Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben, amikor a különböző magyar sajtóorgánumok a külföldön futballozó honfitársainkat vették sorra, két játékosnál rendre megjegyzték, hogy még a keretbe sem kerülnek be klubjuknál. A Wolverhampton Wanderersnél Rósa Dénes, a Hajduk Splitnél pedig Gaál Miklós kapcsán lehetett rendre ezt olvasni - ami nem meglepő, figyelembe véve, hogy március elején mindketten máshová igazoltak...

Kettejük közül a nem is olyan régen még a válogatottban is rendszeresen szereplő Rósa esete az egyszerűbb. A középpályás még 2006 januárjában igazolt a Ferencvárosból a Wolverhampton Wanderersbe, és az angol egyesület kölcsönbe szerződtette a futballistát, aki a szezon hátralévő részében kilenc bajnokin kapott lehetőséget, és két gólt is szerzett.

Ez elég volt ahhoz, hogy meggyőzze a klub vezetőségét arról: érdemes őt végleg leigazolni, így a Farkasok tavaly nyáron megvették őt a zöld-fehérektől, és hároméves szerződést kötöttek vele. Rósát elsősorban a csapat akkori mesterének, Glenn Hoddle-nak a szorgalmazására szerződtették - így a magyar focistának aligha jött jól, hogy Hoddle június végén lemondott posztjáról.

Utódja az egykori ír szövetségi kapitány, Mick McCarthy lett, aki viszont a jelek szerint nem számított a Rósával, aki ráadásul az ősszel még sérüléssel is bajlódott. A szakvezető még novemberben egy nyilatkozatában elmondta, hogy véleménye szerint Rósa nem illik bele az általa preferált 4-4-2-es taktikába, így aztán egyetlen kupameccs kivételével egyszer sem küldte pályára a középpályást, aki így jobb híján a tartalékok között szerepelt.

Februárban aztán párszor már a kispadig eljutott, de egyszer sem vetették be - március elején pedig a hátvéd Keith Lowe-val együtt kölcsönadták a harmadosztályú Cheltenham Townnak. Nem véletlen, hogy a két Wolves-játékos éppen ide került, hiszen az egyesület szakvezetője jelenleg az a John Ward, aki 1998 és 2003 között a Wolverhampton szakmai stábjánál dolgozott, és mind a mai napig jó a kapcsolata egykori klubjával. Ward 2003 novemberében lett a Cheltenham trénere, és tavaly sikerült feljuttatnia az együttest a negyedik ligából a harmadikba, ahol jelenleg a kiesés ellen küzd a gárda.

Az 1892-ben alakított egyesület így most története legsikeresebb időszakát éli, hiszen korábban csak egyszer szerepelt ilyen magas osztályban - a 2001-2002-es szezonban, amikor azonban rögtön vissza is esett a negyedik divízióba. Így aztán hatalmas eredmény lenne, ha a csapat benn tudna maradni a harmadosztályban, amihez remek hajrára lenne szükség, és az egyesület ennek érdekében szerződtette Rósát.

A magyar futballista a 37. fordulóban, a Yeovil Town elleni hazai meccsen mutatkozott be, a középpálya bal oldalán kapott lehetőséget, a kezdő tizenegyben szerepelt, és a 64. percben cserélték le, amikor az ellenfél már 2-0-ra vezetett. A végeredmény 2-1-es vereség volt, egy héttel később azonban már mind Rósa, mind a csapat jobb teljesítményt nyújtott, hiszen a Cheltenham idegenben verte 2-0-ra a középmezőnyhöz tartozó Doncaster Roverst.

Forrás: EPA

Rósa Dénes Matthäusnál volt utoljára válogatott

Ezzel a klub feljött a 21. helyre, ami még mindig kiesést jelentene, de lemaradása csak egy pont a már bennmaradást érő 20. pozícióban lévő Bradford Cityvel szemben. Rósa eredetileg csak egy hónapra érkezett, vagyis még két bajnokin szerepelhet - hét végén a Nottingham Forest otthonában léphet pályára.

Ami Gaál Miklóst illeti, ő már nem kölcsönbe, hanem végleg szerződött új egyesülethez a horvát Hajduk Splittől, ahol kevés játéklehetőséget kapott - bár azért időnként bevetették. Az egykori újpesti és zalaegerszegi balhátvéd február 17-én, a horvát pontvadászat tavaszi rajtján még pályára lépett a Hajduk színeiben az NK Osijek ellen, ez volt a kilencedik szereplése 19 forduló alatt a splitieknél. Innentől kezdve villámgyorsan peregtek az események, hiszen egy hónappal később Gaál már az új csapatában játszott bajnoki mérkőzést - ez a klub pedig nem más, mint az orosz Amkar Perm.

A magyar balhátvéd az eddigi két játéknapon egyaránt végig a pályán volt a csapatban, amely némi meglepetésre remekül kezdte az orosz pontvadászatot, az első körben otthon 3-1-re verte az FK Rosztov együttesét, majd a második mérkőzésén idegenben ért el gól nélküli döntetlent a légiósok tömkelegével felálló Szpartak Moszkva ellen, így aztán jelenleg a harmadik helyen áll a tabellán.

Az egyesület Gaálon kívül a bajnokság előtt olyan futballistákat igazolt, mint a spanyol Antonio Soldevilla, aki a ciprusi Apollon Limasszoltól érkezett, de pályafutását az RCD Espanyolban kezdte, és 116 mérkőzésen szerepelt a Primera Divisiónban; szintén a Perm játékosa lett a Dinamo Kijevtől szerződtetett bolgár Georgi Peev, illetve a török Gaziantepsportól leigazolt szerb Nikola Drincic.

Ami a klubot illeti, az Amkart 1993-ban hozták létre, és 1995-ben csatlakozott be az orosz labdarúgás vérkeringésébe, ahol gyorsan haladt előre, hiszen 2003-ban került fel a legjobbak közé, ahol jelenleg is szerepel. Az egyesület rögtön első nekifutásra 11. lett az élvonalban, ami azóta is a legjobb eredményének számít, hiszen 2005-ben 12., tavaly pedig 13. lett. A permiek most ezen szeretnének javítani, mégpedig a magyar balhátvéd segítségével.

Az Amkar Perm egyébként két dologról is nevezetes: egyrészt pályájának, a Zvezda-stadionnak műfüves a borítása, másrészt pedig az Amkar a legkeletebbre fekvő európai klub, amely az élvonalban szerepel. Az orosz bajnokságban ugyan akadnak keletebbre fekvő egyesületek (elég, ha csak a vlagyivosztoki Lucs-Energijára gondolunk), de földrajzi értelemben ezek már nem Európában, hanem Ázsiában találhatóak.