Vágólapra másolva!
Ugyan a 2006-2007-es idény még alig zárult le, a nyár első nagy transzfere máris megtörtént: a Bayern München 25 millió euróért megvette az Olympique Marseille középpályását, Franck Ribéryt, akit pedig az Arsenal FC és a Real Madrid is csábított. A francia játékos a tavalyi vébén robbant be a nemzetközi futballéletbe, és ma már a gall nemzeti tizenegy alapemberének számít. Sztárportré.

A Franciaország északi részén található Boulogne-sur-Mer városa beírta magát az ország történetébe, hiszen a históriáskönyvek szerint 1803-ban Napóleon itt gyűjtötte össze közel kétszázezres seregét, hogy megpróbálja meghódítani Nagy-Britanniát. A város határában található erdőben végül meggondolta magát, és mégis inkább Európa kontinentális része ellen indult: az eseménynek ma egy oszlop állít emléket. De Boulogne-sur-Mer a francia futball históriájában is fontos szerepet játszik, hiszen ebben a városban látta meg a napvilágot a kilencvenes évek aranylabdás csatára, Jean-Pierre Papin - és Franck Ribéry is.

Ribéry 1983. április 7-én született egy munkáscsalád gyermekeként, édesapja az építőiparban dolgozott. A későbbi világklasszis futballista gyermekkora meglehetősen viharosan telt el, igaz, az első emlékezetes eseményről még nem tehetett: mindössze kétesztendős volt, amikor szüleivel együtt autóbalesetet szenvedett. A baleset nem volt különösebben súlyos, a kis Franckra nézve azonban mégis majdnem tragikus következményei volt: a hátsó ülésen foglalt helyet, és mivel ott nem volt biztonsági öv, a hirtelen fékezés miatt kirepült a helyéről, fejjel egyenesen a szélvédőnek. Az üvegdarabok szanaszét szabdalták az arcát, amelyet több száz öltéssel kellett összevarrni - igaz, ennél sokkal rosszabbul is járhatott volna.

Forrás: EPA

Nála mindig jó helyen van a labda

A baleset nyomai mind a mai napig láthatóak Ribéry arcán, és elmondása szerint gyermekkorában sokat csúfolták sebei miatt - lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, hogy legszívesebben az iskola mellé járt, inkább az utcán töltötte az idejét, ahol a hozzá hasonló utcagyerekkel együtt a labdát kergethette. Édesapja viszont meggyőzte arról, hogy inkább a helyi klub ificsapatában futballozzon, így a kis Franck hamarosan az US Boulogne korosztályos gárdájában találta magát, ahol tehetsége hamar nyilvánvalóvá vált.

Mindössze 13 esztendős volt, amikor a közeli Lille OSC egyik tehetségkutatója, bizonyos Jean-Luc Vandamme felfigyelt rá, és elcsábította őt a profi klubhoz. Úgy tűnt tehát, hogy Ribérynek végre sikerül kiszakadnia a rossz környezetből, azonban hiába voltak elégedettek azzal, amit a futballpályán nyújtott, nem tudta megtagadni önmagát. Az iskolai eredmények továbbra sem javultak, ráadásul meglehetősen balhés srácnak számított, alig volt olyan hét, amikor ne keveredett volna valamilyen összetűzésbe: legtöbbször az iskolában, de volt, hogy a pályán is.

Misztikus hangulatú mozgóképek Ribéryről:


Márpedig a francia futballakadémiákon nem csak az számít, hogy a pályán mire képes valaki, hanem az is, hogy azon kívül miként viselkedik, így aztán három év elteltével eltanácsolták őt a Lille-től. Ribéry így visszatért a Boulogne-i ificsapatba, amely viszont már túl erős volt a számára. Alig múlt el 18 esztendős, amikor az US Boulogne együttesénél bemutatkozhatott a felnőttek között, sőt rögtön alapemberré is vált a csapatban: a 2001-2002-es pontvadászatban 24 alkalommal lépett pályára és öt gólt ért el. Ez azonban csak a francia harmadosztály volt, ráadásul klubja ott sem számított különösebben sikeresnek: húsz csapatból csak a 17. helyet szerezte meg, és ezzel kiesett a Nationalból.