Vágólapra másolva!
Véget ért egy álom, legalábbis ami az angol negyedosztályú Mansfield Town FA-kupa-szereplését illeti, a kiscsapat ugyanis a 4. fordulóban hazai pályán 2-0-s vereséget szenvedett a Middlesbrough-tól, és ezzel elbúcsúzott a sorozattól. A hatodik vonalbeli Havant and Waterlooville csapatának a tagjai viszont talán még most sem hiszik el, hogy igaz: az amatőr együttes kétszer is vezetett az Anfield Roadon az FC Liverpool ellen, amelyet az óriási blamától végül az izraeli Yossi Benayoun mentette meg mesterhármasával, a vége 5-2 lett a Vörösök javára. A Premier League egyetlen szombati találkozóján az Aston Villa otthon 1-1-es döntetlent ért el a Blackburn ellen. A másodosztályban Vaskó Tamás végig a pályán volt Bristolban, ahol csapata, a City 1-0-ra legyőzte a Blackpoolt, és ezzel pontszámban utolérte az éllovas WBA-t.

A negyedik ligában 23. helyen álló Mansfield 1969 óta nem nyert első osztályú gárda ellen a kupában, és most sem számított esélyesnek, még úgy sem, hogy Gareth Southgate, a Boro edzője kihagyta a kezdőből Boatenget és Downingot.

A 17. percben messze került az ötödik fordulótól a Mansfield, ekkor egy Middlesbrough-szöglet után Huth rosszul találta el ugyan a labdát, de Mullinsról éppen Lee Gong Dook elé pattant, a koreai pedig jobb belsővel a jobb sarokba helyezett.

Forrás: Getty Images

Lee már előtte, a védő tehetetlen, vezet a Boro

Az első félidő közepén ismét a vendégek német védője volt az egyik főszereplő, aki brutális karatemozdulattal hasontalpalta Bouldingot, de Huth olcsón megúszta az esetet, mert csak sárga lapot kapott Tanner bírótól.

A 35. percben nagyon közel volt az egyenlítéshez a Mansfield, Boulding indult el a labdával a félpályától, aztán 21 méterről tüzelt, és Schwarzer ujjheggyel tolta a lécre a labdát. Szöglet következett, és a beívelés után ismét Boulding villant, ezúttal fejjel próbálkozott, de Schwarzer kihalászta a labdát a léc alól.

A Borónak is megvolt a ziccere, hogy növelje előnyét, de Aliadiere remek beadása után Lee sután találta el fejjel a labdát, ami így messze elkerülte a kaput. A második félidőben a lelkes közönsége áltál buzdított hazaiak mindent megpróbáltak, néha nyomás alatt tudták tartani a nagynevű ellenfél kapuját, de igazi helyzetig nem jutottak el.

A továbbjutás végül a 87. percben dőlt el, amikor Rochemback játszotta ki a labdát jobbra, Boateng kapura ívelt, a berobbanó Downingot megelőző Buxton pedig pár lépésről a saját hálójába fejelt.

"Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, és le a kalappal a Mansfield előtt, nagyon megizzasztottak minket" - nyilatkozta Southgate a találkozó után.

Ami a további találkozókat illeti, meglepetésre az élvonalbeli Derby Couny kikapott a másodosztályú Preston North Endtől, míg a játéknap rangadóján az Arsenal könnyedén, 3-0-ra legyőzte a Newcastle Unitedet.

Gera Zoltán csapata, a második vonalban szereplő West Bromwich Albion a magyar légiós nélkül is biztosan győzött a negyedosztályú Peterborough United otthonában.

Tímár Krisztián és Halmosi Péter végig a pályán volt Portsmouthban (a héten igazolt Sándor György nem játszott a vendégcsapatban), ahol a magyar légiósok együttese, a Plymouth Argyle 2-1-es vereséget szenvedett a Premiershipben szereplő hazaiaktól.

A Watford-Wolverhampton összecsapáson Priskin Tamás kezdőként lépett pályára a hazai csapatban, ám a 62. percben, 0-2-es állásnál lecserélték, a Wanderers végül 4-1-re diadalmaskodott.

A hatodosztályú (!) Havant and Waterlooville együttese a 8. percben vezetést szerzett az Anfield Roadon a Liverpool ellen, amely csak az 56. percben tudta átvenni a vezetést, s végül - főképp az izraeli Yossi Benayoun mesterhármasának köszönhetően - 5-2-re nyert. A Vörösök egyébként felettébb erős csapattal álltak ki, a kétszeri vendégvezetés óriási meglepetés az Itandje - Finnan, Hyypiä (Carragher, 84.), Skrtel - Benayoun (Kuyt, 72.), Lucas, Mascherano (Gerrard, 87.), Pennant, Riise - Babel, Crouch összeállítású korábbi BL-győztes ellen.

Szép volt a Liverpool első egyenlítő gólja:


FA-kupa, 4. forduló:

Mansfield Town (IV. osztályú) - Middlesbrough 0-2 (0-1)
gól:
Lee (17.), Buxton (87., öngól)

Arsenal - Newcastle United 3-0 (0-0)
gól:
Adebayor (51., 83.), Butt (89., öngól)

Derby County - Preston North End (II.) 1-4 (0-3)
gól:
Earnshaw (55.), illetve Hawley (14., 45.), Whaley (33.), Mellor (91., 11-esből)
piros lap: Nyatanga (Derby, 90.)

Liverpool - Havant and Waterlooville (VI., amatőr) 5-2 (2-2)
gól:
Lucas (27.), Benayoun (44., 56., 59.), Crouch (90.), illetve Pacquette (8.), Skrtel (31., öngól)

Peterborough United (IV.) - West Bromwich Albion (II.) 0-3 (0-2)
gól:
Bednar (7.), Koren (15.), Phillips (58., 11-esből)
piros lap:
Morgan (57.)

Portsmouth - Plymouth Argyle (II.) 2-1 (2-1)
gól:
Diarra (34.), Kranjcar (45.), illetve Clark (5.)

Watford (II.) - Wolverhampton Wanderers (II.) 1-4 (0-1)
gól:
O'Toole (70.), illetve Keogh (5., 90.), Elliott (58.), Bothroyd (68.)

Barnet (IV.) - Bristol Rovers (III.) 0-1 (0-0)
gól:
Lambert (49.)

Southampton (II.) - Bury (IV.) 2-0 (0-0)
gól: Surman (71.), Rasiak (80.)

Coventry (II.) - Millwall (III.) 2-1 (1-1)
gól:
Hughes (16.), Mifsud (52.) illetve Simpson (42.)

Oldham (III.) - Huddersfield (III.) 0-1 (0-1)
gól:
Beckett (10.)

Wigan - Chelsea 1-2 (0-0)
gól:
Sibierski (87.), illetve Anelka (55.), S. W. Phillips (82.)

Kiesett a Fulham az FA-kupábólhttp://www.origo.hu/sport/focivilag/20080123-angol-ligakupa-dontos-a-tottenham-hotspur.html?pIdx=1