Vágólapra másolva!
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) 4,16 milliárd forintos limitáron újabb, immár a harmadik pályázatot írta ki a Ferencvárosi Torna Club (FTC) Üllői úti stadionja és a hozzá tartozó területek tulajdonjogának értékesítésére szerdán.

A KVI honlapján megjelent kiírás szerint az ajánlatok benyújtási határideje augusztus 13-a, az ajánlati biztosíték 400 millió forint, a limitár 3 milliárd 470 millió 600 ezer forint plusz áfa, összesen 4 milliárd 164 millió 720 ezer forint.

A pályázónak az ingatlan vételárán felül vállalnia kell, hogy a meglévő stadiont két éven belül felújítja legalább 1,2 milliárd forint + áfa bekerülési értéken úgy, hogy az megfeleljen a nemzetközi (FIFA), illetve az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) minimális előírásainak.

Vállalnia kell továbbá, hogy az FTC tulajdonában lévő FTC Labdarúgó Zrt. összesen mintegy 20 millió forint névértékű részvénycsomagját legalább 800 millió forintért megvásárolja. Az ingatlanokra az FTC-nek 2016 szeptemberéig áll fenn használati joga, amit a vevőnek nettó 1,5 milliárd forintért kell megváltania.

Az FTC a részvénycsomag adás-vételi szerződésében fennálló követelését, illetve a használati jog megváltására vonatkozó követelését az FTC Labdarúgó Zrt. köztartozásai és más állami szereplőkkel, illetőleg hitelintézetekkel szemben fennálló tartozásai jogosultjaira engedményezi.

Szerződésben kell az ajánlattevőnek biztosítania 25 éves határozott időtartamra az FTC számára a stadion használatának lehetőségét, valamint az FTC ügyvezetése és szakosztályai számára szükséges, legalább "C" kategóriájú irodákat. A használati jog ellenértéke az FTC szakosztályai által a stadionban rendezett sportesemények nettó jegyárbevételének 25 százaléka.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport-szakállamtitkársága és Dámosy Zsolt, az FTC volt elnöke 2007. március 30-án állapodott meg az egyesület Üllői úti ingatlanával kapcsolatos újabb pályázat meghirdetésének részleteiről és feltételeiről. A felek egyetértettek a legfőbb szempontokban, amelyek közül kiemelkedik, hogy garantálni kell a szakosztályok folyamatos és zavartalan működését. Az egyezség továbbra is biztosítja a klub utánpótlás és felnőtt versenyzőinek sportolási lehetőségét.

A hat plusz két hektáros ingatlanra először 2005 novemberben írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. Ezután újrakezdődtek a tárgyalások a fővárosi klub, a KVI, a Nemzeti Sporthivatal és a Sportfolió Kht. részvételével.

Az FTC küldöttgyűlése 2006. április 28-án fogadta el az ingatlan hasznosításáról szóló új, második pályázat tartalmát képező dokumentumot. Ezt követően a KVI meghirdette a közbeszerzési pályázatot.

A múlt év június 8-án kiderült, hogy mindössze egyetlen cég, a spanyol Torre Rioja Madrid SA jelentkezett, amelyet a pályázati eljárásban a HI Grupo Kft. képviselt. A KVI 2006. augusztus 7-iki döntése szerint érvényes, de eredménytelen volt a második pályázat.

Az FTC cáfolja azokat a médiaértesüléseket, melyek a fővárosi egyesület befektetőjelöltjével kapcsolatban megjelentek. "Az üzleti életben megszokott módon minden cégnek saját felelőssége, hogy kommunikációs stratégiájában mikor, mennyi információt hoz nyilvánosságra" - olvasható a klub által kiadott közleményben.

A ferencvárosiak arra az Index internetes oldalon megjelent írásra reagáltak, mely szerint a klub irányítói által befektető-jelöltként megnevezett brit Scarborough Property Holdingsnál nem tudnak a magyarokkal zajló egyeztetésekről.

"Az FTC vezetése ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is kizárólag csak tények alapján tájékoztatja a sajtót. Ahogy eddig, ezután is minden, a Ferencvárost érintő lényeges fejleményről - például az említett ügyben is - megfelelő időben tájékoztatjuk a közvéleményt", zárul a hivatalos ferencvárosi reagálás.