Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájához hasonlóan az UEFA-kupában is három azonos nemzetiségű csapat van versenyben: itt színtiszta spanyol döntőt rendezhetnek, amit már csak a Werder Bremen akadályozhat meg. A brémaiaknak ehhez az RCD Espanyolt kellene búcsúztatniuk, míg a másik ágon a címvédő Sevilla FC a bajnokságban csak bukdácsoló CA Osasunához látogat.

Az RCD Espanyol háza táján a Werder Bremen elleni elleni elődöntő kapcsán mindenki egy 19 esztendővel ezelőtti eseményt emleget: a barcelonai klub ugyanis akkor jutott el utoljára ilyen messzire a nemzetközi porondon. Az 1987-88-as kiírásban az Espanyol döntőt játszott az UEFA-kupában, ám hiába nyerte meg az első összecsapást hazai pályán 3-0-ra a Bayer Leverkusen ellen, a visszavágót ugyanilyen arányban elveszítette, és a tizenegyespárbajban elbukta a finálét.

Most ugyan egy másik német csapat lesz az ellenfél, és még "csak" az elődöntőre kerül sor, de a barcelonaiak így is revánsról beszélnek - főleg, hogy a csapat mestere, Ernesto Valverde 19 évvel ezelőtt maga is pályára lépett a két találkozón.

A spanyolok mindenesetre nagyon fogadkoznak, hogy most nem követik el ugyanazt a hibát, bár alighanem maximálisan elégedettek lennének, ha megint 3-0-ra nyernének otthon. A gólokat tekintve joggal lehetnek optimisták, hiszen a barcelonaiak szerezték a legtöbb találatot ebben a szezonban az UEFA-kupában, és náluk játszik a sorozat gólkirálya is Walter Pandiani személyében.

Nem csoda, hogy a hírek szerint a Werder mestere, Thomas Schaaf első számú célnak azt tűzte ki, hogy együttese megússza kapott gól nélkül a barcelonai 90 percet. Ebből a szempontból nem a legjobb előjel a számára, hogy a védekező középpályás Tim Borowskinak sérülés miatt alighanem ki kell hagynia a meccset - a posztján az a Frank Baumann játszhat, aki majd féléves kihagyás után nemrégiben tért visza a pályára. Ami az Espanyolt illeti, a hazaiaknál három játékos is hiányozni fog eltiltás miatt: a legérzékenyebb veszteséget a szélső Luis García jelenti, a védelemben pedig a két szélsőhátvédet, Francisco Chicát és Pablo Javier Zabaletát kell pótolni - előbbi helyén David García, utóbbi posztján pedig Juan Velasco szerepelhet.

A Sevilla FC mestere, Juande Ramos számára a bőség zavara jelenthet problémát, legalábbis ami a csatársor összeállítását illeti, hiszen négy remek támadó is a rendelkezésére áll, akik közül a kezdőben csak kettő számára akad hely. Az egyik kiválasztott várhatóan Frédéric Kanouté lesz, mellette viszont Luís Fabiano, Alekszandr Kerzsakov vagy akár Ernesto Chevantón is játszhat - a spanyol lapok szerint várhatóan az orosz Kerzsakov kezd majd a CA Osasuna ellen. Az utóbbi hetekben sérülés miatt hiányzott kapus, Andrés Palop is játékra jelentkezett, akárcsak Adriano Correia, viszont a hét végi bajnokin megsérült brazil középpályás, Renato valószínűleg nem játszik.

Az Osasuna egyetlen hiányzója az iráni középpályás, Dzsavad Nekunam, és a pamplonaiak a jelek szerint nem annyira a bajnokságra, mint a nemzetközi porondra koncentrálnak - a Primera Divisiónban ugyanis visszacsúsztak a 14. helyre. Az európai kupákban ugyanakkor ebben az idényben még veretlenek hazai pályán - sőt, otthon utoljára 1991-ben kaptak ki. A Sevilla viszont idegenben veretlen immár nyolc mérkőzés óta az UEFA-kupában, tehát ha nem születik döntetlen, akkor valamelyik sorozat mindenképpen megszakad. A bajnokságban egyébként április elsején gól nélküli 90 percet játszottak egymással...

www.global-soccer.eu