Vágólapra másolva!
A hét elején a Newcastle United vezetőségének elfogyott a türelme Sam Allardyce-szal szemben, és menesztették a szezon elején kinevezett szakvezetőt. Ez már a nyolcadik edzőcsere volt a Premier League-ben a jelenlegi pontvadászatban, amivel az angol pontvadászat az élen áll a topligák között, és könnyen új rekord születhet a liga történetében is.

A legrangosabb európai pontvadászatok közül mindig is az angol élvonalban voltak a legtürelmesebbek az edzőkkel, aligha véletlen, hogy Angliában találjuk a leghosszabb ideje egy klubnál dolgozó mesterek többségét: gondoljunk csak Sir Alex Fergusonra a Manchester Unitednél vagy Arsene Wengerre az Arsenal FC-nél.

A jelenlegi idényben azonban mintha "megbolondultak volna" a Premier League egyesületei, hiszen január elejére már nyolc csapatnál is leváltották a szakvezetőt, ami példátlan dolognak számít arrafelé.

A sort meglepő módon még szeptemberben a Chelsea FC nyitotta, október végére pedig már a Bolton Wanderersnél és a Tottenham Hotspurnél sem az ült a kispadon, akivel a gárda elkezdte az idényt. A november különösen rossz hónapnak számított a szigetországi mesterek számára, hiszen akkor szép sorban a Wigan Athletic, a Birmingham City és a Derby County trénerét is elbocsátották. Őket követte decemberben, de még a karácsonyi nagyüzem előtt a Fulham FC, és ehhez a sorhoz csatlakozott a Newcastle United is a minap.

Az edzőcserék számát tekintve tehát jelenleg a topligák közül a Premier League vezet, hiszen még a köztudottan "edzőfaló" Serie A-ban is csak hét szakembernek köszönték meg a munkáját az idény kezdete óta. A francia bajnokságban ugyanez a szám öt, a spanyol pontvadászatban négy, a Németországban pedig elképesztő módon csupán kettő. Vagyis míg a Premier League negatív, a Bundesliga pozitív rekordra tör.

A leváltott edzők számát figyelembe véve ugyanis 1992 óta, vagyis amióta az angol élvonalat Premier League-nek hívják, kilenc csere a rekord. A 2004-2005-ös idényben ennyi szakember állt fel szezon közben a kispadról, vagyis még egy edzőcserével új rekordot állíthat fel a PL.

Márpedig ez benne van a levegőben: egyrészt a Liverpool FC szakvezetőjének, Rafa Beníteznek is kérdéses a sorsa, másrészt pedig a Newcastle United még nem találta meg Allardyce utódját - és az angol fogadóirodák szerint a posztra Harry Redknapp a legesélyesebb.

Márpedig ő jelenleg a Portsmouth FC mestere, vagyis ha valóban ő kerülne Szarkákhoz, akkor volt klubjának is új edzőt kellene keresni - és ezzel megtörténne a kilencedik edzőváltás.

Egy szempontból viszont máris új rekord született a Premier League-ben: arra ugyan volt példa, hogy egy szezonban több trénert menesszenek, ám a 2004-2005-ös pontvadászatban történt kilenc edzőcserét hét klubnál határozták el, a Southampton FC és a Portsmouth FC kétszer is váltott.

Most viszont máris nyolc különböző egyesület látta a megoldást a tréner lecserélésében, és erre korábban még nem volt példa. Ennél a nyolcas számnál egyébként is érdemes megállni, és belegondolni egy kicsit: majdnem a mezőny feléről van szó, és a szezonból még nagyon sok van hátra. Ha a legutóbbi pontvadászatot vesszük alapul, akkor akár drasztikus szám is kijöhet a bajnokság végére: az előző idényben ugyan hat egyesület is leváltotta mesterét a bajnokság közben, de a hat edzőcseréből hármat csak májusban hajtottak végre...

Ugyanakkor az is érdekes, hogy az edzőcserének köszönhetően a csapatok felének eredményei javultak. A Derby County, a Fulham FC és a Birmingham City ugyan nem tudott feljebb lépni a tabellán, amióta más irányítja edzéseit, de a Wigan Athletic egy, Chelsea FC három, a Bolton Wanderers öt, a Tottenham Hotspur pedig hat pozícióval áll előrébb, mint az előző mesterrel. Persze azt sohasem tudjuk meg, hogy a javulás valóban az új szakembernek köszönhető-e, vagy a régivel is megtörtént volna.

A Premier League edzőcseréi ebben a szezonban:

Chelsea FCJosé Mourinhoszeptember 20.6Avraham Grant
Bolton WanderersSammy Leeoktóber 17.9Gary Megson
Tottenham HotspurMartin Joloktóber 25.10Juande Ramos
Wigan AthleticChris Hutchingsnovember 5.12Steve Bruce
Birmingham CitySteve Brucenovember 20.13Alex McLeish
Derby CountyBilly Daviesnovember 26.14Paul Jewell
Fulham FCLawrie Sanchez december 21.17Roy Hodgson
Newcastle UnitedSam Allardycejanuár 9.21?


A klub és a leváltott szakvezető neve után az edzőcsere dátuma, illetve az eredeti szakvezető irányításával lejátszott bajnoki mérkőzések száma, majd pedig az egyesület jelenlegi mesterének neve olvasható.

www.infosport-focivilag.hu