Vágólapra másolva!
Az első mérkőzésén magabiztos győzelmet aratott Marokkó második találkozóján 3-2-es vereséget szenvedett Guineától, és ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta magát - az utolsó körben ugyanis a házigazda Ghánát kellene legyőznie a továbbjutáshoz. A rendező ország a vártnál nehezebben verte Namíbiát, de fél lábbal már a legjobb nyolc között érezheti magát. A pénteki játéknapon a Nigéria-Mali összecsapás jelenti a rangadót, a Szuper Sasok egy vereséggel búcsút mondhatnak a továbbjutásnak.

A guineai együttes a nyitómérkőzésen nagy küzdelemben ugyan, de vereséget szenvedett a házigazdák ellen, így a csapatnak Marokkó ellen mindenképpen győzelemre volt szüksége ahhoz, hogy maradjanak továbbjutási esélyei. A gárda francia szövetségi kapitánya, Robert Nouzaret három helyen is változtatott a kezdő tizenegyen, és az első percekben főleg a szélvészgyors balszélső, Fode Mansaré beállítása tűnt nyerő húzásnak. A Toulouse FC játékosa többször is megkavarta a marokkói védelmet, és ő harcolta ki azt a szabadrúgást is, amelyet követően Guinea vezetést szerzett: a csapatkapitány Pascal Feindouno alaposan meglepte az észak-afrikaiak kapusát azzal, hogy bal oldalról beadás helyett a felső sarokra csavart. Marokkói részről nagyon érződött a Namíbia ellen mesterhármast szerzett Szofian Alludi hiánya (a támadó helyén Monszef Zerka játszott), de Henri Michel együttese előtt is adódtak lehetőségek. Főleg Juszef Hadzsi futballozott veszélyesen, többször is remek lövéssel tesztelte a guineai kapuban álló Kemoko Camarát.

A mérkőzés a második félidő közepén pörgött csak fel igazán, amikor tíz percen belül három gól és egy kiállítás is esett. Előbb Feindouno pazar labdájával Ismael Bangoura lépett ki, és némi hezitálás után a hálóba bombázott, majd rögtön a középkezdés után a nem sokkal korábban csereként beállt Hiszam Abuseruan a tizenhatos bal oldali sarkáról lőtte ki mértani pontossággal a hosszú felső sarkot.

Nem sokáig élt azonban a remény a marokkóiak előtt az egyenlítésre, mert pár percre rá Souleymane Youla szerzett labdát az ellenfél tizenhatosánál, majd a védő ráncigálása közben elesett, a jogos büntetőt pedig Feindouno értékesítette. A guineai csapatkapitány pozitív hősből gyorsan negatív lett, amikor a bíró orra előtt törlesztett El-Armin Erbatéval szemben, és ezért teljesen jogosan kapott piros lapot - ez volt a torna első kiállítása. A hátralévő időben Marokkó gőzerővel támadott, Guinea pedig tíz emberrel védekezett, és bár előnye csökkent, a három pont az övé lett.

Márpedig ezzel a marokkóiak nagyon nehéz helyzetbe kerültek: az utolsó játéknapon a házigazdák ellen kellene győzniük ahhoz, hogy továbbjussanak. Abban ugyanis aligha bízhatnak, hogy Namíbia pontot szerez Guinea ellen, mert bár a namíbiaiak teljesítménye ugrásszerűen feljavult az első meccshez képest (amelyen 5-1-re kikaptak Marokkótól), de Ghána ellen sem szereztek pontot.

A házigazdák védelmében végül John Pantsil és John Mensah is vállalni tudta a játékot, és a népes szurkolósereg gólzáport várt kedvenceitől, ám Namíbia (amely lecserélte kapusát az első találkozóhoz képest) sokkal szervezettebben futballozott, mint Marokkó ellen. Ehhez jött még a hazaiak pocsék helyzetkihasználása (Asamoah Gyan például az üres kapuba sem tudott betalálni), így aztán a ghánaiaknak meg kellett elégedniük egy 1-0-s győzelemmel - ami persze így is rendkívül közel hozta őket a továbbjutáshoz.

A csoport
Guinea - Marokkó 3-2 (1-0)
Accra, Ohene Djan stadion
vezette: Damon (dél-afrikai).
Guinea: K. Camara - I. Camara (Zayatte, 81.), Jabi, Kalabane, Baldé, M. Cissé, Sylla, Feindouno, I. Bangoura, Mansaré (Sacko, 79.), Youla (K. Cissé, 77.). Szövetségi kapitány: Nouzaret.
Marokkó: Fuhami - Chretien, El-Kadduri, Erbate, Uaddu, Harzsa (Abuseruan, 55.), Kisszi, Szafri, Szektiui (Csamak, 67.), J. Hadzsi, Zerka (El-Mubarki, 80.). Szövetségi kapitány: Michel.
gól: Feindouno (11., 63. - a másodikat 11-esből), I. Bangoura (60.), ill. Abuseruan (60.), Uaddu (90.).
kiállítva: Feindouno (67.).

Ghána - Namíbia 1-0 (1-0)
Accra, Ohene Djan stadion, 45 000 néző
vezette: Bennaszur (tunéziai).
Ghána: Kingson - Sarpei, Pantsil, Mensah, Addo, Kingston (A. Ayew, 65.), Essien, Muntari, Owusu-Abeyie, Asamoah Gyan (Baffour Gyan, 65.), Agogo. Szövetségi kapitány: Le Roy.
Namíbia: Mbaha - Toromba, Gariseb, M. Pienaar, Ngatjizeko, Risser, Benjamin, Brendell (Shatimiene, 83.), Jacobs, Bester (Jacob, 69.), Plaatjies (Kaimbi, 64.). Szövetségi kapitány: Schans.
gól: Agogo (41.).

A csoport állása 2 forduló után:
1. Ghána 6 pont (3-1)
2. Marokkó 3 (7-4)
3. Guinea 3 (4-4)
4. Namíbia 0 (1-6)

A torna halálcsoportjának tartott, B betűjelű kvartettben Nigéria számára csak a győzelem az elfogadható eredmény Mali ellen: a Szuper Sasok az első mérkőzésükön 1-0-ra kikaptak Elefántcsontparttól, és egy újabb vereség végzetes lenne a számukra. A csapat szövetségi kapitánya, Berti Vogts szerint azonban együttese képes arra, hogy begyűjtse a három pontot, azonban ehhez elsősorban a középpályán kellene feljavulniuk - éppen abban a csapatrészben, ahol Mali a legerősebbnek számít, köszönhetően Seydou Keitának és Mahamadou Diarrának. Mali együttese első találkozóján Benin ellen szintén nem villogott, de így is begyűjtötte a három pontot.

A beninieknek most Elefántcsontpart ellen kell játszaniuk, és a csapatba visszatér az első mérkőzésről fegyelmi okok miatt hiányzott középpályás, Mouri Ogoubiyi, aki a hírek szerint elnézést kért korábbi viselkedéséért. Ezzel együtt Didier Drogbáéknak nem jelenthet nagy problémát a győzelem megszerzése, és ez esetben az Elefántok fél lábbal már a legjobb nyolc között lesznek.

www.infosport-focivilag.hu