Vágólapra másolva!
A Real Madrid ugyan a legutóbbi fordulóban nagy meglepetésre kikapott az újonc UD Almeríától, de a királyi gárda így is hatpontos előnnyel vezeti a spanyol bajnokságot. A fővárosiak azonban ennek ellenére sem nyugodhatnak meg, hiszen éppen az előző idényben bizonyosodott be: lehet egy gárda előnye ekkora a bajnokság ezen szakaszában, egyáltalán nem biztos, hogy meg is nyeri az aranyérmet.

A tavaly megszerzett bajnoki cím után sokan kritizálták a Real Madrid vezetőségét amiatt, hogy a diadal ellenére sem hosszabbított szerződést Fabio Capellóval, de az új szakvezető, Bernd Schuster eredményei gyorsan meggyőzték a kétkedőket.

A csapat a második fordulóban a Villarreal CF ellen idegenben nyert 5-0-ra, amivel rögtön a tabella élére is ugrott, és azóta nem is hagyta el ezt a pozíciót, miközben fokozatosan növelte előnyét. Ebben az időszakban elsősorban a támadórészleggel lehettek elégedettek Madridban, ami tökéletesen megfelelelt a szurkolók elvárásának, elvégre Capellóval az volt a legnagyobb probléma, hogy sokak szerint az együttes túlságosan is "unalmasan" játszott, és a védekezésre helyezte a hangsúlyt.

Schuster csapatára ez viszont nem volt jellemző: nem csak a Villarrealnak, hanem a Valenciának is ötöt rúgott, négyszer vették be az RCD Mallorca kapuját, és 12 forduló alatt öt olyan összecsapás akadt, amelyen a Real kettőnél több találatot ért el.

Ebből a szempontból azért az együttes játékstílusa kicsit változott az elmúlt időszakban, hiszen a legutóbbi tíz bajnoki összecsapás közül már csak két olyan találkozó volt, ahol a madridiak kettőnél többször voltak eredményesek: a Racing Santandernek és a Villarreal CF-nek is hármat vágtak. A hátsó alakzat, élen a fantasztikusan produkáló Iker Casillasszal, viszont egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, és hét, egymást követően bajnokin is lehúzta a rolót - pedig a meccsek között volt az FC Barcelona és az Atlético Madrid elleni idegenbeli rangadó is.

Ezen hat találkozón ötből a védelem tengelyében a Fabio Cannavaro, Pepe duó szerepelt, amely kétségtelenül a legjobb védőpárosítás jelenleg a Realnál. A nyáron csillagászati összegért megvett, immár portugál válogatottnak számító brazil középhátvéd főleg az FC Barcelona ellen futballozott egészen kiválóan, és lassan kezdte beváltani a hozzá fűzött reményeket - azonban a városi derbin megsérült, és azóta nem is lépett pályára.

Forrás: EPA

Wesley Sneijder jó igazolás volt

Ráadásul nem ő az egyetlen focista, aki kidőlt a védelemből: a szintén tavaly nyáron szerződtetett Gabriel Heinze, illetve Christoph Metzelder is a maródiak listáját gyarapítja, vagyis jelenleg ebben a csapatrészben Schusternek nincsen sok alternatívája - sok minden elárul az a tény, hogy a trénernek még Míchel Salgadót is elő kellett vennie.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy az új szerzemények közül Arjen Robben is állandóan sérült, Javier Saviola pedig szinte egyáltalán nem kap lehetőséget, akkor elmondhatjuk, hogy Wesley Sneijder kivételével egyetlen nyári igazolás sem tudott tartósan beépülni a csapatba.

Ebből a szempontból pedig még elképesztőbb a Real Madrid teljesítménye, hiszen a fővárosiak az előző idényben ugyanennyi forduló, vagyis 22 mérkőzés alatt csak 41 ponttal rendelkeztek - most viszont máris 53-at gyűjtöttek. Hogy ez milyen sok, az akkor látszik csak igazán, ha megvizsgáljuk az elmúlt éveket. Nos, ez alapján kijelenthető, hogy a hárompontos rendszer bevezetése, vagyis az 1995-1996-os szezon óta egyetlen klub sem gyűjtött ennyi pontot 22 forduló alatt! Két olyan együttes akadt, amely csak eggyel kevesebb egységet, vagyis 52 pontot szerzett: a Real Madrid az 1996-1997-es idényben (Fabio Capellóval a kispadon), illetve az FC Barcelona a 2005-2005-os pontvadászatban.

Mind a két gárda meg is nyerte a bajnokságot az adott idényben, és erre most is minden esélye megvan a Realnak, de maguk a madridiak tudják a legjobban, hogy a pontvadászat ezen szakaszában még ekkora előny sem jelent életbiztosítást.

Egy évvel korábban ugyanis az FC Barcelona tűnt biztos befutónak, hiszen ugyanennyi meccs után öt egységgel előzte meg a Realt (miközben eggyel több pontja volt, mint most - ennyit arról, hogy a katalánok mennyire gyengék a mostani szezonban), sőt, 26 forduló után hatpontos volt a Barca előnye - végül mégis a királyi gárda lett a bajnok...

www.infosport-focivilag.hu