Vágólapra másolva!
A hét vége az FA-kupa jegyében telt, hiszen a sportág történetének legrégebbi, legpatinásabb kupasorozata világszerte nagy érdeklődésre tart számot. A jelenlegi kiírás első olyan fordulója, ahol az élvonalbeli klubok is pályára léptek, igazolta a kupa azon hírnevét, amely szerint a kiscsapatok gyakran okoznak meglepetéseket.

Az FA-kupában gyakori, hogy egy alacsonyabb osztályú gárda búcsúztat egy többre taksált, nevesebb csapatot. Ebből a szempontból az idei kiírás sem jelentett csalódást, hiszen a harmadik fordulóban, vagyis az első olyan körben, amelyben az első két osztály résztvevői is szerepelnek, jó néhány meglepetés született.

Négy élvonalbeli együttes is alacsonyabb osztályú gárdával szemben volt kénytelen búcsúzni: a Blackburn Rovers és a Bolton Wanderers másodosztályú ellenféltől kapott ki (a Roverst a Coventry City, a Wandererst pedig a Sheffield United ütötte ki), az Everton FC és a Birmingham City pedig olyan gárdától szenvedett vereséget, amely két divízióval lejjebb futballozik.

A liverpooliak otthon kaptak ki 1-0-ra az Oldham Athletictől, míg a birminghamieket a Huddersfield Town győzte le. És ez a szám akár még nőhet is, hiszen további négy első osztályú együttes újrajátszásra kényszerült alacsonyabb divíziójú ellenfelével szemben.

A még versenyben lévő amatőr egyesületek közül a Chasetown ugyan hazai pályán kikapott a másodosztályú Cardiff Citytől, de a Havant & Waterlooville, amely a Blue Square South nevű bajnokságban, vagyis a tulajdonképpeni hatodik vonalban vitézkedik, idegenben ért el 1-1-es döntetlent a harmadosztály listavezetője, a Swansea City ellen.

Mindez azt jelenti, hogy a Havant az utolsó, még versenyben lévő amatőr csapat, és ha az újrajátszás során, hazai pályán legyőzné ellenfelét, akkor egy olyan együttest verne ki, amely három osztállyal feljebb szerepel nála. Erre utoljára a 2003-2004-es idényben volt példa, amikor az ötödosztályú, szintén amatőr Telford United 1-0-ra legyőzte a másodosztályú Crewe Alexandrát, de az FA-kupa 136 esztendős története során mindössze 29 alkalommal fordult elő, hogy ilyen nagy osztálykülönbség esetén a gyengébb gárda ment tovább.

A mostani kiírás egyébként eddig az átlagosnál is több meglepetést hozott, legalábbis ami az élvonalbeli együtteseket illeti, hiszen az elmúlt tíz esztendőben mindössze két alkalommal esett meg, hogy négy, Premier League-ben szereplő együttes is alacsonyabb osztályban szereplő gárda ellen essen ki rögtön a harmadik fordulóban.

A legutóbbi két szezonban viszont egyaránt csak két, élvonalbeli együttesnek kellett ilyen körülmények között búcsúznia rögtön az első mérkőzésén, 1998-ban és 2001-ben pedig az az első hallásra szokatlannak tűnő eset fordult elő, hogy minden élvonalbeli gárda kiverte az alacsonyabb divízióból érkezett ellenfelét.

Forrás: EPA

A Chelsea nem hibázott, Pizarro (balra) góljával verte 1-0-ra a Queens Parkot

Az FA-kupával kapcsolatos mítosz tehát, amely szerint a sorozat hemzsegne az ilyen típusú meglepetésektől, azért kicsit túlzó, az utóbbi időszakban pedig egyre kevésbé igaz. Ugyan a sorozat történetében nyolc gárda is akadt, amely nem élvonalbeliként hódította el a trófeát, de az utolsó ilyen eset 1980-ban történt, amikor a West Ham United diadalmaskodott a fináléban az Arsenal FC ellen.

Azóta az is csak háromszor fordult elő, hogy egy második vonalbeli gárda eljutott volna a döntőig, de ott mindannyiszor vereséget szenvedett: legutóbb 2004-ben a Millwall FC. A harmadosztályú együttesek közül pedig utoljára a 2000-2001-es kiírásban tudott bejutni a legjobb négy közé valamelyik gárda: akkor a Wycombe Wanderers menetelt ilyen messzire, de az elődöntőben kikapott a későbbi győztes Liverpool FC-től.

Mindez csak azért érdekes, mert a topligák közül a franciában és a németben is jobban szerepelnek a kiscsapatok a kupákban. Németországban például 1992 óta nyolc alacsonyabb osztályú finalista is volt, amelyek közül ugyan "csak" az akkor másodosztályú Hannover '96 tudott diadalmaskodni 1992-ben, de háromszor is előfordult, hogy egy harmadik vonalban vitézkedő együttes egészen a berlini fináléig menetelt: 1993-ban a Hertha BSC amatőrcsapata, 1997-ben az Energie Cottbus, 2001-ben pedig 1. FC Union Berlin.

Franciaországban ugyan 1959 óta csak élvonalbeli gárda tudta megnyerni a kupát, ám 1996 óta a kiscsapatok rendre remekelnek. Akkor a harmadosztályú Nimes játszhatott döntőt, 2001-ben a szintén a harmadik vonalban szereplő Amiens SCF csak tizenegyesekkel kapott ki a fináléban az élvonalbeli RC Strasbourg-tól, egy évvel korábban pedig a negyedik ligás, vagyis amatőr Calais RUFC szerepelt a Stade de France-ben, a döntőben.