Vágólapra másolva!
Rögtön két meglepetéssel kezdődött a Copa América 42. kiírása, hiszen az első játéknapon előbb Peru győzte le váratlanul simán az esélyesebbnek tartott Uruguayt, majd a házigazda nem bírt a mezőny leggyengébbnek tartott válogatottjával, Bolíviával. Ami a mai programot illeti, a B csoportban rangadót rendeznek, a címvédő Brazília Mexikó ellen játszik - és egy vereség mindkét oldalon erősítheti majd a kritikus hangokat.

Eredmények, A csoport, 1. forduló:
Peru - Uruguay 3-0 (1-0)
Metropolitano de Mérida, 23 ezer néző
v.: Carlos Amarilla (paraguayi)
Peru: Butron - Galliquio, Villalta, Acasiete, Rodríguez, Vilchez - Pedro García (Marino, 57.), Bazalar - Farfán (De la Haza, 80.) - Pizarro (Mendoza, 77.), Guerrero
Uruguay: Carini - Diogo, Lugano, Godín, D. Rodríguez - Diego Pérez, Pablo García, Canobbio (C. Rodríguez, 46.) - Estoyanoff (Vargas, 80.), Forlán, Sánchez (Abreu, 66.)
gól: Villalta (27.), Marino (69.), Guerrero (89.)

Venezuela - Bolívia 2-2 (1-1)
Pueblo Nuevo, 40 ezer néző
v.: Mauricio Reinoso (ecuadori)
Venezuela: Vega - H. González, Rey, Cichero, Rojas - Vera, Mea Vitali, Paez (Vielma, 72.), Arango - Maldonado (Torrealba, 78.), De Ornelas (Guerra, 60.)
Bolívia: Galarza - Hoyos, Raldes, J.M. Pena, Lorgio Alvarez - Reyes (Darwin Pena, 60.), Ronald García, Mojica, Vaca (Galindo, 71.) - Arce, J. Moreno (Cabrera, 75.)
gól: Maldonado (21.), Paez (56.), illetve Cichero (39., öngól), Arce (84.)

A szokásostól eltérően nem a házigazda játszotta a Copa América nyitómérkőzését, sőt, az első összecsapásra a hivatalos megnyitó előtt került sor. A tornára felépített, méridai Metropolitano stadionban mintegy 23 ezren foglaltak helyet, és a két válogatott közül inkább az uruguayiakat tartották esélyesebbnek, még annak ellenére is, hogy a celeste nem számíthatott a bokasérüléssel bajlódó Álvaro Recobára.

Az uruguayiak szövetségi kapitánya, Oscar Washington Tabárez így is rendkívül támadó felfogású gárdát küldött pályára, hiszen ragaszkodott az általa favorizált 4-3-3-as hadrendhez, és a három csatár mögött Fabián Canobbio kapta a karmesteri pálcát. Ami Perut illeti, az inkák utódainál is a támadó részleg tűnt a legerősebbnek: Claudio Pizarro és Paolo Guerrero szerepelt a csatársorban, míg Jefferson Farfán visszavont szerepkörben játszott.

Forrás: EPA

Guerrero adta meg a kegyelemdöfést az uruknak

Az első percekben kiderült, hogy egyik fél sem szeretne sokat kockáztatni, aminek köszönhetően az iram meglehetősen alacsony maradt, és a kapuk közelébe sem nagyon jutottak el a csapatok. Inkább az uruguayiak voltak aktívak, de csapatjátékról a részükről nem nagyon lehetett beszélni, inkább egyéni villanásokkal próbálkoztak, a középcsatárhoz, Diego Forlánhoz pedig csak elvétve jutott el a labda. Az első, kapura tartó próbálkozás gólt eredményezett, ez viszont a peruiak szerezték: egy kisszöglet után a hosszú saroknál helyezkedő Miguel Villalta túlugrotta védőjét, és a kapuba bólintott. Az urukat ez sem nagyon élénkítette fel, és a perui gárda nem sokkal később egy teljesen szabályosnak tűnő találatot szerzett, de a játékvezető lesre hivatkozva nem adta meg a gólt.

