Vágólapra másolva!
A bolíviai elnök személyes közbenjárására a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) különengedélyt adott a 3600 méteres tengerszint feletti magasságon lévő La Paznak hivatalos mérkőzések rendezésére. Ezzel gyakorlatilag visszavonta a játékosok egészségvédelme érdekében meghozott magasságkorlátozásra vonatkozó döntését.

A FIFA május 28-án jelentette be, hogy az orvosi bizottság útmutatása alapján nem engedélyezi a 2500 méternél magasabban rendezett hivatalos mérkőzéseket. A határozat erős tiltakozást váltott ki az érintett (elsősorban az andokbeli) országok részéről, minek hatására a szövetség szerdán 3000 méterre vitte fel a határt.

A korlátozás így már tulajdonképpen csak Bolíviát érintette, az ország fővárosa La Paz, a nemzeti tizenegy szinte kizárólag itt rendezte hazai találkozóit, 3600 méteres magasságban.

Evo Morales köztársasági elnök most a FIFA svájci főhadiszállásán igyekezett kieszközölni hazája számára a módosítást, és küldetése sikerrel járt. Morales korábban személyesen egy 5270 méter magasan fekvő pályán futballozott, ily módon tüntetve a szankció ellen.

Andreas Herren, a nemzetközi szövetség sajtófőnöke ugyanakkor az AFP érdeklődésére később azt mondta, a kérelmet megkapták, de döntés még nem született a külön engedélyről.