó véleménnyel voltak róla. A zenekar helyzetét valószínűleg az sem segítette, hogy az énekes Danny McNamara rendkívül sokat szerepelt az angol bulvárlapokban, mivel egy időben a popénekesnő Gina G volt a barátnője. Egy kiadóváltást követően aztán a 2004-es Out of Nothing című lemez ismét visszahozta őket a brit zenei élet élvonalába, legutóbbi albumuk pedig 2006-ban jelent meg This New Day címmel - ez ismét listavezető lett Nagy-Britanniában, akárcsak a Nature's Law című single.


A This New Day című albumon szerepelt a World at your feet (A világ a lábaid előtt) című szerzemény is, amelyet az Embrace az FA felkérésére írt, mint az angol válogatott hivatalos "himnusza a 2006-os világbajnokságra. A dal fogadtatása felemás volt: ugyan a futballszurkolók igazán nem fogadták el, de azért a kislemez-listán a harmadik helyig jutott, és a sajtóvisszhangja is pozitív volt.

A klip amolyan tipikus lelkesítő film: a felvételen egyrészt bejátszásokat láthatunk az angol válogatott vb-selejtezőiből, másrészt pedig rendkívül optimista angol szurkolók (köztük a banda tagjai) mutatják, hogy mennyire bíznak a háromoroszlánosokban. A dal szövege is arra utal, hogy a csapat végre, 30 év után diadalmaskodhat a tornán, a "You"ll lift it up", azaz a "Felemeled" sor például a trófeára vonatkozik - de az Embrace túlságosan is optimistának bizonyult.

DJ Harmi
www.infosport-focivilag.hu