Vágólapra másolva!
Az Arsenal FC támadójának, Eduardo da Silvának a súlyos sérülése nem csak az Ágyúsoknak jött nagyon rosszul, hanem a horvát válogatottnak is, hiszen a brazil származású labdarúgó így biztosan kihagyja a nyári Európa-bajnokságot. Persze nem ő az első a sportág történetében, aki hasonló okból volt kénytelen televízión keresztül figyelni az aktuális nemzetközi tornát.

Az apró termetű brazil középpályás, Juninho Paulista például alapembere volt a selecao keretének az 1998-as világbajnokságot megelőzően, az 1997-es Konföderációs-kupán például öt mérkőzésből négyen is pályára lépett, ebből háromszor csereként - köztük a döntőben is. Alighanem a franciaországi tornán is jelentős szerepet kapott volna a brazil gárdában, ha nem találkozik az akkor még a Celta Vigóban futballozó Míchel Salgadóval.

A jobbhátvéd ugyanis 1998 februárjában egy bajnoki mérkőzésen (Juninho az idő tájt az Atlético Madridban szerepelt) hátulról becsúszva telibe trafálta a brazil középpályás lábát, aki bokaszalag-szakadást szenvedett. Ugyan sérüléséből a vártnál gyorsabban felépült, és a szezon végén az utolsó három bajnoki mérkőzésen már pályára lépett, de Mário Zagallo végül nem nevezte a vb-keretbe. Juninho sportemberi nagyságát jelzi, hogy később visszaverekedte magát a selecaóba, és 2002-ben világbajnoki címet szerzett.

Nem volt ilyen szerencsés a német Sebastian Deisler, akit tinédzserként valósággal a német futball "megmentőjeként" kezeltek, és már 2000-ben bemutatkozott a Nationalelfben, sőt, ugyanabban az esztendőben szerepelt az Európa-bajnokságon is. Összesen 36 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, utoljára 2006 márciusában - de ebben a periódusban sem Európa-, sem világbajnokságon nem szerepelt többet.

Főleg a 2002-es ázsiai torna kihagyása jelentett nagy csalódást a számára, hiszen nem sokkal előtte bombaformában futballozott, de a germánok utolsó előkészületi mérkőzésén, Ausztria ellen a 22. percben térdszalag-szakadást szenvedett, és emiatt több mint fél évet ki kellett hagynia - legközelebb 2003 februárjában léphetett pályára.

Forrás: Getty Images

Deisler Ausztria ellen szenvedett súlyos sérülést

Sőt, sokak szerint soha nem épült fel teljesen ebből a sérülésből, és ez okozta a későbbi pihenőit is, amelyek miatt sem 2004-ben, sem 2006-ban nem jutott ki nagy világversenyre. Deisler karrierje egyébként ebből a szempontból nagyon hasonlít Mehmet Scholléra, aki 1995 és 2002 között összesen 36 mérkőzésen szerepelt a német válogatottban, és tagja volt az 1996-ban Eb-t nyert nemzeti csapatnak - de világbajnokságon sohasem játszott.

A francia középpályás, Robert Pires abból a szempontból mindenképpen szerencsésnek mondhatja magát, hogy a gall nemzeti tizeneggyel világ- és Európa-bajnokságot is nyert (a 2000-es kontinensviadal fináléjában emlékezetes módon ő adta a gólpasszt David Trézéguet-nek), de hiába volt a 2002-es vb előtt élete legjobb formájában, Ázsiában nem játszhatott a Les Bleus színeiben.

Kevéssel az idény vége előtt, a Newcastle United elleni FA-kupa-elődöntőn ugyanis térdszalag-szakadást szenvedett, és így nem utazhatott el a világbajnokságra - a franciák pedig a torna legnagyobb meglepetését okozva szerzett gól nélkül búcsúztak. Pirest valószínűleg csak egy kicsit vigasztalta, hogy annak ellenére is az év játékosának választották Angliában, hogy az idény utolsó két hónapjában egyáltalán nem játszott...

Forrás: Getty Images

Cissé lába egy angol bajnoki törött el először

Honfitársa, Djibril Cissé viszont kifejezetten pechesnek mondhatja magát a sérüléseket illetően. Az extravagáns frizuráiról is elhíresült csatár először a Liverpool FC színeiben szenvedett súlyos lábtörést 2004 októberében a Blackburn Rovers elleni bajnokin, de még éppen időben felépült ahhoz, hogy játszhasson a 2005-ös BL-döntőn, amelyet meg is nyert a Vörösökkel.


Később egyre inkább visszanyerte formáját, és biztos helye volt a 2006-os vb-keretben, ám a gallok utolsó előkészületi meccsén Kína ellen hasonlóan súlyos sérülést szenvedett, mint másfél évvel korábban. A világbajnokságot így aztán kénytelen volt kihagyni, és mivel anno a 2004-es Eb-re sem vitték ki, a mostani kontinensviadal lesz az első nagy, nemzetközi tornája (leszámítva persze a 2003-as Konföderációs-kupát).

www.infosport-focivilag.hu