Vágólapra másolva!
A tornához méltó mérkőzésnek bizonyult az Afrikai-kupa bronzmeccse, amelyen a házigazda Ghána 4-2-re legyőzte Elefántcsontpartot - ami egyben azt jelenti, hogy az idei kiírás minden idők leggólgazdagabb afrikai kontinensviadala. Egy összecsapás pedig még mindig hátravan: a vasárnapi fináléban a címvédő Egyiptom Kamerunnal játszik, amelyet a csoportkör során egyszer már legyőzött.

A harmadik helyért sorra kerülő meccseket a nagy tornákon kétféleképpen szokták felfogni: egy csapat vagy csalódottan lép pályára, mivel lemaradt a döntőről, vagy pedig kettőzött erővel veti magát a küzdelembe, hogy győzelemmel zárja a viadalt.

Azt előzetesen is sejteni lehetett, hogy a ghánaiakra az utóbbi lesz jellemző, és a házigazdák értelemszerűen az ideális kezdő tizenegyükkel léptek pályára. Elefántcsontpart viszont több sztárját is pihentette, így hiányzott az együttesből az alapembernek számító Kolo Touré, Emmanuel Eboué, Aruna Dindane és Yaya Touré is - igaz, Didier Drogba ott volt a társai között.

A meccs első percei azt ígérték, hogy Ghána a várakozásnak megfelelően sokkal motiváltabb, és a házigazdáknak csak tíz perc kellett a vezető találatra: ekkor Sulley Muntari egy bődületes szabadrúgásgólt szerzett. Ezt követően azonban az elefántcsontpartiak magukhoz tértek, és némi meglepetésre nem Drogba, hanem a Werder Bremen támadója, Boubacar Sanogo bizonyult a fő gólvágónak.

A bronzmeccs összefoglalója:


A csatár, aki a tornán először került be a kezdők közé, alig nyolc perc alatt kétszer is betalált, és akár a mesterhármast is elérhette volna a szünet előtt, ám a 39. percben Drogba kissé hosszú begurítását a felső lécre pörgette. A ghánai védelem ebben az időszakban nem tudott mit kezdeni a szélvészgyors elefántcsontparti csatárokkal, és a vendégek akár el is dönthették volna a három pont sorsát. Ez azonban elmaradt, és a második félidőben a hazaiak lassan, de biztosan átvették a kezdeményezést.

Az egyenlítő gólra ugyan egészen a 70. percig kellett várni, de Quincy Owusu-Abeyie találatát követően beindult a ghánai henger, és a torna során már harmadszor eredményes Junior Agogo meg is szerezte a vezetést a házigazdáknak.

Ghána győzelmét Hamanu Dramani távoli lövése tette teljessé: a gólnál még a talaj is a hazaiakkal volt, hiszen a labda rendkívül furcsán pattant meg a földön, és valósággal átugrotta a vetődő kapus kezét. Ez a találat egyébként a 96. volt a tornán, ami új rekordot jelent az Afrika-kupa történetében: az eddigi csúcsot az 1998-as, Burkina Fasóban megrendezett viadal tartotta 93 góllal.

a harmadik helyért:
Ghána - Elefántcsontpart 4-2 (1-2)
Kumasi, Baba Yara-stadion
v.: Damon (dél-afrikai)
Ghána: Kingson - Paintsil, Addo, Mensah, Sarpei, Annan, Essien, Muntari, Dramani (K. Asamoah, 90.), Agogo (Afful, 90.), Baffour Gyan (Owusu-Abeyie, 20.). Szövetségi kapitány: Le Roy.
Elefántcsontpart: T. Koné - Tiené, Zoro, Zokora, Boka, Romaric, Faé (Dindane, 83.), A. Keita (Y. Touré, 64.), S. Kalou (Kouassi, 74.), Drogba, Sanogo. Szövetségi kapitány: Gili.
gól: Muntari (10.), Owusu-Abeyie (70.), Agogo (80.), Dramani (84.), ill. Sanogo (24., 32.).

A döntőt két olyan együttes játssza, amely a csoportmérkőzések során már találkozott egymással, és ez egyáltalán nem ritkaság a kontinensviadal történetében, hiszen korábban ötször is megesett hasonló - legutóbb éppen két évvel ezelőtt.

Akkor Egyiptom a csoportkörben legyőzte Elefántcsontpartot, és a döntőben is jobbnak bizonyult, még ha csak tizenegyesekkel is. A kameruniak számára aggasztó lehet, hogy eddig mindössze egyszer fordult elő, hogy a csoportkörben vesztes gárda a fináléban visszavágjon korábbi legyőzőjének, és megnyerje az aranyérmet: 1968-ban Zaire (a mai Kongói DK) előbb 2-1-re kikapott Ghánától, hogy a fináléban 1-0-ra legyőzze.

A Szelídíthetetlen Oroszlánoknál a hírek szerint a kisebb sérüléssel bajlódó középpályás, Alexandre Song vállalni tudja a játékot, noha még a szombati edzést is kihagyta, az elődöntőben kiállított középhátvéd, André Bikey viszont biztosan nem szerepelhet - a helyén valószínűleg Auguste Binya játszik majd.

Az egyiptomiaknak nincsen okuk arra, hogy változtassanak az elődöntőben Elefántcsontpart ellen diadalmaskodott gárdán, vagyis Mohamed Zidan alighanem megint csak kispados lesz. A Fáraók az esetleges győzelemmel hatodszorra nyernék meg a kontinensviadalt, ami új rekordot jelentene - a kameruniak viszont a diadallal utolérnék az örökranglistán Egyiptomot, lévén a Szelídíthetetlen Oroszlánok eddig négyszer bizonyultak Afrika legjobbjának.

www.infosport-focivilag.hu