Vágólapra másolva!
A Liverpool FC amerikai tulajdonosai a minap elismerték, hogy novemberben felvették a kapcsolatot Jürgen Klinsmannal, vagyis a jelek szerint a csapat mestere, Rafa Benítez alatt valóban mozgott a kispad az ősszel. A tulajdonosok szerint azóta rendeződött a kapcsolatuk a trénerrel, más kérdés, hogy az együttes valószínűleg ebben a szezonban is maximum dobogós lesz a Premier League-ben - igaz, a Bajnokok Ligájában még mindig versenyben van.

Pedig októberben még úgy tűnt, hogy éppen fordított lehet a helyzet az egyesület számára: az európai porondon a csoportkör felénél utolsó volt kvartettjében az együttes, a Premier League-ben viszont veretlenül állt, és bár lemaradása hat pont volt a listavezető Arsenal FC mögött, azt is figyelembe kellett venni, hogy a liverpooliak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

Az Ágyúsok elleni hazai rangadón ugyan nem sikerült a felzárkózás, hiszen a találkozó 1-1-es döntetlennel zárult, de a különbség később sem nőtt (igaz, nem is csökkent), és időközben a BL-ben is összekapta magát a csapat.

A Liverpool a Besiktas elleni 8-0-s diadallal új rekordot állított fel a sorozatban, majd az FC Porto ellen is begyűjtötte a három pontot az Anfielden, de a továbbjutáshoz az utolsó körben mindenképpen le kellett győznie az Olympique Marseille-t.

A franciák elleni összecsapás előtt a pontvadászatban a Reading FC volt a soros ellenfél, és a találkozó megmutatta: Rafa Benítez számára a Bajnokok Ligája még mindig fontosabb, mint a Premier League. Erről elsősorban nem is a 3-1-es vereség tanúskodott (amivel a Vörösök elveszített veretlenségüket a bajnokságban), hanem annak körülményei: amikor a gárda a 60. percben 2-1-es hátrányba került, az edző lehozta egyik kulcsjátékosát, Fernando Torrest, majd a harmadik kapott gól után másik alapemberét, Steven Gerrardot is lecserélte - nyilvánvalóan már az OM elleni találkozóra koncentrálva.

Marseille-ben be is gyűjtötte a három pontot a csapat, és továbbjutott a Bajnokokok Ligájában, de a következő bajnokit, a Manchester United elleni rangadót megint elveszítette az együttes, és így a korábbi hatpontos hátránya a listavezetővel szemben immár tízre nőtt (bár az elmaradt mérkőzést még nem pótolta a gárda).

Az idő tájt másról sem lehetett olvasni a sajtóban, mint hogy inog a kispad Benítez alatt, aki ráadásul konfliktusba keveredett a tulajdonosokkal, Tom Hicksszel és George Gillett-tel a tervezett januári átigazolásai miatt. A mester ugyanis mindenképpen szeretett volna erősíteni a holtszezonban, azonban az amerikaiak úgy vélték, hogy erre nincs anyagi lehetőség, ráadásul joggal említették, hogy a nyáron Rafa már 71 millió eurót elköltött.

A tulajdonosok ódzkódása az újabb kiadásoktól persze érthető volt, ha figyelembe vesszük, hogy 2006 februárjában 350 millió fontos kölcsönt vettek fel a Royal Bank of Scotlandtól annak érdekében, hogy megvegyék a klubot, és ennek visszafizetése hamarosan aktuálissá válik. A hírek szerint Hicksnek és Gillettnek legalább fejenként 20 millió fontot kellene a saját magánvagyonából áldozni a helyzet rendezésére.

Forrás: EPA

Ezzel együtt mára valamelyest normalizálódott a helyzet a tulajdonosok és a szakvezető között, és az amerikaiak váltig állítják, hogy maximálisan támogatják Benítezt. Erre utal az is, hogy a klub máris igazolt egy focistát a télen, ráadásul nem is olcsón: az orosz Zenit Szankt-Petyerszburg szlovák védője, Martin Skrtel tízmillió euróba került, amivel a Liverpool FC történetének legdrágább bekkje lett.

Egy új középhátvédre pedig azért volt szüksége a csapatnak, mert a még szeptemberben megsérült Daniel Agger kevéssel a felépülése előtt megint kidőlt a sorból, és elképzelhető, hogy ebben a szezonban már nem is léphet pályára. Márpedig a veterán Sami Hyypiä nem az ideális megoldás a pótlására, és Benítez a saját nevelésű, fiatal Jack Hobbsot, illetve az inkább szélsővédőnek számító spanyol Álvaro Arbeloát is kipróbálta a védelem tengelyében, mérsékelt sikerrel.

A Premier League-ben egyébként menet közben tovább nőtt a Vörösök lemaradása, és immár 12 pont a hátrányuk az élen álló Manchester Uniteddel és Arsenal FC-vel szemben. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a legutóbbi három bajnokiján a csapat egyaránt csak döntetlenre volt képes. Ezek közül főleg a Wigan Athletic elleni hazai iksz volt kínos, és összességében elmondható, hogy a Liverpool leginkább pocsék otthoni mérlege miatt nem áll előkelőbb helyen.

Az előző pontvadászatban a Vörösök idegenben voltak rendkívül gyengék, és csak 22 pontot szereztek az Anfielden kívül, most viszont már jelenleg ennyit gyűjtöttek be vendégként. Hazai pályán azonban viszont sokkal kevesebb pontot szereznek, mint a legutóbbi idényben, hiszen tíz mérkőzésből mindössze négyet nyertek meg, és még ha mindegyik hátralévő összecsapásukat meg is nyerik otthon, akkor is rosszabb lesz a mérlegük, mint a 2006-2007-es bajnokságban.

A gárda jelenleg a negyedik helyen áll a Premier League-ben, de a mögötte következő három egyesületnek is ugyanannyi pontja van, vagyis még a Bajnokok Ligáját érő negyedik pozíció is veszélybe kerülhet. Márpedig ennek megszerzése létfontosságú nem csak Benítez állása, hanem a klub jövője miatt is - és lehet, hogy ez sem menti meg a szakvezetőt. Ahhoz alighanem egy BL-győzelem, vagy egy fantasztikus bajnoki hajrá szükséges, amelyek közül inkább az előbbi tűnik valószínűbbnek, de az sem lesz egyszerű: a Liverpool a nyolcaddöntőben az olasz FC Internazionale ellen játszik majd, és nem lehet azt állítani, hogy ebben a párviadalban az angolok lennék esélyesebbek.

www.infosport-focivilag.hu