A szünetben Tabárez lecserélte a rendkívül gyengén futballozó Canobbiót, és a helyére a Paris-SG légiósát, Cristián Rodríguezt küldte pályára, aki két perc alatt többet nyújtott, mint elődje, azonban akrobatikus mozdulattal leadott lövését Leao Butrón kapus nagy bravúrral védte. Az uruk láthatóan nagyobb elánnal futballoztak, főleg Fabián Estoyanoff igyekezett a jobb oldalon, azonban beadásai gyakran pontatlanok voltak - a csereként beküldött Sebastián Abreu csak centikkel maradt le az egyikről. Három perccel később aztán a peruiak cseréje, Juan Carlos Marino már szerencsésebb volt, hiszen a tizenhatos vonaláról leadott lövése a felső sarokban kötött ki. Ez a találat végképp kifogta a szelet az uruguayiak vitorlájából, és a hajrában született harmadik perui gól tovább súlyosbította helyzetüket.

A Peru-Uruguay mérkőzés utolsó percei alatt San Cristóbal városában már zajlott a torna hivatalos megnyitója, amelyen a venezuelai állam elnök, Hugo Chávez és a bolíviai kollégája, Evo Morales is jelen voltak - a díszpáholyban Diego Maradona is megjelent.

Forrás: EPA

Ha ma is Platini Sanchez lenne a bolíviai tízes, bizonnyal erősebb lenne a válogatott

A házigazdák mindenképpen győzelmet vártak a Bolívia elleni találkozótól, hiszen a csoport, sőt, Dél-Amerika leggyengébb együttese volt az ellenfelük. A bolíviai kezdő tizenegyben helyet kapott a veterán Jaime Moreno és Juan Manuel Pena is, akik már az 1991-es Copa Américán is pályára léptek, és a vendégek a várakozásnak megfelelően csak egy csatárral kezdtek.

Ennek ellenére az első percekben ők irányították a játékot, és Moreno csak centikkel maradt le a brazil Corinthiansban légióskodó Juan Carlos Arce beadásáról. A kezdeti megilletődöttség után azonban a venezuelaiak magukhoz tértek, és a szövetségi kapitány, Richard Páez fia, Ricardo Páez vezérletével fölénybe kerültek. A középpályás remekül fogta össze a csapatot, és ő adta az első találatot megelőző passzt is Giancarlo Maldonadónak - a csatár kissé kiszorított szögből talált be. Bolívia szerencsés góllal egyenlített, Moreno lövése ugyanis a hazai védőn, Alejandro Cicherón megpattanva került a hálóba - egyes források öngólnak adták a találatot, de a Copa América hivatalos honlapján Morenót tüntették fel gólszerzőnek.

A szünet után a hazai közönség bíztatása mellett Venezuela gyorsan visszaszerezte a vezetést, a mezőny legjobbjának megválasztott Páez ezúttal nem bízta másra a gólszerzést. Az előnyt azonban nem sikerült növelni, venezuelai részről főleg Juan Arango okozott csalódást, a szakvezető pedig némi meglepetésre a 72. percben lehozta fiát, aki nélkül a hazaiak játéka kissé szétesett. A bolíviai egyenlítés így is váratlanul jött, hat perccel a lefújás előtt Diego Cabrera beadását Arce értékesítette.

A hajrában a hazaiak persze megint beleerősítettek, és a hosszabbítás perceiben egy jogosnak tűnő tizenegyest reklamáltak, de a játékvezető továbbot intett, így a végeredmény 2-2 maradt - ami azt jelenti, hogy Venezuelának továbbra is várnia kell története második győzelmére a Copa Américán. Márpedig ha a házigazdák tovább akarnak jutni, akkor Peru és Uruguay ellen mindenképpen javítaniuk kell.