Vágólapra másolva!
Az Atlético Madrid a nyáron eladta legjobbnak tartott játékosát, a klub emblematikus figuráját, Fernando Torrest, és bár az érte kapott pénzből alaposan meg is erősítette keretét, a fővárosi együttes hívei kissé aggódva várták az új szezont. A klub azonban a gyengébb rajt után alaposan magára talált, és úgy tűnik, hogy a gárda versenyben lehet akár még a Bajnokok Ligájában való szereplésért is, miközben a Vicente Calderón stadionban rendre gólgazdag, rendkívül szórakoztató mérkőzéseket játszik.

A patinás egyesület 2001-ben jutott vissza a Primera Divisiónba, és azóta hagyományainak megfelelően mindig azzal a célkitűzéssel kezdi a bajnokságot, hogy legalább az UEFA-kupába kvalifikálja magát. A hetedik pozíciónál azonban egyszer sem tudott előbbre jutni a pontvadászatban, ami maximum az Intertotó-kupára volt elegendő. A sok kudarc után az Atlético 2007 nyarán már nem tudta megtartani legértékesebb focistáját, Fernando Torrest, aki a Liverpool FC-be szerződött, és az ő távozása nagy változást jelentett a madridiak számára. Az elmúlt években ugyanis a csapat szereplése óriási mértékben függött a válogatott csatár teljesítményétől, most viszont Javier Aguirre mester egy olyan gárdát akart összerakni, amely egy-két kulcsember hiánya nélkül is képes kiemelkedő teljesítményre.

Ennek megfelelően a szakvezető, aki a feljutás óta elsőként egy szezonnál hosszabb ideig maradhatott az Atlético kispadján, egy rendkívül erős, ugyanakkor kiegyensúlyozott keretet hozott össze. A nyáron rengetegen érkeztek a Vicente Calderón stadionba, szinte két teljes csapatra való futballista gyűlt össze a klubnál, és mivel az együttesnek az UEFA-Intertotó-kupa miatt már júliusban pályára kellett lépnie, így a szakvezetőnek ideje is volt arra, hogy megtalálja az ideális kezdő tizenegyet. A bajnoki rajtra össze is állt egy kép a tréner fejében, hiszen az első három fordulóban változatlan kezdő tizeneggyel szerepelt az együttes, a gond csak ott volt, hogy ebből a három találkozóból az Atlético egyiket sem tudta megnyerni.

Aguirrének tehát változtatnia kellett, és ezt elsősorban azon a poszton tette meg, ahol a legtöbb alternatíva állt a rendelkezésére: a középpálya két oldalán. Szélsőkből ugyanis jó néhány akad a keretben: José Antonio Reyes, Simao Sabrosa, Maxi Rodríguez és Luis García is képes remek teljesítményre ebben a pozícióban. A tréner azóta is vetésforgóban alkalmazza ezt a négy játékost, bár azért többnyire a jobb oldalon Maxi, a balon pedig Simao szerepel.

Az eredmények mindenesetre a mexikói mestert igazolják, hiszen az Atlético azok után, hogy a negyedik fordulóban megszerezte első győzelmét a szezonban, a következő hat összecsapásából ötöt megnyert, és csak az FC Barcelonától kapott ki. A gárda azóta is tartja magát az élmezőnyben, és 17 forduló után az ötödik pozíciót foglalja el, de csak három pont a lemaradása a második Barcelona mögött.

Forrás: EPA

A klub hívei számára már ez is elég ok az örömre, azonban a csapat mással is kedveskedett a Vicente Calderón stadionba kilátogatóknak: míg az előző két pontvadászatban hazai pályán többnyire unalmas meccseket játszott az együttes, addig a mostani idényben erről szó sincsen. A szezon elején két 4-0-s győzelem is "beesett", ami pedig ezt követte, az maga volt az őrület: a Sevilla FC elleni 4-3-as diadalt a Villarreal CF elleni, ugyanilyen arányban elszenvedett vereség követte, majd a változatosság kedvéért a Real Valladolidot 4-3-ra győzte le az együttes. Az Atlético hét hazai mérkőzésen 22 gólt ért el, miközben a legutóbbi idényben összesen csak 20 gólt szerzett a Vicente Calderón stadionban. Persze a kapott gólok száma is magas volt, nem véletlenül mondta a csapat portugál középpályása, Maniche: most már jó lenne 1-0-ra is nyerni.

A focista kérése rögtön a következő otthoni meccsen teljesült, de valószínűleg ő sem úgy képzelte el a dolgot, ahogy megtörtént. A Getafét ugyan valóban 1-0-ra sikerült legyőzni hazai pályán, azonban a találkozó nem erről maradt emlékezetes, hanem arról, hogy a játékvezető összesen 18 lapot osztott ki, hat kiállítás mellett (két-két játékos piros lapot kapott, és elküldte a kispadról az Atlético kapusedzőjét, illetve pályaedzőjét is). A legutóbbi, RCD Espanyol elleni hazai bajnokit ráadásul az Atlético megint kilenc emberrel fejezte be, ráadásul ki is kapott 2-1-re a barcelonaiaktól.

Ezen a találkozón egyébként már nem volt a keret tagja a korábban a középpályán alapembernek számító Maniche, aki még a Granada elleni kupameccs előtt balhézott össze Aguirrével. A portugál állítólag sérülést jelentett, hogy ne kelljen pályára lépnie, azonban a találkozót követően meglehetősen egészséges állapotban látták egy szórakozóhelyen. Maniche-t azóta egyetlen mérkőzésre sem nevezték, és a hírek szerint az Atlético januárban el is akarja adni a renitens labdarúgót - akinek a szerződése egyébként éppen a nyáron jár le, vagyis a szezon végeztével ingyen távozhatna... Nélküle a középső középpályás posztján Raúl García mellett a brazil Cléber Santana szerepelt, mivel a nyáron ebbe a pozícióba igazolt Thiago Motta állandóan sérült.