Vágólapra másolva!
Noha a Chelsea FC mestere, José Mourinho egy nyilatkozatában öt bajnokesélyes csapatról beszélt a Premier League rajtja előtt, ide sorolva a Tottenham Hotspurt is, de a reális erőviszonyok alapján még az Arsenal FC sem biztos, hogy harcban lesz az elsőségért. A bajnoki cím alighanem a Manchester United, a Chelsea és a Liverpool FC között dőlhet el, miközben a nagyok mögött megint hatalmas tülekedés várható - az angol pontvadászat középmezőnye ugyanis meglehetősen kiegyensúlyozottnak tűnik.

A legutóbbi szezonban a Bajnokok Ligájában a legjobb négy között három angol együttes is szerepelt, ami alapján a Premier League-et akár Európa legerősebb pontvadászatának is tarthatjuk. Noha az olasz vagy a spanyol labdarúgás szerelmesei ezzel alighanem vitatkoznak, de az nem kérdés, hogy az angol egyesületek gazdaságilag sokkal erősebbek riválisaiknál: a Premier League csapatai a nyáron összesen több mint 600 millió euróért igazoltak labdarúgókat - ez az összeg majdnem a duplája a Primera División klubjai által kiadott összegnek.

Ebből a temérdek pénzből a címvédő Manchester United egyedül több mint 86 milliót adott ki, és ebben a meglehetősen szövevényes Tévez-transzfer értéke még nincs is benne. Az argentin csatár megszerzése nem volt egyszerű a Vörös Ördögök számára, de Sir Alex Ferguson mindenképpen ragaszkodott Carlos leigazolásához, amivel meglehetősen nehéz helyzetbe hozta a ligát. Az ügy még mindig nem zárult le megnyugtatóan, de aligha lehet kétséges, hogy a dél-amerikai támadó előbb-utóbb úgyis az Old Traffordon futballozik majd, még félelmetesebbé téve az amúgy is rendkívül erős játékoskeretet.

A MU ugyanis úgy költötte el a csillagászati summát a nyáron (ez egyébként rekord a klubnál, korábban sohasem áldoztak ekkora összeget egy transzferperiódusban), hogy az új szerzemények közül alighanem csak a Bayern Münchentől megvett középpályás, Owen Hargreaves számíthat arra, hogy rendszeresen kezdő lesz.

Sőt, mivel a legutóbbi szezon alaptizenegyéből senki sem távozott, így lehet, hogy ő is a kispadra szorul - annyi mindenesetre bizonyos, hogy Ferguson mesternek sokkal több lehetősége lesz a rotációra, mint a legutóbbi pontvadászatban. A két, Portugáliából igazolt ifjonc, Nani és Anderson megszerzése is inkább a jövő szempontjából lehet fontos, bár Nani az előkészületi mérkőzéseken kiválóan játszott, így lehet, hogy neki a vártnál nagyobb szerep jut majd.

Forrás: EPA

Cristiano Ronaldo és Ashley Cole már a Community Shielden sem kímélte egymást

A MU fő vetélytársának tartott Chelsea FC az előző évekhez képest sokkal visszafogottabban tevékenykedett a játékospiacon - legalábbis eddig, mert augusztus végéig még sok minden történhet (a pletykák szerint például Daniel Alves Londonban folytatja pályafutását). A londoniak eleinte egyáltalán nem költöttek, hanem csak ingyen igazolható labdarúgókkal erősítettek, majd Florent Maloudáért azért csak kipengettek 21 millió eurót.

A legutóbbi szezon sztárigazolásai közül Andrij Sevcsenko és Michael Ballack is most érhet be igazán (főleg Sevcsenkótól várnak nagyon sokat a Stamford Bridge-en a gyengén sikerült előző idény után), és papíron a Chelsea kerete még mindig bombaerős, de a sérülésekkel továbbra sincsen nagy szerencséje José Mourinhónak.

A tréner szerint az előző szezonban is elsősorban a kulcsemberek sérülései miatt bukták el a bajnokságot, ám az új pontvadászat rajtja előtt a szakembernek megint hasonló gondjai vannak - a Community Shielden azonban még a tartalékos Chelsea és méltó ellenfele volt a szintén néhány legjobbja nélkül felálló Manchester Unitednek.