Vágólapra másolva!
A holland csatár éveken keresztül ontotta a gólokat előbb a spanyol Primera Divisiónban, majd a német Bundesligában, de a nyáron hazatért a holland pontvadászatba, a Feyenoord híveinek legnagyobb örömére. Makaay a rotterdami csapatban is rendkívül eredményesen futballozik, és saját elmondása szerint elégedett a karrierje alakulásával.

- Tíz év után tért vissza a holland bajnokságba. Tervezte már egy ideje, hogy ismét otthon játsszon?
- Egyáltalán nem. A szerződésem még egy évig érvényes volt a Bayernnél, és szívesen maradtam volna, de a labdarúgásban gyakran úgy alakulnak a körülmények, hogy az embernek döntenie kell. A klub igazolt két kitűnő támadót, és elég régóta focizok ahhoz, hogy tudjam, ez mit jelent. A két új szerzemény ilyenkor mindig állandó játéklehetőséget kap, és én nem akartam a kispadon ülni egy évig, és felvenni a fizetésem, miközben nem is játszom, szóval váltanom kellett. Mindig is azt mondtam, ha elhagyom a Bayernt, akkor vagy Spanyolországba, vagy Hollandiába igazolok. Voltak is ajánlataim otthonról, és a Feyenoordé volt a legjobb. Minél gyorsabban el akartam rendezni a dolgot, és nem volt türelmem, hogy kivárjam, amíg egy spanyol együttes is megkeres.

- Nem bánta meg, hogy elhagyta a Bayernt, látva, hogy a müncheniek olyan kiváló támadó középpályást igazoltak, mint Franck Ribéry?
- Szó sincs róla. Mint mondtam, az én döntésem volt, hogy távozzak, és elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel. Ribéry leigazolása nagyon jó húzás volt a Bayern részéről, és a szezon elején a csapat valóban rendkívül látványosan futballozott, de az ősz második felére kicsit visszaesett a gárda, és a Werder Bremen utol is érte. Az biztos, hogy most nagyon nagy a várakozás Münchenben, és kíváncsi vagyok, hogy az idény hátralévő részében miként szerepel majd a Bayern.

- Akkor jó maradt a viszonya volt klubjával?
- Természetesen. Az egyesület meg is hívott Mehmet Scholl búcsúmérkőzésére, hogy elköszönhessek a drukkerektől. A szurkolók reakciója nagyon megható volt a számára, és rengeteg ajándékot is kaptam tőlük.

- Visszatekintve a Münchenben eltöltött időszakra, az első két szezonja fantasztikusan sikerült, de a második kettő már nem annyira, legalábbis ami a gólokat illeti...
- Összesen 129 gólt értem el a Bayern München színeiben, és ennél eredményesebb csak Gerd Müller volt a klubnál. Ha a statisztikák szerint csak egy ilyen legendás focista jobb nálad, az azért jelent valamit. Az utolsó két szezon tényleg nem volt olyan látványos, de emiatt nem lesznek álmatlan éjszakáim. Minden tőlem telhetőt megtettem, és kivettem a részem a 2006-os bajnoki címből. Összességében elmondhatom, hogy négy remek szezont töltöttem a Bayernnél.

- Ön híres arról, hogy nem nagyon foglalkozik a kritikával, pedig Németországban kapott belőle eleget. Igaz, hogy ez nem foglalkoztatja?
- Elolvasom az újságokat, de tényleg nem tulajdonítok nagy jelentőséget az ott megjelenő kritikáknak. Ha az újságíró valami miatt nem szimpatizál veled, vagy jó barátja egy másik focistának, akkor nem tud objektív maradni. Számomra csak a csapattársaim és az edző véleménye a lényeges.

- Nem érzett külön nyomást amiatt, hogy ön volt a klub történetének legdrágább focistája?
- Szó sem volt róla. Ugyanez volt a helyzet, amikor a Tenerifétől a Deportivóba igazoltam - akkor is a klub történetének egyik legdrágább szerzeményeként kezeltek. Mivel ezt nem én befolyásolom, így csak annyit tehetek, hogy a pályán mindig igyekszem a maximumot nyújtani.