Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben köszönte meg Kisteleki Istvánnak, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének, hogy a szervezet fellépett az Újpesten tapasztalt lelátói rasszizmus ellen és pontlevonással büntette a fővárosi klubot.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a kormányfő úgy véli, a szurkolói rasszista megnyilvánulások szégyent hoznak a labdarúgásra és Magyarországra is. "Közös felelősségünk van abban, hogy minél több magyar ember érezze személyes felelősségét, s határozottan fellépjen a gyűlöletbeszéd és az emberi méltóságot sértő kijelentések ellen" - áll többek között a miniszterelnök levelében.

Gyurcsány Ferenc egyúttal emlékeztetett rá, ugyanezért kérte az Országgyűlésben a képviselőket arra, hogy lássák el kézjegyükkel a Zéró tolerancia kiáltványt, amely kimondja, hogy annak aláírója elhatárolódik az antiszemita és rasszista megnyilvánulások minden formájától, és semmilyen formában nem támogatja azokat, akik erősítik a gyűlöletkeltést, a kirekesztést és a bűnbakkereső agressziót.

A miniszterelnök levelében arra kérte az MLSZ elnökét, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, illetve járjon közben annak érdekében, hogy a játékvezetők is írják alá a Zéró tolerancia kiáltványt. Gyurcsány Ferenc szerint ugyanis - amint arra a közlemény kitér - a futball-játékvezetőknek jelentős szerepük van a lelátókon tapasztalható verbális agresszió megfékezésében.

A május 4-i Újpest - DVSC-TEVA bajnoki mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja rendszeresen huhogott, amikor Ibrahim Sidibéhez, a debreceniek színes bőrű támadójához került a labda. Az MLSZ fegyelmi bizottsága ezért keddi ülésén három pontot levont a fővárosiaktól, a döntést a lila-fehérek tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.